NL
.
'Democratie' in Afrika betekent zoveel als 'regering die gunstig is voor Westerse belangen'
'Democratie' in Afrika betekent zoveel als 'regering die gunstig is voor Westerse belangen'
The Economist en andere Westerse media klagen over het veronderstelde verlies aan vertrouwen in de democratie in Afrika. Maar hoe definiëren ze democratie?

Voor het eerst in decennia stromen de Afrikaanse burgers de straten van Burkina Faso, Mali en Niger op om zich achter hun revolutionaire regeringen te scharen. Ondertussen blijven de "democratische" leiders van Afrika die het Westen steunt, zoals Ivoriaans president Alassane Ouattara die zijn positie nu al 14 jaar lang heeft te danken aan de Franse militaire interventie die democratisch verkozen president Ggagbo ontvoerde en opsloot in een gevangenis in Den Haag, onderdanig aan het IMF en de Wereldbank. Mist het Westen de democratie in Afrika of mist het de Afrikaanse onderwerping aan de VS, Frankrijk en de rest van de EU?

Heeft The Economist de ondemocratische NAVO-invasie in Libië veroordeeld? Welke kant koos The Economist tijdens heimelijke Westerse regimewisselingsoperaties in de Democratische Republiek Congo onder Lumumba of in Ghana onder Nkrumah of in Burkina Faso onder Sankara? Die operaties waren zeker niet democratisch.

Het lijkt erop dat het woord "democratie" "regering die gunstig is voor Westerse belangen" is gaan betekenen. En als een regering niet zo gunstig is, dan... wel, wat maakt het dan uit of ze al dan niet enorme steun geniet onder de Afrikaanse bevolking?
Terug