NL
.
Zimbabwaans president Emmerson Mnangagwa vraagt op de VN veiligheidsraad de economische terreur te stoppen
Zimbabwaans president Emmerson Mnangagwa vraagt op de VN veiligheidsraad de economische terreur te stoppen
President Emmerson Mnangagwa van Zimbabwe herhaalde zijn oproep aan het Westen om de eenzijdige sancties op te heffen die het meer dan twintig jaar geleden aan het Zuid-Afrikaanse land heeft opgelegd. Volgens de Zimbabwaanse president zijn de sancties niet alleen illegaal, maar ook een schending van de soevereiniteit van het land.

Westerse landen, geleid door het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, legden Zimbabwe begin jaren 2000 sancties op omdat er volgens hen geen democratie was en de mensenrechten niet werden gerespecteerd. Beiden uiteraard leugens. Velen zien de sancties als een westerse straf voor de beslissing van de Zimbabwaanse regering om door te gaan met een radicale landhervorming die een einde wilde maken aan de onrechtvaardigheden uit de koloniale tijd, waardoor het grootste deel van het land in handen bleef van witte kolonisten. We hebben het over meer dan 70 procent van het landbouwareaal in handen van minder dan 1 procent van de witte kolonisten destijds, terwijl de resterende 30 procent van het landbouwareaal bestond uit een lappendeken van percelen waarmee de 99 procent zwarte bevolking het moest stellen. Toenmalig president Mugabe kwam in actie nadat het Verenigd Koninkrijk zijn beloften over de financiering van een landhervorming had gebroken.

De sancties, feitelijk economische terreur, hebben het land miljarden euro's gekost en troffen in de eerste plaats de burgerbevolking.
Terug