NL
.
Artikelarchief
Nederland bekent kleur
Over de stortvloed aan racisme en bedreigingen die Sandra en andere tegenstanders van Zwarte Piet over zich heen krijgen

Vier jaar geleden had ik in mijn eerste blog over het uiterlijk van Zwarte Piet nog begrip voor de liefhebbers van deze karikaturen. De discussie raakte tenslotte veel mensen in een stuk sentiment uit de kindertijd. Het maakt dat sommige mensen zich beroofd voelen van hun mooiste jeugdherinneringen.

Vier jaar en een heleboel discussie later merk ik dat ik een stuk minder genuanceerd ben. Dat komt in hoge mate door de reacties op mijn eerste en latere schrijfsels over dit onderwerp....

"ik hoop dat buitenland druk uitoefent na docu"
De Amerikaanse documentairemaker Roger Ross Williams maakte een film over Zwarte Piet. De eerste stroom haatmail heeft hij al binnen.

De Amerikaanse documentairemaker Roger Ross Williams maakte een film over Zwarte Piet. De eerste stroom haatmail heeft hij al binnen.

Een jaar geleden plaatste de Amerikaanse documentairemaker Roger Ross Williams, op bezoek in Amsterdam voor het IDFA, op Facebook een foto van een groepje Zwarte Pieten die hij wandelend door de stad was tegengekomen. 'Ik was geschokt door de aanblik van blanken die zich vermommen als zwarten, maar mijn vrienden in New York ontploften zo'n beetje...

Zwarte Piet-fans strooien met bedreigingen
Alle grenzen voorbij, als de kleur van een fantasiefiguur al aanleiding is tot doodsbedreigingen, wat voor maatschappij zijn we dan?

Volgens Drijver is er binnen het (HEMA red.) concern geen onenigheid over het nieuwe beleid. "De winkels die toch nog Zwarte Pieten hadden, hebben ze verwijderd, nadat we ze er deze week nog een keer aan hadden herinnerd." De verwijdering leidde lokaal overigens wel tot protest. Zo protesteerden klanten in het Twentse Oldenzaal toen ze zagen dat de etalage veranderde.

De Twentse Sandra heeft, sinds ze afgelopen zondag de Zwarte Pieten in Nijverdal aankaartte, naar eigen zeggen...

Niet alleen in Amerika
'Durven we echt te beweren dat racisme geen Nederlands probleem is? Of kiezen we er misschien voor om de lelijkheid niet te zien?'

Doorzeefd met politiekogels
Toch dwong ik mezelf om te kijken naar de video die vandaag – op last van de rechter – werd vrijgegeven door de politie van Chicago. Op de video is te zien hoe een 17-jarige zwarte jongen, Laquan McDonald, doorzeefd wordt met politiekogels. Jason van Dyke, een witte politieman, schoot zijn magazijn van 16 kogels leeg in het jongenslijf dat met het eerste schot al weerloos op de grond lag, en was aan het herladen, toen een collega hem maande het vuren...

Waarom de witte mens niet blank is
Als we niet willen bijdragen aan een neokoloniale of racistische samenleving, kunnen we maar beter het woord 'blanke' weren

Het zou slecht gaan met de blanke Amerikaan van middelbare leeftijd, zo verklaren onder andere De Morgen, De Standaard en de redactie. Dat de 'blanke Amerikaan' op de helling komt te staan is enkel goed nieuws, vinden wij. Dat heeft niets te maken met ons al dan niet tekort aan empathisch vermogen, maar alles met de dubieuze terminologie.

De VSA en de rest van Amerika
Een snelle blik op het originele artikel toont dat het om onderzoek ging naar witte inwoners van de Verenigde...

Een open brief aan Jochem Myjer
Over het verzoek van de cabaretier om niet te demonstreren tegen Zwarte Piet wegens gebeurtenissen in Parijs

Beste Jochem,

De treinreis naar Meppel was lang. Maar ik wilde er per se bij zijn, afgelopen zaterdag. Net als vorig jaar wilde ik de aankomst van de Sint en zijn Pieten niet missen. Want juist nu het debat over "zwarte Piet" in al zijn heftigheid voortwoedt, is het zaak om er op zulke momenten bij te zijn. Om te laten horen dat het zo niet langer kan. En om gezamenlijk een krachtig signaal af te geven. In de trein las ik de vele gruwelverhalen uit Parijs, geduid en becommentarieerd...

Denkles over Zwarte Piet
Dat iets automatisch goed of waar is wanneer een meerderheid dat vindt, is een populistische drogreden. Een verstandige samenleving vermijdt drogredenen en beslist op basis van rationele argumenten.

Dat iets automatisch goed of waar is wanneer een meerderheid dat vindt, is een populistische drogreden

Ik heb in de krantenbak veel argumenten gelezen dat Zwarte Piet onveranderd moet blijven en de meesten zijn drogredenen. Dit is slecht, immers een verstandige samenleving vermijdt drogredenen en beslist op basis van rationele argumenten. Hieronder zal ik eerst één van deze foute argumenten weerleggen en daarna aangeven hoe een rationeel debat zou kunnen gaan.
...

De niet zo blijde intrede van Zwarte Piet
Zwarte Piet blijft voor deining zorgen. Is de rechterhand van Sinterklaas een racistisch symbool? Moeten we de traditie bijsturen? Piet krijgt wel degelijk een make-over.

Zwarte Piet blijft voor deining zorgen. Is de rechterhand van Sinterklaas een racistisch symbool? Moeten we de traditie bijsturen? De Antwerpse N-VA-schepen Koen Kennis nodigde de Nederlanders uit om in de Scheldestad de blijde intrede van de Sint te komen volgen, 'want bij ons blijft hij gewoon zwart'. Dat blijkt niet te kloppen: Piet krijgt wel degelijk een make-over.

Knack ontrafelt de kwestie in vijf vragen.

1. Is Piet racistisch?
'Deze traditie ontmenselijkt...

Dieuwertje Blok: 'Van die zwarte kleur van Piet moeten we maar eens af'
Dieuwertje Blok wil zo langzamerhand af van de Zwarte Piet.

Dieuwertje Blok wil zo langzamerhand af van de Zwarte Piet. Dat zegt de presentatrice van het Sinterklaasjournaal zaterdag in Letter&Geest, het wekelijkse magazine van Trouw.

"De Pietendiscussie heeft mij de ogen wel geopend. Zelf heb ik Zwarte Piet nooit geassocieerd met donkere mensen, voor mij was hij een volkomen op zichzelf staande figuur, maar dat zegt niets over wat andere mensen hierbij voelen."

"Het Sinterklaasfeest staat of valt niet bij die zwarte kleur, ik begin...

Zwarte Sinterklaas wil oplossing bieden voor pieten-crisis in Nederland
De 43-jarige Amsterdamse acteur en boksinstructeur Patrick Mathurin wil de nieuwe sinterklaas worden.

De 43-jarige Amsterdamse acteur en boksinstructeur Patrick Mathurin wil de nieuwe sinterklaas worden. En ja, hij is zwart, of bruin, zoals hijzelf aangeeft. De nieuwe sint, die zonder knechten opereert, kan volgens hem de oplossing brengen voor het pietenprobleem waarmee Nederland al enkele jaren kampt.

Patrick Mathurin, helemaal in ornaat, maar zonder paard, verscheen maandagavond in het tv-programma Pauw waar de andere gasten positief op zijn intrede reageerden.

Ook gisteren...

Terug