NL
.
Terugblik op 2018
Het Jaar van de Solidariteit
NIEUWS
Amsterdam gaat mystery guests inzetten tegen discriminerende bedrijven
16 januari 2019
Amsterdam gaat mystery guests inzetten om bedrijven die werkzoekenden discrimineren te kunnen betrappen. Potentiële werknemers die worden afgewezen op basis van bijvoorbeeld leeftijd of etnische ... (klik hier om verder te lezen)
Agent met migratieachtergrond vaker ten onrechte verdacht
16 januari 2019
Intern ook vaker #Verdacht: politiemedewerkers met een niet-Nederlandse achternaam vaker ten onrechte verdacht van lekken.

Anderhalf jaar geleden stond het in chocoladeletters in Elsevier, de ... (klik hier om verder te lezen)
The Black Archives Newsflash
14 januari 2019
100 jaar vereniging Ons Suriname festival

Op 18 januari 2019 bestaat Vereniging Ons Suriname (VOS) 100 jaar, een heel eeuw! In het kader van dit zeer bijzondere jubileum organiseert The ... (klik hier om verder te lezen)
Teleterrorisme - Vincent T en het racisme van (voormalige nazikrant) de Telegraaf
13 januari 2019
Het is waarschijnlijk niet eens zo'n heel andere gedachte dan die Vincent T. er op na houdt. Alleen de laatste dreigt met aanslagen en de Telegraaf maakt er een krant van. De T in de naam ... (klik hier om verder te lezen)
Tierende man wordt zaal uit gezet bij verhit pietendebat, Den Bosch schuift langzaam naar roetveegpiet
10 januari 2019
Wie zo vurig had gehoopt dat in 2019 de zwartepietendiscussie zou luwen, komt al in de eerste dagen van januari bedrogen uit. Want het eerste debat van Ruw in de Bossche bieb dit jaar was er direct ... (klik hier om verder te lezen)
Het activisme van de jaren '70 en '80 en de Surinaamse Bijlmerkrakers
09 januari 2019
Wist je dat Surinamers woningen hebben gekraakt in de Bijlmer in de jaren '70? Het was een van de vormen van zwart activisme in die periode. Surinaamse activisten streden met kameraden tegen ... (klik hier om verder te lezen)
Nieuwe verdachten aangehouden voor rellen sintintocht Eindhoven
08 januari 2019
De politie heeft drie mannen aangehouden die betrokken zouden zijn geweest bij de ongeregeldheden tijdens de intocht van Sinterklaas in Eindhoven. Het zijn Eindhovenaren van 32 en 25 en een 27-jarige ... (klik hier om verder te lezen)
Een strijdbaar 2019 gewenst
07 januari 2019
Ook in 2019 blijft Stichting Nederland Wordt Beter zich inzetten voor een inclusieve samenleving. We verheugen ons op samenwerkingen met oude en nieuwe partners, op mooie activiteiten en op de ... (klik hier om verder te lezen)
Open brief: Beste John Crombez, met wat rechtserig te doen overtuig je niemand
07 januari 2019
Als één wit kind in de Noordzee verdrinkt, dan wordt nagekeken hoe zo'n drama kan vermeden worden. Het optreden van reddings- en hulpdiensten wordt geëvalueerd en daarna ... (klik hier om verder te lezen)
2018 Was een strijdbaar jaar
05 januari 2019
Ook in 2019 gaat de strijd tegen zwarte piet, de jaarlijkse stereotyperende weergave van zwarte mensen in Nederland, onverminderd door.

Vorig jaar hebben we er samen met velen van jullie via ... (klik hier om verder te lezen)
De symboliek van het Scheveningse vreugdevuur
02 januari 2019
Dat Scheveningse vreugdevuur symboliseert prima de staat van onze samenleving: iedereen met een béétje gezond verstand zag hoe dit gruwelijk uit de hand kon lopen. Niemand zei er iets ... (klik hier om verder te lezen)
Test de praktijk
31 december 2018
Praktijktesten kunnen in de eerste plaats worden ingezet om discriminatie te monitoren. Dat gebeurt doorgaans op sectorniveau. Net als bij wetenschappelijk onderzoek, valt het aspect 'toeval' ... (klik hier om verder te lezen)
18 hoogtepunten uit 2018 van The Black Archives en een vooruitblik op 2019
31 december 2018
18. Rondleidingen
Door de rondleidingen van The Black Archives kan men kennismaken met het archief. Tijdens de rondleidingen bespreken wij onze ontstaansgeschiedenis, de boekencollecties van zwarte ... (klik hier om verder te lezen)
Angst is de rode draad in alle verzwegen geschiedenissen
30 december 2018
Het was 1933, het jaar waarin een zelfbewuste Anton de Kom, die later zijn vlammende Wij slaven van Suriname zou publiceren, vanuit Nederland terugkeerde in zijn geboorteland. Hij was vast van plan ... (klik hier om verder te lezen)
Kick Out Zwarte Piet dient in acht gemeenten bezwaren in na inperking demonstraties Sinterklaasintochten 2018
28 december 2018
Kick Out Zwarte Piet (KOZP) heeft besloten bij de burgemeesters van acht gemeenten bezwaren in te dienen naar aanleiding van de verschillende beperkingen die de demonstranten werden opgelegd ... (klik hier om verder te lezen)
Fakkeltocht: Jorritsma veroordeelt sinterklaasrellen
25 december 2018
Burgemeester Jorritsma heeft bij de jaarlijkse Fakkeltocht op Kerstavond opnieuw de rellen tijdens de intocht van Sinterklaas fel veroordeeld.

Hij sprak bij de start van de jaarlijkse optocht, die ... (klik hier om verder te lezen)
AGENDA
JAN
17
2019
De mars naar meerstemmige media
Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179, 1019 HC Amsterdam
20:00u
MAA
24
2019
Nationale manifestatie tegen racisme op 24 maart 2019
Noordstation, Brussel
14:00u
 
 
BETER BEKEND
.
.
De negatieve stereotyperende weergave schaadt de waardigheid en het zelfvertrouwen van kinderen en volwassenen van Afrikaanse afkomst
Verenigde Naties
.
.
Niemand wil kinderen hun feest ontnemen of is tegen het Sinterklaasfeest maar Piet mag van alle kleuren van de regenboog zijn
Omar Ba
Ex-voorzitter Afrikaans Platform alsook drijvende kracht achter talrijke vereningingen inzake integratie
.
.
Waarom Zwarte Piet niet kan? We hebben het hier over witte mensen die zich zwart schminken, een kroespruik opzetten, hun lippen rood en dik maken.
Sylvana Simons
Actrice, presentatrice en schrijfster
.
.
Zwarte Piet moet zodanig aangepast worden dat gekleurde kinderen geen negatieve effecten meer ervaren en dat ieder kind zich veilig en goed voelt bij het Sinterklaasfeest
De Kinderombudsman (Nederland)
.