NL
.
Tanende Franse invloed in haar kolonies maakt ditmaal haar beurt in Gabon
Tanende Franse invloed in haar kolonies maakt ditmaal haar beurt in Gabon
Hetzelfde verhaal, dezelfde familie al 50 jaar aan de macht. De familie Bongo regeert het land sinds 1967 onder Franse voogdij. Zolang Frankrijk een land kan plunderen en controleren, kijkt iedereen de andere kant op. Een land dat rijk is aan olie, maar waar een derde van de Gabonese bevolking in armoede leeft.

De Franse marionet-president Ali stond op het punt om aan een 3e termijn te beginnen na de zoveelste betwiste verkiezingsoverwinning. Enkele minuten nadat de verkiezingsuitslag bekend was gemaakt, greep het leger in.

Legerofficieren verschenen op de nationale televisie in Gabon om te zeggen dat ze de macht hadden overgenomen. Ze verklaarden dat ze de uitslag van de verkiezingen van zaterdag nietig verklaarden. Het land wordt sinds 1967 geregeerd door vader en zoon Bongo.

Zijn vader, voormalig president Omar Bongo heeft Gabon 42 jaar geregeerd, van 1967 tot 2009 tot aan zijn dood. Zijn zoon Ali Bongo is sinds 2009 president.

De voormalige president van Gabon, Omar Bongo, had 70 bankrekeningen, 39 appartementen, 2 Ferrari's, 6 Mercedes Benz auto's, 3 Porsches en een Bugatti in Frankrijk.

33,4 Van de bevolking van Gabon leeft in armoede ondanks het feit dat het land olierijk is en slechts 2,4 miljoen inwoners telt.

In 2016 werd het parlementsgebouw van Gabon in brand gestoken door demonstranten na betwiste verkiezingen waarbij Ali Bongo tot winnaar werd uitgeroepen.

Net als in Niger roept Gabon's president Ali Bongo om hulp na de staatsgreep. Hij staat onder huisarrest. Gabonese burgers vieren feest op straat. Bongo blokkeerde de internettoegang in het land tijdens de omstreden verkiezingen.

Sommigen geloven echter dat de machtswisseling in Gabon niet werd ingegeven door anti-imperialistische sentimenten, maar dat de VS achter deze staatsgreep zit en dat het een onderdeel is van het streven van de VS om Europa te verzwakken en uit te breiden ten koste van de "bondgenoten" of om een echte anti-imperialistische revolutie de pas af te snijden. De nieuwe couppresident generaal Brice Clotaire Oligui Nguema leunt alleszins bij de VS aan.

Hopelijk zullen de gewone mensen er in ieder geval beter van worden.
Terug