NL
.
Het raciale Europa - de discussie over cultuurracisme en islamofobie
Bij culturele essentialisering worden mensen gereduceerd tot dragers van een bepaalde cultuur die van oorsprong in een bepaald gebied thuishoort en goed te onderscheiden is van andere culturen.
NIEUWS
Groot Wassink uit zorgen over racisme tijdens herdenking
20 augustus 2018
Groot Wassink sprak zijn zorgen uit hoe gewoon verwijten en vooroordelen zijn geworden in het taalgebruik in de politiek. "Hoe genormaliseerd het is dingen te roepen die verdeeldheid zaaien en ... (klik hier om verder te lezen)
Racisten intimideren zwarte bezoekers op festival Pukkelpop
20 augustus 2018
Twee vrouwen die een optreden van Kendrick Lamar bijwoonden op het Belgische festival Pukkelpop kregen dit weekend racistische verwensingen en gezang naar hun hoofd geslingerd.

Op een video is te ... (klik hier om verder te lezen)
De lessen van Kerwin Duinmeijer
19 augustus 2018
Het gedachtegoed dat toen behoorlijk rechts was heet tegenwoordig vrij links. Stap voor stap is met name de laatste 15 jaar racisme en het doen van racistische uitspraken 'normaal' geworden. ... (klik hier om verder te lezen)
De Vrienden van Kerwin
19 augustus 2018
Hierbij nodigen "De Vrienden van Kerwin" u uit om deel te nemen aan de herdenking van Kerwin Duinmeijer, morgen om 18 uur op de dam.

Op 20 augustus zal het 35 jaar geleden zijn dat Kerwin Duinmeijer ... (klik hier om verder te lezen)
Wees geen VOC-Mentaliteit. Wees Tula!
17 augustus 2018
Vandaag herdenken we Tula!

Op 17 augustus 1795 begon op Curaçao de grootste opstand van tot slaaf gemaakten in de geschiedenis van de voormalige Nederlandse Antillen onder leiding van de ... (klik hier om verder te lezen)
Enkele honderden mensen omsingelen Manneken Pis? Het waren er enkele duizenden en dat is geen detail
17 augustus 2018
600 mensen op een actie tegen het opsluiten van kinderen? Volgens de Vlaamse kranten toch. Franstalige media gewagen van 1200 tot 2500 betogers. Een detail? Helaas niet.

Op woensdag 16 augustus ... (klik hier om verder te lezen)
Schrijfster Tine Mortier verhuist naar Costa Rica: 'Discriminatie en racisme hier worden steeds erger'
13 augustus 2018
Schrijfster Tine Mortier uit Avelgem verhuist naar Costa Rica omdat ze het racisme in ons land beu is. Mortier is al 22 jaar getrouwd met een Zuid-Amerikaanse man en heeft drie kinderen. Zowel haar ... (klik hier om verder te lezen)
Ik las in de krant …
13 augustus 2018
Wie leert de gewone man dat het verwijderen van 'illegalen' een propere zaak is? Wat leert zo'n knokker-in-spe als hij hoort dat lieden die hulp bieden aan vluchtelingen in het ... (klik hier om verder te lezen)
Kick Out Zwarte Piet haalt bijna € 14.000 op met crowdfunding-actie!!
10 augustus 2018
Op 1 juli 2018 lanceerde Kick Out Zwarte Piet (KOZP) de crowdfundingcampagne Kick Out Zwarte Piet: Help mee voor inclusief Sinterklaasfeest!. Binnen 22 dagen werd het streefbedrag van ... (klik hier om verder te lezen)
Delegatie The Black Archives voor enkele weken in Suriname en het Caribische gebied
10 augustus 2018
Een delegatie van The Black Archives is voor enkele weken in Suriname en het Caribische gebied. Ze doen onderzoek naar het verhaal van Otto en Hermina Huiswoud 'en de vereniging Ons Suriname dat ... (klik hier om verder te lezen)
Twee unieke voorbeelden van afrofuturisme
07 augustus 2018
Is afrofuturisme een antwoord op kolonisatie en onderdrukking, of is het verwerkingsproces? Of kunnen we afrofuturisme eerder zien als een artistieke beweging? Tijdens Visite filmfestival kan je gaan ... (klik hier om verder te lezen)
Kick Out Zwarte Piet haalt €10.000 op voor rechtszaken en landelijke acties in najaar 2018
31 juli 2018
Op 1 juli 2018 lanceerde Kick Out Zwarte Piet (KOZP) de crowdfunding campagne "Help mee in de strijd voor een inclusief Sinterklaasfeest". 22 Dagen later, op 23 juli 2018 heeft KOZP het ... (klik hier om verder te lezen)
Politicoloog Olivia Rutaziba voorziet het einde van de 'witte wereld'
28 juli 2018
Interviewer: Is het niet beter om discussies als Zwarte Piet achterwege te laten en ineens te kijken naar de doden op de Middellandse Zee?
Rutazibwa: ‘We moeten niet kiezen. We kunnen beide ... (klik hier om verder te lezen)
'Het gaat me niet om Blok. Wel om hoe witte mannen altijd bevoordeeld worden in ons mondiale systeem van witheid.'
26 juli 2018
Ik heb Stef Blok al eens gefileerd toen hij Halbe Zijlstra mocht opvolgen, omdat hij seksistische uitspraken deed en zonder enige affiniteit of ervaring met het internationale toneel ongeschikt leek ... (klik hier om verder te lezen)
Ophef na uitspraken Stef Blok is wassen neus
23 juli 2018
Zelfs als het over de inhoud gaat zijn de politieke reacties ronduit armoedig. Dat mag geen verrassing zijn na jarenlang partijoverstijgend gehamer op de 'mislukte' multiculturele ... (klik hier om verder te lezen)
Caribisch Nederland kende de ware aard van minister Blok al
23 juli 2018
Ik bekeek woensdag een filmpje waarin iemand beweerde dat je verschillende volkeren het beste gescheiden kunt houden. Diegene presenteerde zichzelf niet als agressor maar als realist. Een diverse ... (klik hier om verder te lezen)
AGENDA
SEP
02
2018
Brainstormbijeenkomst voor actie tegen NTR en Sinterklaasjournaal
Amsterdam
14:00u
 
 
BETER BEKEND
.
.
Waarom Zwarte Piet niet kan? We hebben het hier over witte mensen die zich zwart schminken, een kroespruik opzetten, hun lippen rood en dik maken.
Sylvana Simons
Actrice, presentatrice en schrijfster
.
.
We kunnen Piet laten schminken in alle kleuren van de regenboog... geel, groen, oranje, rood en paars. Een kleine moeite toch?
Anouk
Zangeres bekend van hits als 'Nobody's Wife', 'R U kiddin' me', 'Michel', 'Girl', 'Lost', 'Modern World', 'Three Days in a Row' en 'Woman'
.
.
Het Sinterklaasfeest staat of valt niet bij die zwarte kleur, ik begin zo langzamerhand ook te denken: van die rare blackface moeten we maar eens af
Diewertje blok
Actrice en presentatrice. Presenteert onder meer het Sinterklaasjournaal.
.
.

De Nederlandse Publieke Omroep kan er niet aan voorbij dat sommigen Zwarte Piet als kwetsend en racistisch zien
Erik van Muiswinkel
Nederlands kleinkunstenaar, acteur, zanger en televisiepresentator
.