NL
.
Racisme verpakt als het 'Het Goede Doel'
'Ik legde uit dat je met het 'het goede doel' alle racisme kunt goedpraten'
NIEUWS
Sinterklaas: waarom we tradities niet blindelings mogen doorgeven
09 december 2018
De afgelopen jaren is er veel discussie geweest over het Sinterklaasfeest. "Zij moeten zich maar aanpassen aan ons", heb ik vaker gehoord als argument. Sommigen weten niet eens dat ook veel Afrikanen ... (klik hier om verder te lezen)
'Ik ben een migrant van het luxe soort'
08 december 2018
Journalist en Afrikacorrespondent Bram Vermeulen wil het niet steeds over migratie hebben, en toch is het een rode draad in zijn leven en werk. Zo ook in zijn nieuwe VPRO-serie Sahara. Hij doorkruist ... (klik hier om verder te lezen)
'Was ik vandaag immigrant, dan was het waarschijnlijk heel anders gelopen met mij'
07 december 2018
Op 9 december is het de Internationale Dag tegen Genocide. Daarom spraken we met Jaspe Azabe Habarurema (25). Haar ouders ontvluchtten Rwanda toen zij nog een baby was, net voor de genocide ... (klik hier om verder te lezen)
Niet migratie, wel populisme bedreigt onze cultuur
07 december 2018
Vier weken geleden zaten staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA), journaliste Isabel Albers en ikzelf in De afspraak op vrijdag voor een gesprek over de Amerikaanse ... (klik hier om verder te lezen)
Zwarte Piet is morgen weer vertrokken. Het racisme blijft
06 december 2018
Racisme is een groot probleem. Ook in Nederland.

In 2017 bleek bijvoorbeeld dat sollicitanten die herleidbaar tot een
etnische minderheid behoren en geen strafblad hebben, een kleinere kans hebben ... (klik hier om verder te lezen)
Over het benoemen en oplossen van problemen...
06 december 2018
"Als ik over het strand loop en ik zie mensen afval prikken, dan ga ik ze ook niet vertellen dat ze naar een strand ver weg moeten, waar nog veel meer afval ligt. Nederland is mijn land."
Nederland heeft een racisme-probleem
06 december 2018
Jerry Afriyie: "Nederland heeft een racisme-probleem". Sylvain Ephimenco: "Ga terug naar je eigen land". Dank voor het bevestigen van Jerry's punt.
In 1989 waren er al witte pieten op tv bij Ivette Forster en Guily Koster
06 december 2018
In 1989 waren er al witte pieten op tv! Het verzet tegen zwarte piet is niet nieuw. Dit beschreven oprichters van The Black Archives Jessy de Abreu, Miguel Heilbron en Mitchell Esajas al in hun ... (klik hier om verder te lezen)
Sinterklaasshows: zonder piet is beter dan zonder pit
06 december 2018
Waarbij pijnlijk duidelijk werd dat de vertrokken Paul de Leeuw het fenomeen amusement een stuk grondiger heeft bestudeerd dan zijn ex-collega's bij BNNVARA.

De Leeuw tekende in november een ... (klik hier om verder te lezen)
5 december
05 december 2018
Vandaag gaat mijn dochter voor de eerste keer in twee jaar aanwezig zijn op school op 5 december. Ze ruilde twee jaar geleden haar oude school (waar zwarte piet was afgeschaft) voor haar ... (klik hier om verder te lezen)
Jerry Afriyie wil geen ruzie, liever praten
05 december 2018
"Dat eerste jaar van de campagne Zwarte Piet Is Racisme, in 2011, kreeg ik een knipoog van de trambestuurder als ik instapte. 'My God', zeiden mensen ook, 'ik dacht dat ik de enige was ... (klik hier om verder te lezen)
Volgens de Belg woonde zwarte piet in de hemel
05 december 2018
Met alle ophef rond zwarte piet in Nederland, zou je bijna vergeten dat de pietfiguur ook bij het Belgische sinterklaasfeest een rol speelt. Hoe verloopt daar de discussie? Antropoloog Bambi Ceuppens ... (klik hier om verder te lezen)
Pietpraat, Over Zwarte Piet in België
05 december 2018
Iedere winter steekt dezelfde discussie de kop op. Mag Zwarte Piet blijven of niet? De brave knecht wordt jaarlijks geanalyseerd, beschermd en verdedigd en werpt een schaduw over een van de oudste ... (klik hier om verder te lezen)
Geen Kick Out Zwarte Piet bij universiteit vanwege gevaar voor studenten
05 december 2018
Kick Out Zwarte Piet heeft een bijeenkomst op de Haagse campus van Universiteit Leiden voor morgen afgeblazen, omdat de veiligheid van de studenten in gevaar zou zijn.

Dat meldt de actiegroep op ... (klik hier om verder te lezen)
Wil je wat racisme bij je frietjes?
04 december 2018
Toen Sjoerd Levelt een foto van een McDonald's vol zwarte pieten voorbij zag komen, besloot hij het McDonald's-hoofdkantoor in Amerika te benaderen. Met resultaat. Een uiteenzetting.

Op 23 ... (klik hier om verder te lezen)
Roetveegkoffie en andere Zwarte Piet-gerelateerde 'grappen'
04 december 2018
We hebben ze allemaal al duizend keer gehoord. Ze waren de eerste keer niet grappig en na duizend keer dezelfde 'grap' (waarvan soms vijfhonderd keer door dezelfde persoon) krijg ik ... (klik hier om verder te lezen)
AGENDA
DEC
10
2018
Documentaire Verdacht te zien op de beeldbuis
Televisie: KRO-NCRV 2Doc
21:05u
 
 
BETER BEKEND
.
.

De Nederlandse Publieke Omroep kan er niet aan voorbij dat sommigen Zwarte Piet als kwetsend en racistisch zien
Erik van Muiswinkel
Nederlands kleinkunstenaar, acteur, zanger en televisiepresentator
.
.
Het gaat er niet om dat we een feest afschaffen of verbieden maar dat we allen samen, zonder schaamte en zonder woede, deel kunnen nemen aan een inclusief Sinterklaasfeest
Jerry King Luther Afriyie
Activist, dichter, artiest en blogger. Drijvende kracht achter Zwarte Piet is Racisme campagne en één van de gangmakers achter Stichting Nederland Wordt Beter.
.
.
Zwarte Piet dekt alle latente vooroordelen toe met een grote, vrolijke glimlach van niets aan de hand. Zwarte Piet is de fantasie - de blinde vlek - die het zien van de realiteit bemoeilijkt
Abdelkader Benali
Marokkaans-Nederlandse schrijver en TV-presentator
.
.

Veel mensen vinden Zwarte Piet een vernederend personage
Omar Ba
Ex-voorzitter Afrikaans Platform alsook drijvende kracht achter talrijke vereningingen inzake integratie
.