NL
.
Zwarte Piet is institutioneel racisme
Bron: KOZP
Zwarte Piet is institutioneel racisme
De strijd tegen zwarte piet gaat niet alleen om de racistische karikatuur in het Sinterklaasfeest. Zwarte piet staat ook symbool voor onderliggend institutioneel en alledaags racisme. Deze week waren er talloze voorbeelden van institutioneel racisme in het nieuws, toch wordt het nog vaak ontkend

Deze week gaf de @belastingdienstnl na onderzoek van @rtlnieuws en @trouw.deverdieping toe dat het op basis van nationaliteit en andere persoonsgegevens onterecht de belastingaangiftes van mensen heeft gecontroleerd. De levens van grote aantallen mensen zijn hierdoor (financieel) geruïneerd. Al jarenlang worden er onderzoeken gepubliceerd dat er sprak is van discriminatie op de arbeidsmarkt en 'etnisch profileren' door de politie. Onlangs werd er een rapport gepubliceerd waarin er werd aangetoond dat er mensen op basis van seksualiteit worden gediscrimineerd bij het zoeken van een woning in Amsterdam. De karikatuur zwarte piet wordt door vele gemeenten nog gehandhaafd terwijl de VN aan heeft gegeven dat het discriminatoir is.

Al deze onderzoeken tonen aan dat discriminatie en racisme geen individuele toevalligheden zijn maar dat er sprake is van institutioneel racisme in het onderwijs, de arbeidsmarkt, de woningmarkt, de politie en zelfs de Belastingdienst. In mainstream media wordt het 'r-woord' echter in vrijwel geen enkel artikel gebruikt waardoor het probleem wordt gebagatelliseerd. Stokely Carmichael (a.k.a. Kwame Ture) en Charles Hamilton schreven in het boek 'Black Power' wat institutioneel racisme is.


Institutioneel racisme is in Nederland een groot probleem, helaas wordt het nog op grote schaal ontkend. Waar komt het volgens jullie nog meer voor en wat moet er volgens jou gebeuren om dit probleem te bestrijden?
Terug