NL
.
Sint Ahoy!
Sint Ahoy!
Trek een pietenpak aan en klaar. Schmink, krullen, oorringen en lippenstift zijn niet meer nodig. Zo ging het bij de opnames van de nieuwe kinderfilm Sint Ahoy!. Regisseur Andy van Veen van productiehuis en distributeur MovieCompany werkte voor de film samen met Stichting Nederland Wordt Beter, bekend van de protesten met Kick Out Zwarte Piet. ,,Ik vind dat je altijd in gesprek moet gaan als iemand ergens aanstoot aan geeft. Wij zijn de eersten die samen met Nederland Wordt Beter de perfecte pieten hebben gecreëerd", aldus Van Veen.
Nederland Wordt Beter-voorzitter Jerry Afriyie is blij dat de makers hebben geluisterd naar hun feedback. Dat resulteerde in een Zwarte Piet-vrije film. ,,We hebben de hele film nog niet gezien, maar de beelden die we tot nu toe hebben gezien tonen een film die de racistische karikatuur Zwarte Piet in de ban doet. We hopen dat toekomstige films en intochten met pieten de schmink, pruiken, oorringen en andere attributen van Zwarte Piet achterwege laten, zodat het werkelijk een feest voor alle kinderen wordt."

In tegenstelling tot andere sinterklaasfilms met roetveegpieten en krullen hebben de pieten in Sint Ahoy! hun eigen huidskleur en kapsel, maar dragen ze wel de kleurrijke kleding. ,,De roetveegpiet is niet de oplossing", vindt Van Veen. ,,Als een kind tijdens de film vraagt waarom ze geen roetvegen hebben, kan een ouder zeggen dat de pieten op de boot zijn en nog niet door de schoorstenen zijn geweest. Ik denk niet dat kinderen gek opkijken."
Dan de opmerking die te verwachten is: op deze manier herkennen kinderen toch een bekende? ,,Kinderen zien het echt niet. Ook met roetvegen niet, dus dat laatste stukje schmink kan weg. En thuis maakt het toch niet uit? Kinderen zullen zeggen: cool, mijn oom is een piet!"
Pieten en piraten
In de film wijkt Sinterklaas af van zijn gebruikelijke route naar Nederland en België en belandt hij op het eiland Curaçao. Hier ontmoet hij een groep piraten die op zoek zijn naar een schat. Onder anderen Horace Cohen, Kim Feenstra, Steven Brunswijk en Liza Sips spelen een rol.
Tekst gaat verder onder de foto
Ook op detailniveau hebben ze aanpassingen gedaan aan de pieten. Op de baretten zitten geen veren, maar kleine cadeautjes. ,,Vroeger kon je aan de kleur van de veer zien bij welke plantage een slaaf hoorde. Om die reden hebben we ze cadeautjes op de baretten gegeven. Daarnaast hebben ze geen dienstnaam, maar een normale naam die met de letter p begint. Ze hebben elk een eigen talent of eigenschap, zoals modieus, humoristisch, stoer of technisch. Daar kunnen kinderen zich mee identificeren. Eigenlijk zijn de pieten zo leuker dan ze waren."
Van Veen is natuurlijk niet gek. Hij weet dat er genoeg boze reacties zullen komen van Zwarte Piet-voorstanders. ,,Ik kreeg al reacties als: 'Ik ga er niet heen met mijn kinderen, want er zit geen Zwarte Piet in'. Toch verwacht ik niet dat we onszelf hiermee in de vingers snijden. We duwen niets door iemands strot. De bioscopen en acteurs reageren er al in elk geval goed op. Ik had de film niet anders willen maken dan op deze manier."
Deel twee?
Het project beviel Van Veen zo goed dat hij, nog voordat de film uit is, al is begonnen aan een vervolg op Sint Ahoy!. ,,Die komt het liefst volgend jaar al uit."
Sint Ahoy! is vanaf 4 oktober te zien in de Nederlandse, Belgische en Antilliaanse bioscopen.
Terug