NL
.
Sint-Niklaas en Lier hollen het recht op protest uit en vrijwaren zo hun racistische traditie van tegengeluid
Bron: BKH
Sint-Niklaas en Lier hollen het recht op protest uit en vrijwaren zo hun racistische traditie van tegengeluid
Afgelopen zondag demonstreerde België Kan Het bij de sinterklaasintocht in Sint-Niklaas. De demonstratie was vooraf verboden door de burgemeester. Dit onder meer omdat er een tegenreactie door rechts-extremistische organisaties werd verwacht.
Het recht op protest is nochtans een grondrecht. Wanneer een vreedzame demonstratie wordt bedreigd door mogelijk gewelddadige tegenreactie, is het dan ook de taak van de Stad en de politie om de veiligheid van de demonstranten te beschermen.
Het feit dat de gemeente Sint-Niklaas in de plaats daarvan ons vreedzame protest heeft verboden, heeft zowel ons demonstratierecht als onze fysieke veiligheid in gevaar gebracht.Meteen bij aankomst was duidelijk dat er veel politie op de been was rond de intocht, en dat die op zoek waren naar anti-zwartepietdemonstranten. Twee BKH-activisten werden vlak na aankomst door de politie staande gehouden en ondervraagd.
Vijf anderen werden die middag belaagd door een groep mensen uit extreemrechtse hoek.
We vragen ons af of deze groep ook op de radar van de lokale politie stond.
Als dat zo is, zou het niets anders dan roekeloos zijn dat het stadsbestuur onze toenaderingspogingen om te overleggen over het waarborgen van de veiligheid, van tafel heeft geveegd met een demonstratieverbod.
Het uithollen van het recht op protest omwille van de dreiging van extreemrechts geweld, geeft vrij baan aan gewelddadige groeperingen, en drukt elk tegengeluid dat hen niet zint, de kop in.
Doordat de politie niet onze veiligheid waarborgde, maar ons juist achtervolgde, zijn we zondag in een extreem onveilige positie terechtgekomen.
We tillen zwaar aan de gebeurtenissen van zondagmiddag, en zijn bezig met een zorgvuldig onderzoek naar het incident. We zullen hierover later specifieker communiceren.
De belaagde activisten zijn ongedeerd.
Terug