NL
.
Racisme in het onderwijs
Topics van gendergelijkheid, seksisme en genderdiscriminatie komen gemakkelijk aan bod, racisme en het koloniaal verleden blijven de 'olifanten in de klas en de lerarenkamer'
NIEUWS
Discriminatie op de huurmarkt: 'Vlaamse regering hanteert een gedoogbeleid'
19 oktober 2021
Mohamed El Majjoudi geeft aan dat discriminatie bij het zoeken naar een woning enorme gevolgen heeft voor de slachtoffers ervan. "We weten dat kwalitatief wonen een voorwaarde is om aan andere zaken ... (klik hier om verder te lezen)
Sinterklaasintocht in Almelo traditioneel, maar zónder Zwarte Piet
08 oktober 2021
Zwarte Piet verdwijnt van het toneel in Almelo: alle 150 pieten tijdens de sinterklaasintocht dit jaar zullen 'roetveeg' zijn. Wel wordt gehoopt op een 'traditionele intocht'. Ook in ... (klik hier om verder te lezen)
Pro-pietenclub nodigt extreemrechtse haatgroep Pegida uit bij Sint-intocht Alkmaar
07 oktober 2021
Een pro-pietenclub uit Alkmaar heeft Pegida gevraagd naar de Sinterklaasintocht op 13 oktober te komen. Dat zegt woordvoerder Thomas van Elst. In Alkmaar lopen dit jaar geen in racistische blackface ... (klik hier om verder te lezen)
Protestmars mensen zonder papieren beheerst Brussel maar haalt VRT-journaal niet
07 oktober 2021
Een protestmars in Tessenderlo met '80 man en een paardenkop' haalt het VRT-journaal terwijl een betoging met 2.500 manifestanten in Brussel wordt doodgezwegen door datzelfde VRT-journaal. ... (klik hier om verder te lezen)
Weerstand tegen aanpak discriminatie op de arbeidsmarkt is ongezien en ongeoorloofd
05 oktober 2021
Na onderzoeken die aantoonden dat discriminatie niet incidenteel is, maar structureel, kon toenmalig minister Peeters in 2017 zijn coalitiepartners eindelijk overtuigen om de arbeidsinspectie dan ... (klik hier om verder te lezen)
Teken ook: 'Mijn kleur zegt niets over mijn Nederlanderschap!'
27 september 2021
In de rechtszaak tegen etnisch profileren door de Koninklijke Marechaussee heeft de rechtbank een uitspraak gedaan over wie wordt gezien als Nederlander. Als je niet wit bent, mag je uit de rij ... (klik hier om verder te lezen)
Etnisch profileren: we hoeven het niet te accepteren
26 september 2021
Etnisch profileren is dehumaniserend en ondermijnt fundamentele rechten van mensen. Elke democraat moet zich met hand en tand ertegen verzetten.

Deze week sprak de rechter zich uit over de zaak van ... (klik hier om verder te lezen)
Rechter koppelt formeel Nederlanderschap aan witheid
24 september 2021
Met deze uitspraak giet de rechtbank Nederlanderschap en witheid in beton. Dat wisten een heleboel Nederlanders-op-het-randje natuurlijk al langer, maar nu is er een gerechtelijke uitspraak. Het idee ... (klik hier om verder te lezen)
Etnisch geprofileerd door de marechaussee: 'Je kookt vanbinnen'
23 september 2021
Etnisch profileren is niet alleen discriminatie. Het is ook schadelijk en niet effectief. Het is stigmatiserend en tast het vertrouwen in de overheid aan. Bovendien, als je een bepaalde groep mensen ... (klik hier om verder te lezen)
Marechaussee mag etnisch profileren van de Haagse rechter
22 september 2021
Vandaag heeft de rechtbank een uitspraak gedaan over wie wordt gezien als Nederlander. Als je niet wit bent, mag je uit de rij worden gehaald als niet-Nederlander, als een potentiële ... (klik hier om verder te lezen)
Diversiteit en representatie in het leerkrachtenkorps
20 september 2021
Vlaanderen is nog al te vaak gebaseerd op het referentiekader van de witte middenklasse, waar er weinig tot bijna geen plaats is voor het referentiekader van jongeren van kleur. Leerkrachten zijn ... (klik hier om verder te lezen)
Diversiteit een uitdaging noemen, toont aan hoezeer er nog altijd met een witte bril naar het onderwerp wordt gekeken
19 september 2021
Diversiteit een uitdaging noemen, toont aan hoezeer er nog altijd met een witte bril naar het onderwerp wordt gekeken, schrijft columniste Naima Charkaoui. 'Dat heel wat jongeren hun talenten ... (klik hier om verder te lezen)
Als persoon van kleur voel ik me niet geschoffeerd: ik bén geschoffeerd
17 september 2021
Het PISA onderzoek, uitgevoerd op initiatief van de Internationale Arbeidsorganisatie, staaft de discriminatie op basis van nationaliteit, zogenaamd ras, huidskleur, afstamming, land van herkomst of ... (klik hier om verder te lezen)
Bigi Bon afro-centrische school
09 september 2021
Een school waar er daadwerkelijk aandacht wordt besteed aan de identiteit van kinderen van Afrikaanse afkomst. Een school waar zij naast alle vakinhoudelijke kennis, ook holistisch leren nadenken ... (klik hier om verder te lezen)
België medeplichtig aan moord op eerste democratische premier Burundi
07 september 2021
Rwagasore heeft nooit de internationale mythische faam verworven van een Thomas Sankara, Amilcar Cabral, Kwame Nkrumah of Patrice Lumumba. Hij deelt met hen echter een gegeven: de koloniale machten ... (klik hier om verder te lezen)
Politici discrimineren reeds decennia cannabis- en andere illegale druggebruikers
01 september 2021
Een bestuurlijk motief om bepaalde drugs illegaal te maken, is dat de illegaliteit waarmee ze gepaard gaat, kan dienen om bepaalde sociale of etnische groepen die 'ongewenst' gedrag stellen ... (klik hier om verder te lezen)
AGENDA
 
 
BETER BEKEND
.
.

Als er te veel mensen zijn die zich door Zwarte Piet gekrenkt voelen, is het niet meer het leuke feest
Linda de Mol
Actrice en televisiepresentatrice
.
.
Ik weet dat er mensen zijn die vinden dat 'we' elk jaar zeuren over het racisme van Zwarte Piet, maar ik hoop dat we dan maar elk jaar 'zeuren' tot het verandert.
Defano Holwijn
Nederlands presentator, influencer, muzikant, acteur en YouTuber
.
.
Het is tijd om vaarwel te zeggen tegen Zwarte Piet want hoe je het ook wendt of keert, het blijft achterbaks, hypocriet, lomp, offensief en kwetsend
Anouk
Zangeres bekend van hits als 'Nobody's Wife', 'R U kiddin' me', 'Michel', 'Girl', 'Lost', 'Modern World', 'Three Days in a Row' en 'Woman'
.
.
Zwarte Piet moet zodanig aangepast worden dat gekleurde kinderen geen negatieve effecten meer ervaren en dat ieder kind zich veilig en goed voelt bij het Sinterklaasfeest
De Kinderombudsman (Nederland)
.