NL
.
Koning Bonsu betaalde liever de ultieme prijs dan te buigen voor de wensen van de kolonialisten
Koning Bonsu betaalde liever de ultieme prijs dan te buigen voor de wensen van de kolonialisten
Op deze dag in 1838 werd koning Badu Bonsu II van de Ahanta stam in het huidige Ghana geëxecuteerd door Nederlandse kolonialisten omdat hij in opstand kwam tegen hun kwaadaardige activiteiten, waaronder het onderwerpen van zijn volk en het verkopen van wapens in zijn koninkrijk.

Het Ahanta volk verwelkomde de Nederlanders in de geest van Afrikaanse gastvrijheid toen ze bijna twee eeuwen eerder voor het eerst op hun grondgebied arriveerden. Na verloop van tijd werd het echter duidelijk dat de Nederlanders geen goede bedoelingen hadden. Dit verzuurde de relatie tussen de twee partijen. Het kwam tot een uitbarsting in 1837 toen koning Bonsu en zijn volk in opstand kwamen tegen de Nederlandse kolonisatoren.

Er wordt gezegd dat het toenmalige hoofd van de Nederlandse koloniale buitenpost in het gebied twee van zijn ambtenaren erop uit stuurde om de koning naar hem toe te brengen. Koning Bonsu wist dat als hij met hen meeging, hij gevangen zou worden genomen en als slaaf naar de Caraïben zou worden gestuurd. Er brak een woordenwisseling uit en de twee ambtenaren openden het vuur. Uiteindelijk werden ze overmeesterd en gedood door de koning en zijn volk.

Deze verzetsdaad maakte de Nederlandse regering woedend en stuurde huursoldaten uit Nederland om jacht te maken op de koning en zijn volgelingen.

De huurlingen arriveerden in mei 1838 en twee maanden later, op 26 juli, slaagden ze er na een hevige strijd in om koning Bonsu gevangen te nemen met de hulp van enkele lokale verraders. Ze executeerden hem de volgende dag na een schijnproces.

Na zijn executie werd hij onthoofd en werd zijn hoofd naar het Leids Universitair Medisch Centrum in Nederland gestuurd, waar het tot 1997 in een pot formaldehyde (een balsemvloeistof) werd bewaard.

Na jarenlang lobbyen door de Ghanese regering werd het hoofd uiteindelijk teruggestuurd naar huis, zodat de nakomelingen van Bonsu hun koning een waardige begrafenis konden geven.

Op deze dag eren we koning Bonsu en de vele dappere Afrikaanse krijgers in de geschiedenis die liever de ultieme prijs betaalden dan te buigen voor de wensen van de kolonialisten.
Terug