NL
.
Pan-Afrikanisten over palestina
Pan-Afrikanisten over palestina
Nu het VN Internationaal Hof van Justitie (niet te verwarren met het neokoloniale International Criminal Court (ICC)) binnenkort een openbare zitting houdt om een uitspraak aan te kondigen in de genocidezaak van Zuid-Afrika tegen Israël, kijken we terug naar wat grote pan-Afrikanisten uit het verleden hebben gezegd over Palestina! Als Afrikanen zijn we onderworpen geweest aan enkele van de meest brutale en ontmenselijkende vormen van onderdrukking die je je maar kunt voorstellen. De revolutionairen in de voorhoede van de Afrikaanse bevrijdingsstrijd zijn (of waren bij leve) solidair met de Palestijnse bevrijdingsstrijd. Apartheid was verkeerd in Zuid-Afrika en dat is ook wat er met Palestina gebeurt. Nederzettingenkolonialisme hoort niet thuis in Afrika en het hoort niet thuis in Palestina.

Kwame Ture
Black Power en pan-Afrikaanse organisator bij SNCC en de A-APRP
"Iedereen weet dat het zionisme de vijand is van Palestina en het Arabische volk in het algemeen. Wij bewuste Afrikanen weten dat het zionisme de directe vijand van Afrika is!"

Malcolm X
Pan-Afrikanist, oprichter van OAAU en MMI
"Hadden de Zionisten het wettelijke of morele recht om Arabisch Palestina binnen te vallen, de Arabische burgers uit hun huizen te verdrijven en alle Arabische eigendommen voor zichzelf te nemen alleen maar op basis van de religieuze claim dat hun voorouders daar duizenden jaren geleden woonden?

Julius Nyerere
Pan-Afrikanist, eerste president van Tanzania
"Toen we vochten voor onze onafhankelijkheid, was ik in Tanzania, Kenyatta was in Kenia. Zelfs nu zijn de Namibiërs en de Zuid-Afrikanen in hun eigen land. Maar de situatie van de Palestijnen is verschrikkelijker en onrechtvaardiger. Ze zijn beroofd van hun eigen land, ze zijn een natie zonder eigen land."

Huey P Newton
Medeoprichter van de Black Panther Party
"Israël is gecreëerd door Westers imperialisme en wordt in stand gehouden door Westerse vuurkracht. Wij steunen de rechtvaardige strijd voor bevrijding van de Palestijnen voor honderd procent."
Terug