NL
.
Terugblik op 2018
Het Jaar van de Solidariteit
NIEUWS
Kweneng: wat de kolonisators liever stil hielden omdat het niet in hun kraam paste
19 januari 2019
De mythe dat de Europese kolonisten in leeg land aankwamen, werd in de geschiedenisboeken tijdens het apartheidsregime (1948-1994) gebruikt als rechtvaardiging voor koloniaal landjepik. De ... (klik hier om verder te lezen)
Moeten we ons druk maken om Wendy van Dijk?
18 januari 2019
Wendy postte een foto van tien jaar geleden op haar Insta, waarop ze verkleed is als haar typetje Dushi, uit het tv-programma Ushi en Dushi. Dat was weer een spinoff van Ushi en van Dijk, het niet ... (klik hier om verder te lezen)
'Zwijg Allochtoon' – De complete talkshow over de dubbele standaard
18 januari 2019
Er is een dubbele standaard in de vrijheid van meningsuiting. Punt. Geen vraagteken. Dit was het uitgangspunt van de talkshow Zwijg Allochtoon afgelopen vrijdag in Amsterdam, vernoemd naar het ... (klik hier om verder te lezen)
Relaas mars naar meerstemmige media
18 januari 2019
"Oe, zo had ik er nog niet tegenaan gekeken. Dat is een beetje te inhoudelijk." Dat antwoord krijgt @cemilyilmazzzzz van de media. Dwz, als ze niet twijfelen aan zijn objectiviteit. Fascinerend, die ... (klik hier om verder te lezen)
'Algoritmes vergroten ongelijkheid'
18 januari 2019
Eubanks wijst op systemen die misdaad voorspellen in wijken. "In wijken met veel zwarte inwoners patrouilleert de politie vaker, waardoor er meer data beschikbaar zijn over de inwoners. Die data ... (klik hier om verder te lezen)
Koloniaal verleden van Halle op de schop in stadspark te Halle
18 januari 2019
Vandaag, 58 jaar geleden is Patrice Lumumba vermoord, op 17 januari 1961. Ter gelegenheid van de herdenking van de moord op hem, de eerste en voorlopig enige democratisch verkozen premier van Congo, ... (klik hier om verder te lezen)
Dekoloniseeracties naar aanleiding van de moord op Lumumba op 17 januari 1961
18 januari 2019
Op 17 januari 2019 is het 58 jaar geleden dat Patrice Emery Lumumba, eerste en voorlopig - buiten Tshombe in 1965 - enige democratisch verkozen premier van Congo, werd vermoord mede onder Belgische ... (klik hier om verder te lezen)
Amsterdam gaat mystery guests inzetten tegen discriminerende bedrijven
16 januari 2019
Amsterdam gaat mystery guests inzetten om bedrijven die werkzoekenden discrimineren te kunnen betrappen. Potentiële werknemers die worden afgewezen op basis van bijvoorbeeld leeftijd of etnische ... (klik hier om verder te lezen)
Agent met migratieachtergrond vaker ten onrechte verdacht
16 januari 2019
Intern ook vaker #Verdacht: politiemedewerkers met een niet-Nederlandse achternaam vaker ten onrechte verdacht van lekken.

Anderhalf jaar geleden stond het in chocoladeletters in Elsevier, de ... (klik hier om verder te lezen)
The Black Archives Newsflash
14 januari 2019
100 jaar vereniging Ons Suriname festival

Op 18 januari 2019 bestaat Vereniging Ons Suriname (VOS) 100 jaar, een heel eeuw! In het kader van dit zeer bijzondere jubileum organiseert The ... (klik hier om verder te lezen)
Teleterrorisme - Vincent T en het racisme van (gewezen nazikrant) de Telegraaf
13 januari 2019
Het is waarschijnlijk niet eens zo'n heel andere gedachte dan die Vincent T. er op na houdt. Alleen de laatste dreigt met aanslagen en de Telegraaf maakt er een krant van. De T in de naam ... (klik hier om verder te lezen)
Tierende man wordt zaal uit gezet bij verhit pietendebat, Den Bosch schuift langzaam naar roetveegpiet
10 januari 2019
Wie zo vurig had gehoopt dat in 2019 de zwartepietendiscussie zou luwen, komt al in de eerste dagen van januari bedrogen uit. Want het eerste debat van Ruw in de Bossche bieb dit jaar was er direct ... (klik hier om verder te lezen)
Het activisme van de jaren '70 en '80 en de Surinaamse Bijlmerkrakers
09 januari 2019
Wist je dat Surinamers woningen hebben gekraakt in de Bijlmer in de jaren '70? Het was een van de vormen van zwart activisme in die periode. Surinaamse activisten streden met kameraden tegen ... (klik hier om verder te lezen)
Nieuwe verdachten aangehouden voor rellen sintintocht Eindhoven
08 januari 2019
De politie heeft drie mannen aangehouden die betrokken zouden zijn geweest bij de ongeregeldheden tijdens de intocht van Sinterklaas in Eindhoven. Het zijn Eindhovenaren van 32 en 25 en een 27-jarige ... (klik hier om verder te lezen)
Een strijdbaar 2019 gewenst
07 januari 2019
Ook in 2019 blijft Stichting Nederland Wordt Beter zich inzetten voor een inclusieve samenleving. We verheugen ons op samenwerkingen met oude en nieuwe partners, op mooie activiteiten en op de ... (klik hier om verder te lezen)
Open brief: Beste John Crombez, met wat rechtserig te doen overtuig je niemand
07 januari 2019
Als één wit kind in de Noordzee verdrinkt, dan wordt nagekeken hoe zo'n drama kan vermeden worden. Het optreden van reddings- en hulpdiensten wordt geëvalueerd en daarna ... (klik hier om verder te lezen)
AGENDA
MAA
24
2019
Nationale manifestatie tegen racisme op 24 maart 2019
Noordstation, Brussel
14:00u
 
 
BETER BEKEND
.
.

Als witte moeder van bijna witte kinderen vind ik dat zij en anderen ook verschoond moeten blijven van racistische stereotypen als Zwarte Piet
Sunny Bergman
Nederlandse documentairemaker, filmregisseur, schrijver, scenarioschrijver, actrice, programmamaker, verslaggever en activiste
.
.

Opiniemakers die Zwarte Piet een non-issue vinden, wiegen zichzelf in slaap
Dr. Bambi Ceuppens
Antropologe gespecialiseerd in het Belgisch koloniaal verleden en onderzoeker aan het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren
.
.
Een kinderfeest kan natuurlijk een alibi zijn om een andere bevolkingsgroep te kleineren. Zwarte Piet verdient een make-over. Maak van hem een kleurrijke of bonte piet: iedereen tevreden
Peter R. de Vries
Decennia lang Nederlands meest bekende misdaadverslaggever en heeft zich ontwikkeld tot een TV-persoonlijkheid die volop deelneemt aan het maatschappelijk debat
.
.
Geen enkele witte man is ooit door de schoorsteen gegaan en kwam eruit met kroeshaar en rode lippen. Dus ja, wat is er mis mee om Zwarte Piet aan te passen?
Dolores Leeuwin
Actrice en presentatrice. Presenteerde onder meer het Sinterklaasjournaal.
.