NL
.
Nieuwsoverzicht
Regisseur CNN-documentaire Blackface ontving doodsbedreigingen
2015-12-01

Roger Williams, de man die voor CNN de korte documentaire Blackface over Zwarte Piet maakte, heeft doodsbedreigingen ontvangen.

Dat vertelde hij maandag in RTL Late Night.

"Ik ben overdonderd door alle reacties" vertelde hij. "Ik kreeg hatemail en ik werd bedreigd met de dood. Ik heb duidelijk een open zenuw geraakt."  In brieven die de regisseur ontving werd hij onder...

Humberto Tan: 'Luister naar argumenten Blackface-documentairemaker'
2015-11-30
'We kunnen wegkijken en hem bij voorbaat wegzetten als 'zeurpiet' of we kunnen proberen te luisteren naar zijn verhaal en argumenten'

Roger Williams, de maker van de CNN-documentaire Blackface over Zwarte Piet, schuift vanavond aan bij Humberto Tan in RTL Late Night. Tot grote woede van Zwarte Piet-fans, die honderden boze reacties plaatsten op de Facebookpagina van RTL Late...
Utrechtse scholen dumpen Piet helemaal
2015-11-27
Een oude man die een jonge man of vrouw als knecht, slaaf of wat dan ook heeft, is gewoon geen goed idee. Met zo'n ouderwets verhaal moet je de kinderen niet langer opzadelen. Daarom hebben de openbare scholen van de Stichting Openbaar Primair Onderwijs (SPO) Utrecht de hele Piet-figuur uit het Sinterklaasverhaal verwijderd. De radicale aanpak moet de feestvreugde weer terugbrengen in de...
CNN-docu over Zwarte Piet kan grote gevolgen hebben
2015-11-26
Hij komt, hij komt. De nu al omstreden korte documentaire Blackface van de Amerikaanse documentairemaker Roger Ross Williams is vanaf zondag op de website van CNN te zien. De trailer maakt duidelijk dat er niets aan de verbeelding over wordt gelaten. "Nederland heeft een kort geheugen als het op hun rol in de slavenhistorie aankomt."

Het smerige, kleine geheim van Nederland, zo noemt de...
Hema-personeel bedreigd om weghalen Zwarte Pieten-poppen
2015-11-24
De Zwarte Pieten-discussie dringt niet alleen door tot de winkels, maar ook tot het personeel. Het overkwam werknemers van de Hema. Zij werden dit weekend bedreigd, omdat alle Zwarte Pieten-poppen zijn vervangen voor roetveeg-pieten. De directie heeft aangifte gedaan bij de politie.

In alle Hema-filialen in Nederland zijn de Zwarte Pieten-poppen weggehaald en hebben plaatsgemaakt voor de...
Kick Out Zwarte Piet doet aangifte wegens racisme
2015-11-15

Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) doet aangifte tegen een grote groep mensen die zich racistisch hebben uitgelaten onder een foto op Facebook.

De foto werd gemaakt in een van de bussen onderweg vanaf de landelijke intocht van Sinterklaas in Meppel. De reacties onder de foto zijn stuitend.

 


En in Amsterdam gelijk op het vliegtuig stappen en terug
...

Protest tegen Zwarte Piet verloopt rustig
2015-11-14
MEPPEL - Het protest tegen Zwarte Piet bij de officiële intocht van Sinterklaas in Meppel is rustig verlopen.
De actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) stond met ruim tweehonderd mensen langs de kant tijdens de tour van de goedheiligman en zijn pieten.

Goed gevoel
De actiegroep kijkt met een goed gevoel terug op het protest. "We zijn blij dat de discussie...
Gouden klimpiet in de Bijenkorf
2015-11-14

AMSTERDAM - Gouden klimpieten van de Bijenkorf hangen in het warenhuis. De bekende klimpieten, die rond de intocht van Sinterklaar de lichthal van De Bijenkorfvestiging in Amsterdam sieren, zijn dit jaar verguld.

Hoe de discussie het uiterlijk van Zwarte Piet verandert
2015-11-13
Zwarte Piet krijgt door de discussie over zijn uiterlijk tijdens deze sinterklaasviering verschillende gedaantes. De lijn van Het Sinterklaasjournaal is daarbij een belangrijke leidraad.

Het kinderprogramma van de NTR werd maandag voor het eerst dit jaar uitgezonden. In die uitzendingen waren tot nu toe alleen zwarte Pieten te zien.

Bij de officiële intocht in Meppel op...
Grote demonstratie tegen Zwarte Piet gepland bij intocht
2015-11-13
Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) heeft zaterdag een vreedzame demonstratie gepland tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas in Meppel. De actiegroep wil daarmee actievoeren tegen de racistische karikatuur van Zwarte Piet.

Volgens KOZP verzaken omroep NTR en de andere organisatoren van het Sinterklaasfeest hun plicht door de intocht niet voor alle Nederlandse kinderen een...
Vier bussen met demonstranten naar Meppel
2015-11-13
Actiegroep Kick Out Zwarte Piet KOZP vertrekt zaterdag met "vier volle bussen" vanuit Amsterdam en Rotterdam naar Meppel om bij de landelijke intocht van Sinterklaas te demonstreren tegen Zwarte Piet. Ook zullen mensen met het openbaar vervoer en eigen vervoer naar de Drentse stad komen, liet de organisatie weten.

Volgens de actiegroep zullen de bussen Meppel binnenrijden onder politiebegeleiding....
VERWANT
2015-11-10
Links
Linkoverzicht van websites die zich inzetten voor een inclusieve maatschappij.

Media
Overzicht van multimedia met betrekking tot antiracisme.
Nederlandse piet is nog altijd zwart
2015-11-09
Hoe het Nederlandse tv-programma 'het Sinterklaasjournaal' omgaat met de naar verluidt "moeilijke" discussie over het uiterlijk van de pieten, is maandagavond na de eerste aflevering van het kinderprogramma nog niet duidelijk.

Twee Zwarte Pieten - hoofdpersonages in het populaire NTR-programma - zijn nog altijd zwart, andere pieten zijn nog niet aan bod gekomen.

Het Sinterklaasjournaal...
Terug