NL
.
Tanende Franse invloed in haar kolonies maakt ditmaal haar beurt in Niger
Tanende Franse invloed in haar kolonies maakt ditmaal haar beurt in Niger
De militaire staatsgreep van vorige week in Niger kan de Franse (neo-)koloniale hegemonie op zijn kop zetten als de nieuwe machthebber de uraniumexport afsnijdt, waarvan de Franse kernenergie-industrie afhankelijk is, de troepen van de kolonisator uit hun laatste regionale bastion schopt nadat deze troepen werden verdreven uit Mali en Burkina Faso; en/of Rusland om hulp vraagt. In tegenstelling tot de patriottische militaire staatsgrepen in Guinee, Mali en Burkina Faso, die door het Westen werden veroordeeld maar niet als een bedreiging werden gezien voor hun (neo-)koloniale wurggreep op Afrika, gaat er bij die in Niger een alarmbel rinkelen.

Frankrijk en de VS, die veel troepen in het geheim in het land hebben gestationeerd en ook een belangrijke dronebasis hebben voor het uitvoeren van allerlei geheime operaties in de regio om hun (neo-)koloniale wurggreep te handhaven, hebben deze laatste regimewisseling scherp veroordeeld. Frankrijk heeft alle "ontwikkelingshulp" opgeschort terwijl de EU zich voorbereidt om dit ook te doen. De Afrikaanse Unie (AU) gaf de Nigerese machthebbers zondag een ultimatum van 15 dagen om de afgezette marionettenpresident Mohamed Bazoum weer te installeren of "strafmaatregelen" te riskeren. Dit onheilspellende dreigement werd vervolgens herhaald door de "Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten" (ECOWAS), die zei dat het "gebruik van geweld" zou kunnen worden ingezet als dit niet binnen een week gebeurt.

De woordvoerder van de Nigerese machthebbers voorzag dit scenario en waarschuwde vóór de bijeenkomsten dat

"Het doel van de ECOWAS vergadering is om een agressieplan tegen Niger goed te keuren door middel van een op handen zijnde militaire interventie in Niamey in samenwerking met andere Afrikaanse landen die geen lid zijn van ECOWAS en bepaalde westerse landen. We willen ECOWAS of elke andere avonturier nogmaals herinneren aan onze vastberadenheid om ons vaderland te verdedigen."

Interim-president van Burkina Faso, Ibrahim Traore, beschimpte in zijn toespraak op de tweede Rusland-Afrika top in Sint-Petersburg enkele dagen eerder veel van zijn collega's als imperialistische marionetten omdat ze het Westen gehoorzaamden door zich te verzetten tegen patriottische militaire staatsgrepen zoals die waardoor hij in oktober aan de macht kwam. Zijn woorden kwamen op het juiste moment in het licht van de AU-ECOWAS dreigementen die kort daarna werden geuit tegen de naburige Nigerese machthebbers, wat bewees dat ze functioneren als de regionale marionetten van het Westen.

Tsjaad, een traditionele Franse bondgenoot, trapte eerder dit jaar niet in de provocatie van de VS door middel van informatie-oorlogsvoering. In plaats van de ambassadeur van dat land het land uit te zetten, schopte het de Duitse ambassadeur eruit nadat het had ontdekt dat hij probeerde een kleurenrevolutie te ontketenen. Kort daarna eiste "Bloomberg dat Biden zich met Tsjaad zou bemoeien onder het voorwendsel om een Soedanees scenario te voorkomen". Daarom zou Tsjaad tegenwoordig wel eens terughoudend kunnen zijn om het Westen te gehoorzamen.

De verwachting is dat het Westen de komende week achter de schermen maximale druk op Nigeria zal uitoefenen in de aanloop naar het verstrijken van het ultimatum van ECOWAS. Frankrijk en de VS erkennen de bedreiging die de patriottische militaire coup in Niger vormt voor hun koloniale belangen en zijn daarom bereid alles in het werk te stellen om deze mogelijk ingrijpende evolutie te proberen stoppen.

De grootschalige anti-Franse en pro-coup rally's van zondag in Niamey tonen aan dat de laatste regimewisseling in dit land echt populair is bij de bevolking. Dit suggereert dat het van buitenaf opnieuw opleggen van het verachte "democratische" regime van de Westerse marionet Bazoum op weerstand zou kunnen stuiten.
Terug