NL
.
Terugblik racisme
Kif Kif neemt het beleid van de afgelopen legislatuur onder de loep
NIEUWS
Modibo Keita - de vader van de Malinese onafhankelijkheid
17 mei 2024
Op 16 mei 1977 stierf Modibo Keïta - de vader van de Malinese onafhankelijkheid - als gevangene van het dictatoriale regime van Moussa Traoré.

Hij was een toegewijd pan-Afrikanist en ... (klik hier om verder te lezen)
Waarom Niger de Amerikaanse soldaten uit het land zet
16 mei 2024
De regering van Niger heeft nu publiekelijk haar redenen bekendgemaakt om de Amerikaanse troepen die in het land zijn gestationeerd weg te sturen. In een interview met de Washington Post zei premier ... (klik hier om verder te lezen)
'Verkiezingen' in de Franse kolonie Tsjaad
14 mei 2024
De zittende marionet van Tsjaad, Mahamat Déby, heeft een verpletterende overwinning behaald bij de recente presidentsverkiezingen - maar de oppositie maakt bezwaar.

Déby's ... (klik hier om verder te lezen)
Open brief: Vluchtelingenstatus intrekken vanwege politiek engagement brengt onze burgerlijke vrijheden in gevaar
30 april 2024
Meer dan 250 Belgische en internationale academici veroordelen in een open brief de vraag van staatssecretaris Nicole De Moor (CD&V) om de vluchtelingenstatus van de pro-Palestijnse activist ... (klik hier om verder te lezen)
Sierra Leone's First Lady: Big Brother heerst over onze mineralen
28 april 2024
Terwijl Sierra Leone onafhankelijkheidsdag viert, waarschuwt de First Lady van het land dat het land nog steeds gecontroleerd wordt door 'Big Brother'. Als je probeert de status quo te ... (klik hier om verder te lezen)
Waarom is het Westen gepikeerd omdat Afrika zaken doet met Rusland en China?
25 april 2024
Waarom is het Westen geobsedeerd door met wie Afrika omgaat? Als je het de Verenigde Staten vraagt, is het antwoord meestal in de trant van 'democratie beschermen tegen autoritaire regimes'. ... (klik hier om verder te lezen)
Eugenetica en de angst voor een opstand tegen de koloniale hegemonie
21 april 2024
Amerikaanse filantropische instellingen en NGO's hebben een lange en sinistere geschiedenis van pogingen om de voortplanting in Afrika te controleren.

De Rockefeller Foundation adverteerde in ... (klik hier om verder te lezen)
Het verhaal van Assata Shakur
20 april 2024
Assata Shakur, geboren in 1947, is een revolutionaire die acht maanden zwanger uit een zwaarbeveiligde Amerikaanse gevangenis ontsnapte, in Harlem beviel onder bescherming van het Black Liberation ... (klik hier om verder te lezen)
Bob Marley's optreden in Zimbabwe
18 april 2024
'Ieder mens heeft het recht om zijn eigen lot te bepalen'
En in dit oordeel is er geen partijdigheid
Dus arm in arm, met wapens, vechten we deze kleine strijd
Want dat is de enige manier hoe ... (klik hier om verder te lezen)
250 artiesten en kunstenaars ondertekenen open brief aan Joost Klein: Doe niet mee aan het festival van hypocrisie!
13 april 2024
Beste Joost,

Wij feliciteren je als collega-artiesten omdat je gekozen bent om Nederland te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival dit jaar met het lied Europapa. In je lied bezing je de ... (klik hier om verder te lezen)
Hoe Caroline Gennez de emmer van mijn vriendin deed overlopen
11 april 2024
De woorden van mijn vriendin doen mij beseffen dat zwijgen normaliseren is, en dat die normalisatie effectief invloed heeft op het dagelijks leven van mensen, over hoe veilig ze zich voelen in de ... (klik hier om verder te lezen)
Meldpunt discriminatie.nl doet aangifte tegen seriële racist Johan Derksen
11 april 2024
Het meldpunt voor discriminatie gaat aangifte doen tegen tv-commentator Johan Derksen, vanwege zijn uitspraken over het Friese Tweede Kamerlid Habtamu de Hoop. "Dit gebeurt daar zo stelselmatig dat ... (klik hier om verder te lezen)
Zwarte Ukraïense strijders? Ben je gek?
09 april 2024
Nadat Rusland op 24 februari 2022 Oekraïne binnenviel, werden duizenden Afrikanen en andere mensen van kleur in het land gediscrimineerd toen ze probeerden te vluchten.
In dit filmpje uit de ... (klik hier om verder te lezen)
Zim Gold, nieuwe door goud gedekte munteenheid
08 april 2024
Zou een nieuwe, door goud gedekte munteenheid de meesterzet kunnen zijn om de op hol geslagen inflatie in Zimbabwe op te lossen? De Zimbabwaanse regering denkt van wel. Op 5 april lanceerde de ... (klik hier om verder te lezen)
Afrikaanse braindrain
01 april 2024
Wist je dat een zwarte man in Amerika één van de hoofdarchitecten was van de thuiscomputer zoals we die nu kennen? Dr. Mark Dean, een computeringenieur met vele andere uitvindingen, is ... (klik hier om verder te lezen)
Askari: Afrikanen die voor de kolonialisten vechten
31 maart 2024
Onder koloniale heerschappij werden Afrikanen op allerlei manieren gebruikt en uitgebuit - onder andere als soldaten in Europa's imperialistische legers. De Askaris, zoals ze bekend stonden, ... (klik hier om verder te lezen)
AGENDA
 
 
BETER BEKEND
.
.
Zwarte Piet die zwart ziet omdat hij door de schoorsteen komt? Waarom heeft hij dan dikke lippen, kroeshaar, gouden oorbellen en van die kleren? Ik kon niet vatten dat mijn dierbaren het niet zagen.
Bodé Owa
Belgische acteur, danser, muzikant en regisseur van Nigeriaanse afkomst
.
.
Je bewijst mensen die zich gediscrimineerd voelen geen dienst door zo hardnekkig vast te houden aan die zwarte Zwarte Piet
Dr. Bambi Ceuppens
Antropologe gespecialiseerd in het Belgisch koloniaal verleden en onderzoeker aan het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren
.
.

De Nederlandse Publieke Omroep kan er niet aan voorbij dat sommigen Zwarte Piet als kwetsend en racistisch zien
Erik van Muiswinkel
Nederlands kleinkunstenaar, acteur, zanger en televisiepresentator
.
.

Als het een kinderfeest is en kinderen zien geen kleur, wat is dan het probleem?
Dolores Leeuwin
Actrice en presentatrice. Presenteerde onder meer het Sinterklaasjournaal.
.