NL
.
Historische belediging?
Historische belediging?
Na het roven van Ghana's schatten 150 jaar geleden heeft Groot-Brittannië besloten ze terug te geven... in bruikleen.

Het British Museum en het Victoria and Albert Museum noemden het een 'belangrijke culturele' samenwerking. Tweeëndertig gouden en zilveren artefacten die tijdens de koloniale tijd uit het Ashanti-rijk zijn gestolen zullen worden teruggegeven aan Ghana's Manhyia Palace Museum.

Blijkbaar omzeilt deze keurige deal de Britse wet die het onmogelijk maakt om dergelijke gestolen schatten terug te geven aan het land van herkomst. Het is niet bekend hoe lang de lening duurt, maar de voorwerpen zullen worden tentoongesteld ter gelegenheid van het zilveren jubileum van Asantehene Otumfuo Osei Tutu II. Hij was de ceremoniële koning van de Ashanti.

Nou, bedankt voor het 'goede wil' gebaar, maar dit is slechts een fractie van de onbetaalbare schatten die door kolonialisten zijn gestolen en nog steeds door Europese musea worden "bewaard". Van beeldhouwwerken die Frankrijk meenam bij de plundering van Abomey tot de beroemde Benin bronzen in het hedendaagse Nigeria. Om nog maar te zwijgen van de kostbare collecties uit het oude Egypte. En de gouden artefacten uit Ghana behoren tot de mooiste en meest waardevolle kunstwerken van Afrika, waarvan afzonderlijke stukken voor miljoenen dollars worden verkocht. Het verlies aan erfgoed en geschiedenis was niet te overzien.

Het is tijd dat alles wordt teruggegeven, niet alleen stukjes die worden uitgeleend.
Terug