NL
.
Verstreken ultimatum
Verstreken ultimatum
Nigerezen hebben hun dreigement om een Franse militaire basis op hun grondgebied te bezetten tot de bezetters vertrekken, waargemaakt. Twee weken later wordt de basis nog steeds 24/7 belegerd. Nigerezen hebben het terrein rond de basis zelfs gebruikt als locatie voor vrijdaggebeden.

Dit gebeurt terwijl de Franse president Emmanuel Macron Niger ervan beschuldigt zijn ambassadeur gegijzeld te houden. Leveringen van voedsel en water aan de Franse ambassade en de Franse militaire legerbasis in de hoofdstad worden onderschept en de Nigerezen houden vol dat de ambassadeur vrij is om te vertrekken. Eigenlijk staat het de ambassadeur niet vrij om te vertrekken, hij moet vertrekken van de machthebbers die grote steun van het volk genieten. Frankrijk weigert in te gaan op de eisen van de nieuwe regering omdat het enkel haar marionettenpresident erkent.

Echter hebben de Nigerezen in de weken na de coup van 26 juli steun betuigd aan de militaire regering. Dit bemoeilijkt het voorwentsel van een Westerse interventie om "de democratie te herstellen", aangezien de Nigerese bevolking het neokoloniale beleid van Frankrijk aanwijst als de reden van de uitwijzing.
Terug