NL
.
België: dreigende fascisten weten actie tegen Zwarte Piet bij de intocht in Sint-Niklaas niet tegen te houden
Bron: doorbraak.eu
België: dreigende fascisten weten actie tegen Zwarte Piet bij de intocht in Sint-Niklaas niet tegen te houden
De racistische karikatuur Zwarte Piet blijft maar welkom bij de intocht van Sinterklaas in de stad die naar hem genoemd is: het Belgische Sint-Niklaas. Vorig jaar beëindigden agressieve agenten een actie van België Kan Het tegen dat racisme al heel snel, waarbij ze ook nog eens het n-woord gebruikten. Ook voor dit jaar werd een protest aangekondigd. Dat werd verboden, maar toch gingen de anti-racisten afgelopen zondag bij de intocht op pad. Inmiddels is het protest van aanstaande zaterdag in Lier eveneens verboden.

België Kan Het sprak het stadsbestuur van Sint-Niklaas al in oktober aan op het racisme bij de intocht. Als je geen Zwarte Pieten wilt zien, dan moet je maar niet naar de stoet komen kijken, was de eerste reactie. En het aangekondigde protest werd verboden door burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA). Argument: extreem-rechts zou een tegenactie kunnen gaan organiseren. Zo worden fascisten ingezet om anti-racisten van de straat te weren, en een racistische traditie te kunnen behouden. Terwijl de gemeente natuurlijk iedereen in de stad veilig zou moeten houden, inclusief demonstranten. De gemeente "heeft zowel ons demonstratierecht als onze fysieke veiligheid in gevaar gebracht", schrijft België Kan Het op Instagram.

Zondag gingen de anti-racisten, zonder zichtbare actiematerialen, alsnog in kleine groepjes de stad in. De gemeente rekende op hun komst en had veel politie ingezet die actief zocht naar anti-Zwarte Piet-activisten. Een groepje werd al vrij snel door agenten onderworpen aan id-controle, waarbij ze te horen kregen dat demonstreren verboden was.

Bedreiging

Extreem-rechts was ook aanwezig, maar die leek dan weer niet op de radar van de politie te staan. Een klein aantal van de anti-Zwarte Piet-activisten kwam in een rustig straatje oog in oog te staan met acht extreem-rechtse figuren die hen nadrukkelijk in de gaten stonden te houden. Even leek het erop dat ze gewelddadig zouden worden, maar zover kwam het gelukkig niet.

Toen de anti-racisten na een minuut of tien weer gingen lopen, werden ze nadrukkelijk door die fascisten gevolgd. Een stuk verderop, in een stil en verlaten straatje, begonnen ze de weg te versperren. Een van hen, een beer van een vent, begon met z'n armen gespreid heel dreigend te roepen: "Dag Sinterklaasje, dahag, dahag Zwarte Piet!".

Daarna werden ze omsingeld en kregen ze te horen dat ze rechtsomkeer moesten maken. Richting het station, in plaats van naar de intocht. Ze konden niet anders dan daar gehoor aan geven, en de fascisten liepen achter hen aan, tot in de hal van het station. Daar kregen ze te horen dat ze de trein in moesten, en werden ze nog eens uitgebreid gefilmd.

Toch actie

Ondertussen hadden enkele andere anti-racisten wél de intocht weten te bereiken. Toen de Zwarte Pieten langskwamen, hebben die hun actieborden omhoog gehouden. Helaas kwam vrij snel de politie, die hun borden afpakte en id-bewijzen wilde zien.

De Gazet van Antwerpen berichtte later over de intocht dat er alleen roetpieten geweest zouden zijn, maar er waren heel duidelijk ook nog ouderwetse racistische Zwarte Pieten bij. De strijd gaat door tot die echt allemaal verdwenen zijn.

Lier

Voor aanstaande zaterdag had België Kan Het een protest gepland in Lier. Die demonstratie was goedgekeurd, en er was deze week overleg met stadsdiensten over de beste en meest veilige locatie. Maar inmiddels heeft België Kan Het via de pers moeten vernemen dat burgemeester Rik Verwaest (N-VA) de demonstratie verboden heeft, omdat "een actie van deze groep afgelopen weekend in Sint-Niklaas voor spanning zorgde" en "vanwege een heel concreet risico op een confrontatie met tegenstanders".

"Er zijn inderdaad concrete aanwijzingen dat extreem-rechts in Lier opnieuw van plan is om ons op te wachten", erkent België Kan Het. Maar dat probleem mag de gemeente niet 'oplossen' door de anti-racisten te weigeren. "Het is schandalig dat zowel de stad Sint-Niklaas als de stad Lier protest onveilig maken, en zo hun racistische traditie vrijwaren van tegengeluid." De actiegroep heeft geconcludeerd dat het zaterdag té gevaarlijk is in Lier, gezien extreem-rechts én de politie hen daar zouden opwachten, en heeft de actie afgelast.
Terug