NL
.
Nieuwsoverzicht
Kherbache: ‘N-VA wakkert racisme en discriminatie aan’
2016-08-03
In plaats van racisme effectief aan te pakken, zoals het kabinet-Jambon zegt te doen, wakkert diens partij N-VA volgens Vlaams oppositielid Yasmine Kherbache (SP.A), racisme en discriminatie net aan.

‘Regelrechte onzin,’ zo bestempelt Kherbache de reactie vanuit het kabinet-Jambon dat het wel degelijk stappen onderneemt om racisme en discriminatie aan te pakken. ‘Niet...
Treedt Facebook voldoende op tegen racisme?
2016-08-03
Facebook heeft een uitgebreid pakket aan richtlijnen uitgewerkt waar de gebruiker van het sociale netwerk zich aan moeten houden. Het is aan de gebruikers om overtredingen van die regels te melden.                                     ...
Minderhedenforum: 'Politiek doet te weinig om racisme aan te pakken'
2016-08-03
De politiek doet te weinig om racisme en discriminatie aan te pakken. Dat vindt Wouter Van Bellingen, directeur van het Minderhedenforum. Hij reageerde vanmorgen op Radio 1 op de racistische reacties op het overlijden van een Genkse tiener van Marokkaanse afkomst na een ongeval met een quad in Marokko.

“Het is ongelooflijk dat hij twee keer moet sterven”, aldus Van Bellingen...
Black Lives Matter mars in Brussel, in foto's
2016-08-01
Twee jonge creatievelingen uit Antwerpen deden op 17 juli mee aan de Black Lives Matter mars in Brussel en schoten er bijgaande foto's.

"Wat we aantroffen op was een interessante mix van traditionele Afrikaanse elementen en populaire jongeren cultuur," schrijven Eloi Nsanzabandi (link is external) en Aäron Beyers.

"Terwijl we de Black Lives Matter bijeenkomst...
Afgestudeerden met buitenlandse wortels komen moeilijker aan werk
2016-07-20
Allochtone jongeren met een mbo- of hbo-diploma op zak komen veel moeilijker aan een baan dan autochtone. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Universiteit Maastricht onder ruim 70.000 afgestudeerden. Tweede generatie niet-westerse allochtonen maken drie keer zoveel kans om werkloos te worden als autochtonen.

Opvallend is dat eerdere verklaringen voor het verschil, zoals de studiekeuze...
Mr. Probz heeft het gehad met etnische profilering
2016-07-19
De rapper en singer-songwriter Dennis Princewell Stehr, beter bekend als Mr. Probz, heeft na de zoveelste aanhouding het helemaal gehad met etnische profilering door de politie en lucht zijn hart op Facebook.

Maandagavond postte Mr. Probz op zijn Facebookwall dat hij de avond ervoor voor de zoveelste keer is aangehouden door de politie, zonder een geldige aanleiding, en dat hij er helemaal...
Efteling gaat toch praten met actiegroep tegen racisme
2016-07-19
KAATSHEUVEL - De Efteling gaat toch om de tafel met de actiegroep Stop Oppressive Stereotypes. Dat meldt NRC. De actiegroep wil dat de Efteling de volgens hen 'racistische uitingen' in het park weghaalt. Het gaat om poppen die te zien zijn in de attracties Carnaval Festival en Monsieur Cannibale.

Daarover schreef de actiegroep een brief en maakte een filmpje dat meer dan honderdduizend...
Hoe racisme een aanslag pleegt op het zwarte lichaam
2016-07-14
Ook nu nog is er in Nederland weinig plek voor een niet-wit uiterlijk - en misschien heeft het bleken van de huid of het gladstrijken van een afro uiteindelijk wel te maken met overlevingsdrang.

Mijn Amerikaanse moeder nam mij op mijn veertiende mee naar een typische zwarte kapsalon in Philadelphia, toen we in de VS op vakantie waren. De flamboyante kapster gierde het uit toen ze mijn enorme...
Opmars van extreemrechts is een boemerang in het gezicht van N-VA
2016-07-11
Meer dan een maand geleden, op vrijdag 20 mei ging Karel Verhoeven, redacteur van De Standaard, in debat met Bart De Wever in De Afspraak, over de stijging van het Vlaams Belang in de peilingen, volgens alle analisten te danken aan de afzwakking van N-VA.

De nonchalance van Bart De Wever had die avond iets beledigends, rechterarm op de rugleuning van zijn stoel en typerende kordate antwoorden....
Facebook onthult positie in anti-racismedebat: verwijdert pagina van actiegroep tegen racisme in Efteling
2016-07-08
De Facebook-pagina van de actiegroep die strijdt tegen racistische Efteling-attracties, is verdwenen. Facebook heeft de pagina "Stop Oppressive Stereotypes" verwijderd vanwege "haatdragende taal".

Dat meldt de website Looopings vrijdag. Mensen die de bewuste Facebook'-pagina bezoeken, krijgen de melding dat de inhoud niet meer beschikbaar is.

Kwetsend

De...
Rechter gevraagd bedrijven en Sinterklaasjournaal te vervolgen wegens 'Zwarte Piet'
2016-07-06
Jerry Afriyie en anderen vragen rechterlijk bevel om onder meer Bijenkorf, Albert Heijn en Sinterklaasjournaal te vervolgen wegens 'Zwarte Piet'.

OM: "ook als alle leden van een groep Zwarte Piet beledigend vinden, is er nog geen groepsbelediging"

Amsterdam, 6 juli 2016 - Bedrijven en instanties die Zwarte Piet in ere houden, worden niet strafrechtelijk vervolgd. Dat heeft...
Haagse burgemeester blijft politieracisme in de doofpot stoppen
2016-07-04
Vorige week maandag werden na afloop van een herdenkingsdemonstratie voor de vermoorde Mitch Henriquez door de Haagse politie elf mensen, onder wie drie Doorbraak-activisten, zonder enige aanleiding opgepakt en een paar uur van hun vrijheid beroofd. Over de politierepressie tijdens en na de actie klaagden Doorbraak en de organisatoren van de herdenking afgelopen donderdag tijdens een vergadering van...
Berget Lewis 'kan een boek schrijven' over ervaringen met racisme
2016-07-02
Berget Lewis ondervindt tot op de dag van vandaag nog altijd veel racisme. De zangeres zegt dat ze wel een boek kan schrijven over wat ze aan discriminatie heeft meegemaakt.

"Ik kom uit een groot gezin met zes kinderen, met een alleenstaande moeder. Dat was nogal wat om daar als het enige zwarte gezin te wonen. Wij hebben het nodige meegemaakt", vertelt ze in gesprek met Volkskrant Magazine....
OM eist zes jaar tegen Zwarte Piet voor overval
2016-06-23
Tegen twee mannen die eind 2014 betrokken waren bij overvallen in Borne en Hengelo, is voor de rechtbank in Almelo zes jaar cel geëist. Eén van de overvallers was vermomd als zwarte piet.

Knuppel

De verdachten zijn een 20-jarige man uit Enschede en een 21-jarige man uit Hengelo. De 20-jarige man maakte volgens het OM bij de overvallen het geld afhandig, en de 21-jarige...
Hoorzittingen over praktijktesten in het Brussels parlement
2016-06-22
Het platform Praktijktesten Nu en Mrax nodigen u deze woensdag, 22 juni, uit voor een persconferentie in aanwezigheid van Brusselse parlementsleden van verschillende partijen waarbij we vragen hoorzittingen te organiseren in het Brussels parlement over de invoering van praktijktesten.

Praktijktesten Nu bestaat uit het Minderhedenforum, Samenlevingsopbouw Antwerpen stad en provincie, Hand...
Veel racisme onder de pet bij politie
2016-06-11
Muzikant Typhoon werd onlangs staande gehouden door de politie omdat zijn profiel "verdacht" was. Een zwarte man die in een dure auto rijdt, dat kan alleen maar drugsgeld zijn, aldus de dienstdoende agent. Typhoon deelde het voorval op sociale media, wat een flinke discussie op gang bracht over etnisch profileren en discriminatie door de politie. De dienstdoende surveillanten werden berispt door hun...
Terug