NL
.
Intocht Sinterklaas loopt uit de hand in Nederland: pro-Zwarte Pieten gooien vuurwerk en eieren naar aanhangers Kick Out Zwarte Piet
Bron: hln.be
Intocht Sinterklaas loopt uit de hand in Nederland: pro-Zwarte Pieten gooien vuurwerk en eieren naar aanhangers Kick Out Zwarte Piet
Een grote groep voorstanders van de Sinterklaastraditie mét Zwarte Piet en zelf ook verkleed als Zwarte Piet, heeft geprobeerd de demonstratie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) bij de intocht van Sinterklaas in het Nederlandse De Lier, ten zuiden van Den Haag, te verstoren. Ze gooiden met eieren en vuurwerk. "Wij vorderen deze mensen op dit moment om weg te gaan", meldt de politie.

De optocht in De Lier bevat zowel roetveegpieten als traditionele zwarte pieten. Kick Out Zwarte Piet (KOZP) ging deze week nog in gesprek met het comité van de intocht, maar het kwam niet tot een compromis. Daarop werd besloten om tijdens de intocht te demonstreren.

De gemeente kondigde vooraf twee noodbevelen af: een om mensen die voor onrust zouden zorgen bij de Sinterklaasintocht te kunnen verwijderen en een andere omdat op een parkeerplaats voertuigen met hooibalen, giertanks en containers stonden. Dit materiaal zou mogelijk ingezet kunnen worden bij een tegenactie.

De nacht voor de sinterklaasintocht in De Lier werden politiecamera's bespoten met purschuim. De politie hield vier personen aan. De camera's zijn daar opgehangen om de veiligheid rond de intocht. De groep is teleurgesteld dat burgemeester Bouke Arends niet het voortouw neemt om juist in het huidige Herdenkingsjaar Slavernijverleden de oude "racistische karikatuur Zwarte Piet" te laten verdwijnen.

Tegendemonstranten, voorstanders van zwarte pieten, hadden op hun beurt aangekondigd om tegen de komst van Kick Out Zwarte Piet te demonstreren.

KOZP arriveerde kort voor 13.30 uur per bus in De Lier, met veel politie in de buurt. Op straat liepen wat mensen met zwarte schmink op hun gezicht, auto's toeterden en er klonk onder meer: "Oprotten uit De Lier."
Aanhangers van KOZP demonstreren tegen de intocht met zwarte pieten en roetveegpieten.
Aanhangers van KOZP demonstreren tegen de intocht met zwarte pieten en roetveegpieten. © ANP

Een grote groep ordeverstoorders verkleed als Zwarte Piet probeerde de demonstratie bij de intocht van Sinterklaas te verstoren. "Wij vorderen deze mensen op dit moment om weg te gaan", meldt de politie.
Agenten met schilden en wapenstokken probeerden de twee groepen eerder al uit elkaar te houden. KOZP protesteert bij de intocht van Sinterklaas tegen het De politie stond in linie tussen de 'pro-Zwarte Piet'-activisten en aanhangers van Kick Out Zwarte Piet. Er werd met tomaten, rookbommen en eieren gegooid.

Iets na drie uur 's middags waren de actievoerders van Kick Out Zwarte Piet weer uit De Lier vertrokken.

Vreedzame intochten in ons land

In ons land verlopen de intochten vooralsnog vreedzaam. In Vilvoorde is het aangekondigde protest uitgebleven: tientallen kinderen trotseerden er het slecht weer om Sinterklaas te zien.

In Kortrijk protesteerde een actiegroep voor het eerst tegen Zwarte Piet. Maar alles is vreedzaam verlopen. Het kinderfeest was rustig en vrolijk. De actiegroep 'België Kan Het' betoogde vreedzaam tegen Zwarte Piet, zelf werden ze - met uitzondering van enkele boze blikken - ook met rust gelaten.
Terug