NL
.
Verenigde Staten van Amerika verbiedt Afrikaanse landen handel te drijven met Russische Federatie
Biden stuurt zwarte VS-ambassadeur om Afrikaanse landen te zeggen wat ze wel en niet mogen kopen
NIEUWS
Acteur Daniël Kolf: 'Nederland loopt achter met 'black movies''
30 september 2022
Hij is pas zeven jaar in Nederland, maar zodra hij de kans krijgt, gaat Daniël Kolf terug naar Suriname om zelf films te maken. Tot die tijd drukt hij als veelgeprezen acteur zijn stempel op de ... (klik hier om verder te lezen)
Antiracistisch onderwijs: een strijd tegen het beleid
29 september 2022
Geen van de onderwijskoepels in Vlaanderen heeft een expliciet antiracismebeleid. Dat blijkt uit een rondvraag bij de verschillende koepelorganisaties en een analyse van het beleid. Alles wijst er ... (klik hier om verder te lezen)
De klimaatcrisis is een crisis van (neo)koloniaal kapitalisme
23 september 2022
Er lijkt een opmars te zijn van ecofascistische frames die de klimaatcrisis en het toenemend milieubesef gebruiken om een extreemrechts discours te verspreiden. Ook op de geschiedenis van de ... (klik hier om verder te lezen)
J'ACCUSE, verslag vanaf het Klein Kasteeltje
08 september 2022
Honderden van onze vrijwilligers nemen de verantwoordelijkheid om menselijkheid te creëren - elke dag opnieuw - terwijl de politieke leiders in hun handen wrijven. Hun werk wordt door ons ... (klik hier om verder te lezen)
Mailingactie voor een inclusief sinterklaasfeest
02 september 2022
Het feit dat mensen de racistische karikatuur steeds vaker ‘stiekem’ opvoeren is een signaal dat publieke druk werkt.

De volgende stap is dus: zorgen dat sinterklaasstoet-organisatoren ... (klik hier om verder te lezen)
Deze migratietaal gebruiken we niet meer
01 september 2022
Verschillende mediaorganisaties en -ombudsmannen pleitten al voor zorgvuldiger taalgebruik in de berichtgeving over asielzoekers, vluchtelingen en migranten. Toch lijken veel journalisten zich daar ... (klik hier om verder te lezen)
Discriminatie op de arbeids- en woningmarkt: onderzocht, maar nog steeds onbestraft
31 augustus 2022
Wanneer krijgen de praktijktesten eindelijk de plaats die ze verdienen in het beleid, vraagt Sarah Scheepers, woordvoerder van het Platform Praktijktesten Nu, zich af. Een inbreuk op een mensenrecht ... (klik hier om verder te lezen)
De ondraaglijke lichtheid van Conner Rousseau over racisme
29 augustus 2022
Conner Rousseau maakt pijnlijk duidelijk hoe figuren als hem erin slagen om de debatten over racisme en ongelijkheid te verlagen naar een niveau waar het werkelijk nergens meer over gaat. Een slag in ... (klik hier om verder te lezen)
Fucked up system. Fucked up world.
18 augustus 2022
Het is vakantietijd, er valt een stilte op sociale media en in de mainstream media. Toch is de situatie van mensen op de vlucht in Duinkerke allesbehalve verbeterd. De omstandigheden waarin mensen ... (klik hier om verder te lezen)
De helden van de post-racistische planeet
18 augustus 2022
Hoe ziet de wereld eruit zonder racisme? Hoe komen we tot zo'n wereld? Documentairemaker Ikenna Azuike onderzoekt dit in zijn documentaire 'De post-racistische planeet', die je online ... (klik hier om verder te lezen)
Federale regering lanceert maatregelen tegen racisme: veel aanmoediging, weinig actie
11 augustus 2022
Waar in het regeerakkoord nog een omfloerste verwijzing stond naar de aanpak van politiegeweld, is die in dit plan verdwenen. Geen stilstand dus, maar achteruitgang. Het rapport van de federale ... (klik hier om verder te lezen)
Geïnstitutionaliseerd racisme pijnlijk zichtbaar
04 augustus 2022
Het verschil in opvang van vluchtelingen van kleur en witte vluchtelingen uit Oekraïne kan niet groter zijn. De beelden uit Brussel spreken voor zich.

Beelden met Engelstalige uitleg... ... (klik hier om verder te lezen)
Zwemslag
04 augustus 2022
Tijdens de zomer kan het heet worden. Het is dan meestal de verkoeling die we opzoeken. Habiba moet telkens terugdenken aan drie ingrijpende gebeurtenissen, die zich over een periode van ... (klik hier om verder te lezen)
ERIF-onderzoek: stiekeme Pieten en brownface-figuren bij Sinterklaas-producten in winkels
19 juli 2022
Sinds 2015 doet de European Race and Imagery Foundation (ERIF) onderzoek om na te gaan "hoe verschillende (Nederlandse) winkels en merken de figuur (Zwarte) Piet weergeven ... (klik hier om verder te lezen)
Surinaams-Nederlandse Ex-politiecommissaris Cheyenne Haatrecht: ‘Ik ontkende dat ik zwart was’
07 juli 2022
Zelf las ik over de schrijnende historie achter het woord nxxxr - iets wat ook in mijn eigen familie gezegd werd, we wisten niet beter. Toen ik bij de politie begon werd het woord daar gewoon ... (klik hier om verder te lezen)
Middenveld geeft juridische mogelijkheden Vlaams "Mensenrechteninstituut" dikke onvoldoende
01 juli 2022
De Raad van State (RvS) is kritisch over het inperken van de juridische mogelijkheden om in rechte op te treden. "Hij waarschuwt zelfs dat het niet langer kunnen instellen van een ... (klik hier om verder te lezen)
AGENDA
 
 
BETER BEKEND
.
.


Hoe kan het dat Zwarte Piet anno 2020 nog bestaat?
Edgar Davids
Voormalig Surinaams-Nederlandse topvoetballer en coach
.
.
Skip volledig zwart geschminkte pieten. Op een foto zag ik een prachtige vrouw als roetveegpiet zonder rode lippen/kroeshaar/gouden oorbellen. Kwetst NIEMAND en is 0 racistisch.
Defano Holwijn
Nederlands presentator, influencer, muzikant, acteur en YouTuber
.
.

Niemand wil een racist genoemd worden, maar ja, we willen wel met 5 december een kwetsend feestje vieren
Sylvana Simons
Actrice, presentatrice en schrijfster
.
.

We zijn het stadium van discussie al lang voorbij: Zwarte Piet kan niet meer, klaar.
Vanessa Ackah
Nederlands Radio DJ, presentatrice FunX
.