NL
.
Eva lult.
Eva lult.
Eva lult.

Lult Eva?

Deze post vol eerlijkheid gaat wat mensen boos maken, maar fuck it; I enjoy losing friends that I never needed!

Ik heb me vanuit mijn roadtrip mateloos geirriteerd aan de hele Zomercarnavalkwestie. Want Eva lult en ik weet het als geen ander.

Ik heb 20 jaar lang van het ene Caribische eiland naar het andere gezworven en heb ze allemaal meegemaakt. Carnival in februari wanneer Trinidad HE LE MAAL losgaat; Carnival en het mooie Seú van Curacao; ik heb gejumped en wilde dingen gedaan tijdens Jouvert in St. Maarten; voor het eerst goat stew gegeten tijdens Crop Over in Barbados toen Edwin Yearwood met zijn Cross Faya de wereld regeerde.

Ach, hoe mooi we de periode gemaakt hebben die onze voorouders kregen om te feesten aan het eind van het oogstseizoen.

Priceless!

En ja, de Surinaamse Owru Yari waarmee we de slapte van onze Carnaval rechttrekken. "Nothing compares", schreef Prince

Ik snap de culture; ik heb er ellelange artikelen over geschreven.

Het is inderdaad van je reinste zielige white privilige wanneer je in 2023 aan mensen wil opleggen hoe ze moeten dansen. "They need to get over their inferiority," zei mijn Trini mati Wesley me toen ik hem vertelde wat de nieuwe regel was.

Yep, dacht ik. Mensen denken dat dit soort dingen te maken hebben met superioriteit, maar het is gewoon weer een uiting van inferioriteit en onzekerheid van één persoon met vermeende macht.

En daar gaat het eigenlijk om: waarom is een witte vrouw de manager van het grootste Zwarte mensen Carnaval van Nederland?

Who the fuck is Eva en waarom moet ik van haar bestaan afweten?

Ik bedacht een grappige post over haar.

Ik deelde hem alleen met Rali want ik wilde het er niet met een ieder over hebben. Ik heb vakantie...

Ik belandde ooit eens in Eindhoven tijdens WittemensenCarnaval. Duizenden dronken witte hillbillies. Een supergezellig wittemensenfeest en ik ben er zeker van dat het niet Humphrey of Shaniqua of jullie andere fam zijn, die daar de manager van zijn. Hun sollicitatiebrief zou niet eens geopend worden ... jongu, de postbode zou hem niet eens meenemen!

Maar ondertussen wel volop allerlei mensen die de dienst komen uitmaken op dingen waar Zwarte mensen mee gestart zijn.

Daarom waarschuw ik al een tijdje dat George Floyd z'n moord en de BLM woede die daarna losbarstte, ervoor gezorgd hebben dat witte vrouwen overal en ineens D&I baantjes hebben bemachtigd over de strijd heen die Zwarte mensen hebben aangezwengeld. Ik heb jullie gewaarschuwd! Ze gaan het columbussen en aan iedereen en ons vertellen wie we zijn. Want Zwarte mensen kennen zichzelf niet, schreef ik. Je staat te dicht op het onderwerp om D&I officer te zijn, is me eens gezegd. I kid you not!

Maar anyway, als Eva de job per se moet hebben, waarom is er dan geen enkele Zwarte persoon die in haar oor fluistert? Waarom is er geen kring van Zwarte mensen om haar heen die advies geeft aan deze witte vrouw die een Zwart feest mag organiseren? Zo van Eva, Zwarte mensen verbied je niet om dingen te doen. Eva nee, Zwarte dans verbieden is al gedaan tijdens slavernij. Eva, die mensen is al alles ontnomen, hun namen, hun identiteit, hun cultuur; ze kregen jouw religie in de plaats van die van hun voorouders. Snap dat ze hier boos om gaan worden Eva!

Maar nee, Eva mocht haar gang gaan. We nodigen altijd maar iedereen uit voor ons feestje en mogen zij de poku kiezen, meebepalen in de keuken, besluiten welke klapstoelen we gaan huren. En tja, checken hoe we dansen.

Maar ik deelde hem ook niet. Omdat, eerlijk gezegd, Willem en Eva waarschijnlijk beter kunnen twerken dan ik eigenlijk. Een hark twerkt beter dan ik.

Dus het is niet m'n ding; maar als het wel het jouwe is, doewet!

Eva lult.

Ik wilde ook als voorbeeld ons Kwaku Festival nemen dat Vincent en Yvette en co hebben gemaakt tot een festival van wereld allure. En het is ons feest! Iedereen mag komen, maar de Eva's van deze wereld kregen er geen voet aan wal. Alles is Zwart.

Maar ik zei niks, omdat er vaak zwak geluld wordt over wat Kwaku nu kost. Terwijl men aan de kwaliteit voorbijgaat. Shit je kan er met je nieuwe schoenen naartoe tegenwoordig.

Ik wilde met een knipoog schrijven dat jullie moesten gaan eisen dat Vincent en Yvette en Co ZomerCarnaval ook gingen overnemen.

Maar ik zei niks

Omdat ik de boosheid snap.

Dus ik hield m'n mond, terwijl ik eigenlijk wilde zeggen dat we te FUCKING REACTIONAIR zijn.

We laten shit eerst toe en dan worden we kwaad wanneer shit stinkt.

En ik geef toe, ik heb genoten van die foto's waarmee we de zeik namen op Eva. Die boetes voor schuren op Subi bo kabai van Icons: brilliant gewoon

Maar doe meer.

Wees iets minder reactionair. Check die put ook eens voordat er koeien in verdrinken.

Dring' dresi wakti siki

Wees shit voor.

En niet alleen wanneer het om feesten gaat en om wie mag meedoen. Ik kan tig muggebulten noemen die een etterende but' sweri werden omdat we niet op tijd in actie kwamen. Tja, dan neemt Eva haar kans.

Praat ook met jullie ooms bijvoorbeeld

Want die blijven upfucken.

Die schieten elkaar overhoop tijdens ons feestje, waarvan Eva beweert dat ze het kindvriendelijker wil.

Hele wild west schietpartijen tijdens ons feestje waarvan ze claimt dat ze geen vulgaire dingen meer wil.

Drie mensen gewond tijdens ons Carnaval waarvoor ze meer "coachend handhavende" politie wil laten oprukken om provocerende handelingen te voorkomen.

Water in Eva's molen.

Eva lult toch?

Maar wie kan haar dat nu zeggen?
Terug