NL
.
'Wat zou ik doen als mijn land genocide pleegde? Het antwoord is, je doet het nu, op dit moment.'
'Wat zou ik doen als mijn land genocide pleegde? Het antwoord is, je doet het nu, op dit moment.'
Aaron Bushnell schreef op zijn Facebook: "Velen van ons vragen zich graag af: 'Wat zou ik doen als ik leefde tijdens de slavernij? Of Jim Crow's zuidelijk VS? Of apartheid? Wat zou ik doen als mijn land genocide pleegde?' Het antwoord is: je doet het nu, op dit moment."

'Ik zal niet langer medeplichtig zijn aan genocide': Luidt een Facebook-post van Aaron Bushnell, een lid van de Amerikaanse luchtmacht in actieve dienst, in zijn laatste boodschap voordat hij zichzelf in brand stak buiten Israëlische ambassade

Zijn laatste woorden waren "Bevrijd Palestina".

Eerder op de dag plaatste Bushnell een laatste bericht op Facebook, samen met een link naar een Twitch stream die sindsdien is verwijderd.

Het bericht bevatte een link naar een live-stream van zijn protest op het web-omroep platform Twitch, dat sindsdien de video heeft verwijderd. "Ik wil niet langer medeplichtig zijn aan genocide. Ik sta op het punt om een extreme daad van protest te plegen," herhaalde de militair van de luchtmacht op beelden die door TIME zijn bekeken, terwijl hij naar de oprit van de Israëlische ambassade liep. "Maar vergeleken met wat mensen in Palestina hebben meegemaakt door toedoen van hun kolonisatoren, is het helemaal niet extreem. Dit is wat onze heersende klasse heeft besloten dat normaal is."

Nadat Bushnell zichzelf overgoten had met een vloeistof en naar zijn aansteker reikte, kon men niet-geïdentificeerde ordehandhavers of veiligheidsagenten buiten beeld horen vragen: "Kan ik u helpen?". Nadat hij zichzelf in brand had gestoken, riep hij herhaaldelijk "Vrij Palestina".

Een veiligheidsagent besloot te 'helpen' door zijn pistool op de stervende man te richten.

Onafhankelijk journalist Talia Jane zei dat de dierbaren van de 25-jarige Aaron Bushnell haar de video bezorgden, die ze op het voormalige Twitter-platform plaatste. Op de video is te zien hoe Bushnell naar de ambassade loopt terwijl hij de 'medeplichtigheid' van de Amerikaanse regering aan de wreedheden van Israël tegen de Palestijnen veroordeelt. Het laatste deel van de originele video toonde een wazig beeld van Bushnell terwijl zijn lichaam in vlammen opging terwijl hij 'Free Palestine' riep. Jane meldde op X dat Bushnell diezelfde dag bezweek aan zijn verwondingen. Ze plaatste ook citaten van zijn vrienden. Een persoon die Xylem werd genoemd en met Bushnell samenwerkte om daklozen in San Antonio, Texas te ondersteunen, beschreef hem als 'een van de meest principiële kameraden die ik ooit heb gekend.

De Amerikaanse regering heeft Israël de meeste militaire, financiële en politieke steun gegeven sinds de Tweede Wereldoorlog. Tussen het begin van de escalatie van 7 oktober en eind december hadden de VS Israël meer dan 230 vliegtuigen en 20 schepen met wapens gestuurd. Bovendien hebben de Verenigde Staten sinds 2019 elk jaar 3,8 miljard dollar aan hulp naar Israël gestuurd. Sinds oktober hebben Amerikaanse wetgevende instellignen extra hulppakketten in beraad genomen voor een totaal van ongeveer 32 miljard dollar. Ondertussen heeft Washington zijn veto uitgesproken over drie resoluties van de VN-Veiligheidsraad waarin wordt opgeroepen tot een staakt-het-vuren.

De aanval op de belegerde enclave heeft sinds het begin op 7 oktober aan minstens 30.000 Palestijnen het leven gekost. Ongeveer 70 procent van de slachtoffers zijn vrouwen en kinderen, terwijl schattingen over het aantal verwoeste gebouwen variëren van 30 tot 70 procent.
Terug