NL
.
Nieuwsoverzicht
Jumbo haalt beeltenis Zwarte Piet en Sinterklaas van huismerk
2016-09-30
 Supermarkt Jumbo haalt naar aanleiding van kritiek op Zwarte Piet de beeltenis van het hulpje van Sinterklaas van zijn huismerk, net als Sinterklaas zelf.

Jumbo vindt het jammer dat volwassenen in Nederland de discussie over Piet zo scherp voeren, laat de supermarktketen weten.

"Jumbo wil terug naar de essentie van het Sinterklaasfeest als kinderfeest." Het bedrijf zegt...
Tientallen bedreigingen voor Kinderombudsman om Zwarte Piet
2016-09-30
Kinderombudsman Margrite Kalverboer heeft tientallen boze reacties en bedreigingen gekregen na haar vrijdag gepubliceerde rapport dat Zwarte Piet aangepast moet worden. Het gaat om mails met daarin "hele nare boodschappen en verwensingen", aldus een woordvoerster. Of de Kinderombudsman aangifte gaan doen, is nog niet duidelijk.

Het gaat alleen om dreigmails, dreigtelefoontjes zijn er niet...
Gesprek burgemeester van Maassluis met Stichting Nederland Wordt Beter
2016-09-30
De burgemeester van Maassluis heeft Stichting Nederland Wordt Beter vorige maand uitgenodigd om te praten over de intocht van Sinterklaas. In het gesprek hebben we nogmaals duidelijk gemaakt dat we ons inzetten voor bewustwording en het verspreiden van kennis en dat we daarom een lespakket hebben ontwikkeld over de Sinterklaastraditie en de figuur Zwarte Piet.
Er is niet gesproken over acties...
Kinderombudsman: Zwarte Piet vraagt om aanpassing
2016-09-30
Op plekken waar het Sinterklaasfeest met kinderen gevierd wordt, is het aan volwassenen om ervoor te zorgen dat kinderen met alle huidskleuren plezier hebben aan dit feest. De Kinderombudsman moedigt ouders, scholen, particuliere en publieke jeugd organisaties en instellingen en op jeugdigen gerichte media aan om zich hiervoor in te spannen.

De Kinderombudsman ziet hierin ten eerste een...
De zoveelste racistisch uitting van Belgisch staatsecretaris voor assiel en migratie Theo Francken
2016-09-28
Belgisch staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) krijgt heel wat kritiek te verwerken omdat hij een racistisch filmpje deelde. Het filmpje toont Francken die uit een helicopter stapt en een zuignap plaatst op het hoofd van een zwarte man waarop die weggeslingerd wordt. Francken zet er als bericht bij: "Kijk eens wat ik gevonden heb. Zero tolerance, best grappig".
...
Speech Jerry Afriyie Parade van Ieder1: Het land van Ieder1
2016-09-26
Het land van Ieder1

Ik ga je iets vertellen. Ik weet dat het niet makkelijk gaat worden om het aan te horen. Maar iets in mijn ziel zegt mij dat ik het je moet vertellen.

In theorie is Nederland van ieder1. Wij zijn hier geboren of getogen en kennen dit land beter dan welke andere land dan ook. Maar in de praktijk is Nederland van de mensen die zich wanen kleurenblind te zijn,...
Waarom de strafzaak tegen Jerry Afriye bizar is
2016-09-25
Afriyie werd zonder een duidelijke aanleiding als enige door enkele politieagenten uit de groep gepikt en over de grond gesleept, met zijn T-shirt over zijn hoofd getrokken, waardoor hij verwondingen opliep. Terwijl agenten hun voeten op zijn handen, benen en rug zetten, legde één van hen een nekklem aan.

Waar kennen wij dat ook alweer van? O ja, Eric Garner in New York en...
Ieder1: waarom we niet afzijdig moeten blijven
2016-09-24
Komende zondag gaan in Amsterdam duizenden mensen de straat op om een geluid te laten horen tegen de politiek van verdeel en heers. Binnen het huidige racistische klimaat doet links er goed aan zich hierbij aan te sluiten, maar niet zonder antiracisme ook concreet te maken.

Afgelopen week raakte acteur Nasrdin Dchar een snaar met zijn emotionele betoog tijdens De Wereld Draait Door. Zo zei...
Kleeft er 'luchtje' aan aanhouding van deze Zwarte Piet-demonstrant?
2016-09-22
Als de voorzitter van de rechtbank het resultaat van de mishandeling op een foto toont, gaat een gemoffeld grinniken door de zaal. Een rood vlekje op een been - meer is er niet te zien.

Donderdag stond Jerry Afriyie voor de meervoudige kamer van de Haagse rechtbank. Op 15 november 2014 was hij op de Markt in Gouda om te laten zien dat hij tegen Zwarte Piet is. Even later lag hij op de grond,...
NPO met documentaire over boze witte man
2016-09-21
De NPO brengt in december een documentaire van Sunny Bergman op tv over de boze witte man. Ze wil weten waarom 'zo veel witte mensen boos en verongelijkt zijn nu vanzelfsprekendheid van de blanke dominantie steeds meer ter discussie komt te staan'. Dat heeft de VPRO laten weten. Bergman vindt de tijd rijp voor deze docu. "Gedurende de laatste twee jaar - sinds ik mij actief en publiekelijk...
Donderdag 22 september: Strafzaak anti-zwarte piet activist Jerry Afriyie voor de rechter
2016-09-20
Jerry Afriyie, een van de drijvende krachten achter de recente protesten tegen de racistische karikatuur Zwarte Piet, werd die dag met veel geweld gearresteerd. Agenten knepen zijn keel dicht en Afriyie werd met zijn t-shirt over zijn hoofd en zonder schoen afgevoerd. Beelden hiervan zijn terug te zien op YouTube en werden in de documentaire van Sunny Bergman, Zwart als Roet, gebruikt.
Gent gaat testen of verhuurders discrimineren
2016-09-20
"Uit dat onderzoek bleek dat simpelweg de aankondiging van praktijktests kan leiden tot een grote daling van discriminatie, vooral bij vastgoedmakelaars.” Concreet bleek dat de discriminatie bij makelaars daalde van 26 naar 10 procent als ze wisten dat ze gecontroleerd konden worden.
Racisme is
2016-09-16
Ik weet niet wat er erger is: racisme op zich of het niet meer raar opkijken als je met racisme geconfronteerd wordt.
Zoals die éne keer dat die vrachtwagenchauffeur zijn raam naar beneden draaide en 'makkak' naar mij riep terwijl ik wachtte tot het mannetje op groen zou springen aan het stoplicht. Ik gaf geen krimp, mijn blanke medestudente daarentegen spreekt er nu jaren later...
Meryame Kitir: 'Racisme is nog heel reëel, niemand hoeft dit te pikken'
2016-09-15
Parlementslid Meryame Kitir vertelt in haar eigen woorden wat er gebeurd is in de Kamer. Ze wil hier nog een duchtig woordje over praten met de Open VLD voorzitter. "Ik pik dit niet. Ik vind dit totaal onrespectvol." De verontschuldigingen van Luk Van Biesen vindt ze onvoldoende.
Leopold II als monument van de afgehakte handen
2016-09-11
Een Oostendse actiegroep hakte in 2004 de hand van een van de beelden af om er op te wijzen dat deze bevrijding in werkelijkheid een genocidaal regime was met miljoenen doden (zie daarvoor het boek van de historicus Adam Hochschild 'King Leopold's Ghost: A Story of Greed, Terror and Heroism in Colonial Africa', 1998). De actiegroep wil de hand teruggeven op voorwaarde dat het...
Nieuw infobord bij omstreden standbeeld van Leopold II in Oostende
2016-09-11
In Oostende is een nieuw infobord geplaatst bij het bekende ruiterstandbeeld van Leopold II. Het standbeeld is omstreden door het koloniale verleden van de vorst en was al meermaals het doelwit van activisten. Het nieuwe bord verwijst naar die controverse.

Het standbeeld van Leopold II aan de Drie Gapers op de zeedijk in Oostende werd in 1931 ingehuldigd door koning Albert I en koningin...
Terug