NL
.
Ieper, nooit meer zwarte piet!
Ieper, nooit meer zwarte piet!
Vrijdagavond waren we in Ieper voor onze eerste protestactie van dit jaar. Ook enkele leden van het Vredescollectief Ieper sloten zich aan. Onze aanvraag om te demonstreren bij de intocht van Sint-Maarten werd vooraf afgewezen door burgemeester Emmily Talpe (Open VLD), maar dat weerhield ons niet om naar de Westhoek af te zakken. Als burgers hebben we namelijk het recht op protest en daar hebben we dan ook gebruik van gemaakt. We betreuren het ten zeerste dat de Stad Ieper de demonstratie probeerde te verhinderen, en daarmee ons demonstratierecht heeft geschonden.
We brachten onze eis voor een inclusief Sinterklaas- en Sint-Maartenfeest zonder blackface-pieten op een vreedzame manier over. We kregen daarbij  heel wat bijval van aanwezige toeschouwers alsook de klassieke verontwaardigde reacties: 'Jullie verbrodden een kinderfeest!' Daarop zeggen wij: 'Racisme verbrodt een kinderfeest. Punt.'
Onze boodschap aan de stad Ieper: jullie zijn de naam 'vredesstad' niet waardig zolang jullie blijven kiezen voor de racistische traditie van blackfacing binnen de context van een kinderfeest. Neem je verantwoordelijkheid en maak komaf met zwarte piet!
Wij hopen dat jullie de verandering vandaag al inzetten en dat wij volgend jaar niet hoeven terug te komen.
Terug