NL
.
Flyeractie tegen Zwarte Piet in kantine van publieke omroep NTR
NTR-medewerkers werd gevraagd om zich uit te spreken tegen de blackface-figuur uit het Sinterklaasjournaal.
NIEUWS
Rapportage Zwarte Piet
14 juni 2019
No More Blackface Leiden heeft tijdens de Sinterklaasintocht 2018 geobserveerd wat er van de belofte van 50 Zwarte Pieten werd waargemaakt. Twee teams, bestaande uit waarnemers en fotografen, zijn in ... (klik hier om verder te lezen)
Nog een hoop werk om de Leidse Sinterklaasintocht in 2019 racisme-vrij te maken
14 juni 2019
Maar liefst 98 procent van de Pieten tijdens de Leidse Sinterklaasintocht in 2018 had nog steeds racistische kenmerken. Dat is de belangrijkste conclusie van het onderzoek dat No More Blackface ... (klik hier om verder te lezen)
Kinderen met een migratieachtergrond hebben een lager inkomen
12 juni 2019
Mensen met een Turkse, Marokkaanse, Surinaamse of Antilliaanse migratieachtergrond hebben ongeveer een kwart minder te besteden dan autochtone Nederlanders. Deze inkomensverschillen overleven de ... (klik hier om verder te lezen)
Waarom de term 'identiteitspolitiek' in de prullenbak hoort
07 juni 2019
De term wordt door zowel links als rechts gebruikt. Volgens links zijn het minderheden die om ter hardst roepen om de aandacht naar zich toe te trekken, terwijl ze allemaal vergeten dat alleen de ... (klik hier om verder te lezen)
De onzin van het racistische Vlaams Belang over diversiteit bij de VRT
05 juni 2019
Tegen 2020 wil de VRT dat 4 procent van het personeel een migratieachtergrond van buiten de EU-15 heeft. Het streefcijfer van 4 procent is best laag als dat wordt vergeleken met het aandeel van ... (klik hier om verder te lezen)
Het is niet normaal dat Wierd Duk bepaalt wie er Sinterklaas mag zijn
04 juni 2019
Zo verontwaardigd als het journaille is over het ontslag van Zihni Özdil als Kamerlid voor GroenLinks, zo stil blijft het over het nieuws dat Erik van Muiswinkel zich heeft moeten terugtrekken ... (klik hier om verder te lezen)
Europees mensenrechtenorgaan ECRI: beperk bevoegdheden politie
04 juni 2019
ECRI deelt de visie van Controle Alt Delete en geeft ongevraagd advies aan de Nederlandse overheid.

Beperking bevoegdheden
De ECRI, het mensenrechtenorgaan van de Raad van Europa heeft de ... (klik hier om verder te lezen)
Enkele beelden van de opening van de Keti koti-maand
04 juni 2019
Afgelopen zaterdag vond in Amsterdam de Memre waka plaats, een herdenkingstocht waarmee jaarlijks de Keti koti ("ketenen gebroken")-maand wordt geopend. Die maand wordt elk jaar op 1 juli in ... (klik hier om verder te lezen)
Open brief aan de gemeente Apeldoorn: door Zwarte Pieten 'helpers' te noemen verdwijnt niet op magische wijze het racisme
02 juni 2019
Vorige week werd bekend dat de landelijke Sinterklaasintocht dit jaar in Apeldoorn zal plaatsvinden. Die gemeente kondigde meteen aan dat er dit jaar geen Zwarte Pieten maar “helpers” bij ... (klik hier om verder te lezen)
Het etnisch elitarisme van de Nederlandse wetenschap
02 juni 2019
Na de promotie houdt het klimmen op de wetenschappelijke ladder voor de gekleurde Nederlander op

"Zodra je moet gaan solliciteren kom je d'r niet in", vertelde een buitengewoon getalenteerde ... (klik hier om verder te lezen)
Koningskinderen
01 juni 2019
Een mens van koninklijk bloed heeft een speciale positie in de maatschappij. Dit is zo in alle culturen van deze wereld. Het is iets van alle tijden. Breng je iemand om het leven die niet koninklijk ... (klik hier om verder te lezen)
'Ik wil dat kinderen leren over een geschiedenis met Afrikanen als belangrijkste spelers'
31 mei 2019
Een Zuid-Afrikaanse historicus schreef het eerste kinderboek over de geschiedenis van Afrika zónder witte hoofdrolspelers. 'Ook zonder wit racisme zou mijn boek geschreven moeten ... (klik hier om verder te lezen)
Onbezonnen zomer
31 mei 2019
Een knap bruin meisje likkend aan een roos. Het is een foto van fotograaf Tyler Mitchell. Hij werd in één klap wereldberoemd met een portret van niemand minder dan Beyoncé op de ... (klik hier om verder te lezen)
Leer de volksvijand kennen, dat helpt
30 mei 2019
Politici en burgemeesters grijpen zelden in als (extreem-)rechtse groeperingen en boze witte ouders ons belagen, maar grijpen naar hun hart als de naam KOZP valt tijdens een B&W-vergadering. ... (klik hier om verder te lezen)
Bezoek leerlingen van een school uit Amsterdam Zuidoost
29 mei 2019
Vandaag kwam een groep leerlingen van een school uit Amsterdam Zuidoost. Veelal leerlingen met eenn Surinaamse, Caribische, Ghanese of andere Afrikaanse achtergrond. Ze doen met ... (klik hier om verder te lezen)
Kerkgenootschap stopt met verhuur van landgoed voor filmopnamen Sinterklaasjournaal (met blackface)
28 mei 2019
Sinds een aantal jaar verhuurde het kerkgenootschap van de zevendedags adventisten het landgoed Oud Zandbergen aan de NTR. De publieke omroep gebruikte dat landgoed voor filmopnamen van het ... (klik hier om verder te lezen)
AGENDA
JUN
26
2019
Keti koti-bijeenkomst 'Zwarte Piet uit het Sinterklaasjournaal!'
De Klok Citylab, Enthovenplein, Den Haag
19:30u
 
 
BETER BEKEND
.
.
Het gaat er niet om dat we een feest afschaffen of verbieden maar dat we allen samen, zonder schaamte en zonder woede, deel kunnen nemen aan een inclusief Sinterklaasfeest
Jerry King Luther Afriyie
Activist, dichter, artiest en blogger. Drijvende kracht achter Zwarte Piet is Racisme campagne en één van de gangmakers achter Stichting Nederland Wordt Beter.
.
.
Een beetje aanpassing aan de regels van fatsoen zodat alle kinderen van het Sinterklaasfeest kunnen genieten is niet te veel gevraagd
Dyab Abou Jahjah
Mensenrechtenactivist, schrijver en oprichter van Movement X
.
.

Als witte moeder van bijna witte kinderen vind ik dat zij en anderen ook verschoond moeten blijven van racistische stereotypen als Zwarte Piet
Sunny Bergman
Nederlandse documentairemaker, filmregisseur, schrijver, scenarioschrijver, actrice, programmamaker, verslaggever en activiste
.
.
Een kinderfeest kan natuurlijk een alibi zijn om een andere bevolkingsgroep te kleineren. Zwarte Piet verdient een make-over. Maak van hem een kleurrijke of bonte piet: iedereen tevreden
Peter R. de Vries
Decennia lang Nederlands meest bekende misdaadverslaggever en heeft zich ontwikkeld tot een TV-persoonlijkheid die volop deelneemt aan het maatschappelijk debat
.