NL
.
Als iedereen je mag, doe je niets betekenisvols in het leven
Ik heb niet het privilege om de strijd tegen de machtsstructuren die mijn gemeenschap onderdrukken los te laten. Want ook al ben je niet met racisme bezig, racisme is bezig met jou.
NIEUWS
Officieel: Brussel-stad krijgt Patrice Lumumbasquare
24 april 2018
Het Brusselse gedeelte van de Bolwerksquare aan de Naamsepoort zal in de toekomst de Patrice Lumumbasquare heten. Dat heeft de Brusselse gemeenteraad maandagavond unaniem besloten. Op 30 juni wordt ... (klik hier om verder te lezen)
Hoe nieuwsfoto’s van kinderleed witte westerlingen tot weldoeners maken
23 april 2018
Al in de negentiende eeuw werden foto's van kinderen volop ingezet om interesse op te wekken voor beschavingsmissies in gekoloniseerde gebieden. Beelden van kinderen die er in westerse ogen ... (klik hier om verder te lezen)
Weet iemand waarom ze Facebook een sociaal netwerk noemen?
23 april 2018
Als ik met deze column Facebook zou willen bestormen, welke ingrediënten moet ik er dan in gooien? Een flink stuk opwinding, op het kookpunt gebracht door schokkende 'feiten', overgoten ... (klik hier om verder te lezen)
Zwart is altijd schoon
20 april 2018
Naarmate ik ouder werd, ben ik trots beginnen vinden in wie ik ben. Dat is niet vanzelfsprekend. Als kind was ik geneigd om beschaamd te zijn over alles wat Afrika is, omdat je die schaamte ... (klik hier om verder te lezen)
Een spoedcursus alledaags racisme
20 april 2018
Documentaire-maakster Karin Junger, zelf wit, dacht altijd dat het allemaal wel meeviel. Tot ze drie zwarte kinderen kreeg. Dit is haar verhaal.

Ze is trotse moeder van drie kinderen: twee zonen ... (klik hier om verder te lezen)
34 Snelwegblokkerende pro-pieten voor de rechter
19 april 2018
De 34 mensen die vorig jaar de A7 bij Joure hebben geblokkeerd om een anti-Zwarte Piet-demonstratie te voorkomen, moeten zich verantwoorden voor de rechtbank.

Zij zijn aangeklaagd wegens het ... (klik hier om verder te lezen)
Witte jongerenraad adviseert politie over discriminatie
18 april 2018
Bij politiecontroles weet de politie jongeren met een migratieachtergrond wel te vinden, voor de jongerenraad is dat kennelijk niet gelukt. Op de eerste dag werd er gesproken over veiligheid op het ... (klik hier om verder te lezen)
Politie, wat ben je aan het doen?
18 april 2018
Nou breekt toch je klomp. Is de politie bezig zijn imago op te vijzelen: ze gaan wat doen aan discriminatie. En wat doen ze? Ze installeren een Jongerenraad met uitsluitend witte bekkies. Hartstikke ... (klik hier om verder te lezen)
'Je mag ook niks meer zeggen'
16 april 2018
Ik vraag me af wáár mensen precies moe van worden. Van de discussies in de talkshows? Er wordt dagelijks over politiek of sport gediscussieerd, worden we daar niet moe van? Het enige ... (klik hier om verder te lezen)
De hypocrisie rond economische migratie
12 april 2018
Tegen de ene groep, de vluchtelingen, zeggen we dat ons land 'te vol' is, terwijl we de andere groep, de expats, met een bataljon aan regels en wetten verleiden hier te komen, waarbij die ... (klik hier om verder te lezen)
Stappenplan tegen eenzijdige blik media
08 april 2018
... Ietwat onzeker, maar opgewonden sluit Zoë Papaikonomou zich als stagiaire aan bij twee ervaren journalisten die uitrukken voor een reportage. Toch gaat Papaikonomou die avond teleurgesteld ... (klik hier om verder te lezen)
Dipsaus Podcast Expo: Zwart & Revolutionair
06 april 2018
Wist je dat de tentoonstelling 'Zwart en Revolutionair: het verhaal van Hermina en Otto Huiswoud' terug is? De expositie die begin dit jaar te zien was in Vereniging Ons Suriname is wegens ... (klik hier om verder te lezen)
Ingekort relaas van Olave Basabose aanwezig op de MLK-lezing
06 april 2018
Jerry Afryie: "als iedereen je mag, dan doe je niets waardevol met je leven".

Ik heb de haat van mijn landgenoten in hun ogen gezien, op de weg naar Dokkum. Ik leef al 4 jaren lang in ... (klik hier om verder te lezen)
De Kolonisten verdwenen niet uit Catan door klachten wat dwaze politici niet weerhield om aan stemmingmakerij te doen
04 april 2018
De klachten waren niet de reden van de naamswijziging, die overigens al in 2014 heeft plaatsgevonden. "We kregen er maar ongeveer twee per jaar. Mensen waren er niet zo mee bezig."

In ... (klik hier om verder te lezen)
Lessen uit een verborgen geschiedenis van de Zwarte Radicale Traditie
01 april 2018
Dat zwarte radicalen zoals DuBois en de Huiswouds zich specifiek inzetten voor de Afrikaanse diaspora betekende niet dat ze zich alléén richten op zwarte mensen uit de Afrikaanse ... (klik hier om verder te lezen)
Zwarte Victorie
31 maart 2018
The Black Archives kreeg een mooie reactie op de vraag van Stokely Dichtman: Wat betekent het om Zwart te zijn voor jou in Nederland of België. Een gedicht genaamd 'Zwarte Victorie'. Hij ... (klik hier om verder te lezen)
AGENDA
MEI
03
2018
Dag van Empathie 2018
OBA Amsterdam, Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam
19:00u
MEI
12
2018
Angela Davis in mei in Nederland
Diverse locaties in Amsterdam
00:00u
 
 
BETER BEKEND
.
.
Geen enkele witte man is ooit door de schoorsteen gegaan en kwam eruit met kroeshaar en rode lippen. Dus ja, wat is er mis mee om Zwarte Piet aan te passen?
Dolores Leeuwin
Actrice en presentatrice. Presenteerde onder meer het Sinterklaasjournaal.
.
.
Een beetje aanpassing aan de regels van fatsoen zodat alle kinderen van het Sinterklaasfeest kunnen genieten is niet te veel gevraagd
Dyab Abou Jahjah
Mensenrechtenactivist, schrijver en oprichter van Movement X
.
.
We kunnen Piet laten schminken in alle kleuren van de regenboog... geel, groen, oranje, rood en paars. Een kleine moeite toch?
Anouk
Zangeres bekend van hits als 'Nobody's Wife', 'R U kiddin' me', 'Michel', 'Girl', 'Lost', 'Modern World', 'Three Days in a Row' en 'Woman'
.
.
Waarom Zwarte Piet niet kan? We hebben het hier over witte mensen die zich zwart schminken, een kroespruik opzetten, hun lippen rood en dik maken.
Sylvana Simons
Actrice, presentatrice en schrijfster
.