NL
.
Nieuwsoverzicht
De racistische 'incidenten' van Giel Belen die absoluut geen incidenten zijn
2016-11-07
Wie dacht dat Giel Beelen vorige week vrijdag zijn eerste racistische uitspatting had, heeft fout gedacht. De 3FM-DJ, die na het herhaaldelijk laten horen van apengeluiden ‘rustig Sylvana’ (doelend op Sylvana Simons) zei, heeft een uitgebreide voorgeschiedenis.

We hebben het hier over de man die vanaf het eerste moment racistische opmerkingen maakte toen rapper Metz zijn...
Intocht van de Nieuwe Sint in Amsterdam
2016-11-06
De Nieuwe Sint (Patrick Mathurin) tijdens zijn intocht in Amsterdam. De acteur Mathurin is niet de klassieke blanke Sinterklaas met lange grijze haren. Zijn rastahaar steekt onder de mijter uit en hij wordt niet begeleid door Pieten, maar door sintjes
Regisseur A'dam - E.V.A.: 'RTL loopt voor op NPO'
2016-11-06
“Nu hoor ik in de wandelgangen dat de NTR dit seizoen een mengvorm gaat doen: andersoortige pieten, maar óók zwarte pieten. Ik word daar echt verdrietig van. Als je je niet durft uit te spreken, mag je jezelf ook geen publieke omroep noemen“, besluit hij in de krant, via Blendle.
Raciaal Nederlanderschap - Racisme, Zwarte Piet en Islam in een week
2016-11-05
Afgelopen week was weer een nieuw hoofdstuk in de discussie over zwarte piet en over racisme in Nederland. Met opmerkingen van Derksen, Beelen over Sylvana Simons en apen, met Zijlstra die vond dat RTL het sinterklaasfeest vermoordde en de protesten dat we zwarte piet verliezen en er meer islam voor terugkrijgen. De observaties hier zijn een poging om de logica van deze uitingen en sommige verbindingen...
Zwarte Piet aanhangers zoeken confrontatie in Nijmegen
2016-11-05
Actievoerders die vrijdagavond in Nijmegen bijeen zijn om de demonstratie tegen Zwarte Piet tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas op 12 november in Maassluis te bespreken, zijn in de clinch gekomen met voorstanders van Zwarte Piet.

Een klein groepje voorstanders van Zwarte Piet verzamelde zich voor cultuurhuis De Klinker waar de actievoerders van Nijmegen Gastvrij en Solidariteitscafé...
Geen Zwarte Piet meer in Amsterdam, alleen Schoorsteenpieten
2016-11-04
Sinterklaas wordt bij zijn intocht in Amsterdam alleen nog vergezeld door Schoorsteenpieten. Zwarte Piet wordt in de ban gedaan. Het besluit komt als een verrassing omdat eerder was bekendgemaakt dat driekwart van de hulpjes van de Sint zou bestaan uit Schoorsteenpieten, herkenbaar aan wat zwarte vegen.

In 2015 was 50 procent van de Pieten zwart geschminkt, in 2014 was dat nog 75 procent....
Gelijkekansencentrum lanceert online tool om discriminatie op de huurmarkt makkelijker aan te tonen
2016-11-04
Het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia lanceert een online tool waarmee kandidaat-huurders die gediscrimineerd worden tijdens hun zoektocht naar een woning, dat zelf kunnen bewijzen. Dat meldt het centrum vrijdag in een persbericht. Dergelijke test is volgens directeur Els Keytsman nuttig, omdat verhuurders nu veel bedekter discrimineren dan vroeger het geval was.

De tool werkt op basis...
Akwasi had Giel Beelen in DWDD 'gefileerd als verse vis'
2016-11-04
Muzikant Akwasi had Giel Beelen flink aangepakt als hij woensdag met hem aan tafel had gezeten in De Wereld Draait Door. Dat laat hij weten op Twitter. Beelen zat in de show om excuses te maken voor zijn apengrap over Sylvana Simons. Hij gaf aan te balen dat sommige muzikanten niet meer bij hem langs willen komen en noemde daarbij de naam van Akwasi. “Volgens mij heb je mijn laatste album keihard...
'Facebook moet stoppen met advertenties op basis van ras'
2016-11-04
Opmerkelijk is dat 'Caucasian' niet kan worden aangevinkt om uit een advertentiedoelgroep te verwijderen. Burgerrechtenadvocaat John Relman noemde de advertentieopties 'verschrikkelijk' en 'volkomen illegaal'. 'Dit is zo ongeveer de meest schaamteloze overtreding van de federale Fair Housing Act die je kunt vinden', zei hij tegen ProPublica.
Ook dit jaar brengt de zwarte Sint een positieve boodschap
2016-11-03
De Nieuwe Sint zet zaterdag, een week voordat de 'echte' Sint in Nederland arriveert, opnieuw voet aan wal in Amsterdam.

Net als vorig jaar houdt ook dit jaar de zwarte Sint, oftewel acteur Patrick Mathurin, een intocht in Amsterdam. Mathurin wordt daarbij niet begeleid door Pieten, maar door sintjes. "Ik ben een Sinterklaas zonder knecht."

De Nieuwe Sint arriveert zaterdag...
Sylvana Simons had geen zin om met Giel Beelen over 'apengrap' te praten
2016-11-03
Volgens Simons bedoelde hij hiermee echter te zeggen: "Ik wil wel over racisme praten maar ik wil er niks aan doen."

Ook de opmerking "de oorzaak was hoe ik radio maak" had volgens haar een heel andere betekenis, namelijk:  "De oorzaak was mijn gevoel van witte superioriteit." Volgens de presentatrice heeft Beelen vooral het gevoel dat "zijn fragiele witte ego is gekrenkt" en "begrijpt...
Unia wil discriminatie op huurmarkt blootleggen
2016-11-03
Daarom heeft Unia een instrument uitgewerkt waarbij zo'n vorm van discriminatie kan worden aangetoond.

"Het zijn scenario's waarbij wij de huurder stap voor stap uitleggen hoe hij als kandidaat-huurder contact kan opnemen met een immokantoor" legt Els Keytsman van Unia uit.

"Er zijn ook scenario's uitgewerkt om vrij kort daarna een testpersoon met een gelijkaardig...
Vertrouwelijk onderzoek: eenvijfde wil andere Zwarte Piet
2016-11-03
Het ministerie van Sociale Zaken liet de afgelopen drie jaar onderzoeken hoe Nederlanders denken over Zwarte Piet. De resultaten werden niet openbaar gemaakt.

Van de Nederlanders is 21 procent vóór het veranderen van het uiterlijk van Zwarte Piet. Dat blijkt uit opinieonderzoek dat het ministerie van Sociale Zaken dit jaar heeft laten uitvoeren. De resultaten daarvan zijn niet...
Zwarte Pieten Strijd
2016-11-03
Zelden heb ik meegemaakt hoe één persoon zo ontzettend wordt neergesabeld als deze vrouw. Omdat zij voor afschaffing van zwarte piet is, en dan ook nog eens toegetreden is tot partij Denk. De vrijheid van meningsuiting geldt dus niet voor haar, maar de eenzijdige en abjecte uitingen van ongenoegen als collectieve meningsuiting gaan veel te ver.
Termen als ‘zeur- of zielepiet’...
Ronald Plasterk (PvdA NL) weigert Giel Beelen uit antidiscriminatiespotje te knippen
2016-11-02
Radiopresentator Giel Beelen zal niet uit de antidiscriminatiespotjes van het ministerie van Binnenlandse Zaken geschrapt worden.

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken laat weten dat de 'apengrap' van de 3FM-dj geen reden is om de spotjes aan te passen, omdat de antidiscriminatiecampagne voorbij is en de filmpjes niet meer op tv te zien zijn....
Racist Giel Beelen moet eruit
2016-11-01
Regisseur Krijn van Noordwijk vindt dat Giel Beelen niet meer past in het filmpje dat hij heeft gemaakt voor de campagne Zet een streep door discriminatie. Voor zijn Facebook-pagina heeft hij een versie gemaakt waarop het hoofd van de 3FM-dj is geblokt. In een open brief aan minister van Binnenlandse Zaken Plasterk legt hij uit waarom hij vindt dat Beelen uit het filmpje moet.
Terug