NL
.
Nieuwsoverzicht
Vreedzame activisten van 'Inclusief sinterklaasfeest Zaanstad' gaan actievoeren bij landelijke intocht
2018-11-06
'Inclusief sinterklaasfeest Zaanstad' heeft als plan om bij de aankomst van Sinterklaas te gaan staan met spandoeken en kartonnen borden. Hoeveel mensen zich bij hen aansluiten, is nog onduidelijk. "Het is voor ons de eerste keer, dus dat is best spannend", aldus Anne.

De bedoeling van de demonstratie is duidelijk maken dat er "ook genoeg tegenstanders van Zwarte Piet zijn". "Er...
Politie stopt met Zwarte Piet tijdens interne sinterklaasviering
2018-11-06
"Vanaf 2020 is Zwarte Piet niet meer welkom op politiebureaus. Bij interne sinterklaasvieringen wordt de zwart geschminkte kindervriend in de ban gedaan. In Den Haag wordt het feest dit jaar al aangepast."

Politie stopt met Zwarte Piet tijdens interne sinterklaasviering
Vanaf 2020 is Zwarte Piet niet meer welkom op politiebureaus. Bij interne sinterklaasvieringen wordt de zwart geschminkte...
Het hondenfluitracisme van een azijnpisser: Gentse Piet is te wit voor Theo Francken
2018-11-06
Op sociale media wordt dinsdag een uitnodiging van de stad Gent voor het jaarlijkse Sinterklaas-feest druk becommentarieerd. Op de prent, een uitnodiging voor de jaarlijkse intrede van Sinterklaas in Gent op 18 november, is een Sint-figuur te zien op een tandem, met achterop een roetpiet. In Gent werd enkele jaren geleden beslist om geen Zwarte Pieten meer te laten opdraven, maar roetpieten. Ook...
Klaas Dijkhoff is veranderd in een Klaas Dijkhoff karikatuur
2018-11-06
Klaas Dijkhoff staat tegenover een kleine jongen van negen met een microfoon in zijn hand die ongeveer net zo groot is als zijn hoofd. Het jongetje zegt dat hij bang is dat hij dood zal gaan als hij teruggestuurd wordt naar Irak. Klaas Dijkhoff leunt achterover, met zijn armen over elkaar, en zegt de volgende onsterfelijke woorden: "Ja. Dus?"

En ik vraag me oprecht af hoe ik op deze manier...
KOZP: Jaar van de Solidariteit – Kom in actie tegen zwarte piet!
2018-11-05
Het Jaar van de Solidariteit: Kick Out Zwarte Piet demonstreert in 18 gemeenten

(Waaronder Dokkum, Rotterdam, Den Haag en Willemstad, Curaçao)

In het weekend van 17 en 18 november demonstreert de actiegroep Kick Out Zwarte Piet in 18 gemeenten en plaatsen tegen de racistische karikatuur zwarte piet.

Kom in actie!

Kick Out Zwarte Piet (KOZP)...
Erik van Muiswinkel: 'Hoopvol over verandering Zwarte Piet'
2018-11-05
Van Muiswinkel stopte in 2016 als hoofdpiet van het Sinterklaasjournaal omdat zijn gewetensbezwaren met zwarte piet te groot waren geworden. Nu wordt hij Sint in Amsterdam (de eerste stad die schoorsteenpiet omarmde).

Wij wensen Erik veel mooie intochten in Amsterdam!

Erik van Muiswinkel: 'Hoopvol over verandering Zwarte Piet'
Cabaretier Erik van Muiswinkel,...
Sinterklaasintocht verboden wegens discriminatie
2018-11-04
Goed nieuws! De Gemeente Zaanstad heeft de racistische Sinterklaasintocht verboden, alsmede de aangekondigde pro-Zwarte Pieten demonstraties van de fascisten van de NVU en kroegbaas Kevin de Koning Panen. Waarom? Al deze demonstraties zijn discriminatie. En... discriminatie is verboden. Het staat er echt! Op de website van de gemeente Zaanstad.

Ook verboden: "intimiderende groepskenmerkende...
'Francken en Jambon willen de situatie in het Maximiliaanpark niet oplossen, integendeel'
2018-11-04
Het proces kadert in een ruimere politiek, waar ook het gebruik van het woord transitmigranten deel van uitmaakt. Ik ben ervan overtuigd dat het een bewust gekozen woord is om die mensen te ontmenselijken en als gevaarlijk af te schilderen. Men gebruikt doelbewust niet de juiste term, namelijk mensen op de vlucht. Door binnen de regering transitmigranten te gebruiken, hebben ze geen schuldgevoel, geen...
Zaanstad maakt strenge regels Sinterklaasintocht bekend
2018-11-03
Zaanstad heeft bekend gemaakt dat discriminatie en gezichtsbedekkende kleding tijdens de Nationale intocht niet zijn toegestaan.

Maar wees gerust: racisme en gezichtsbedekkende schmink worden daarentegen als vanouds aangemoedigd.

Zaanstad maakt strenge regels Sinterklaasintocht bekend
Demonstreren mag, maar demonstranten moeten zich aan regels houden, schrijft de gemeente....
Nederland doet aan polderracisme
2018-11-02
Anders dan andere landen kiest Nederland er keer op keer voor om het moreel verkeerde te doen. Dat deden we ten tijde van de afschaffing van de slavernij. En nu opnieuw bij de discussie over Zwarte Piet, vinden sociaal ondernemers Cemil Yilmaz en Dionne Abdoelhafiezkhan.

In Nederland heerst er een gedachte dat er geen sprake is van geïnstitutionaliseerd racisme. Wie de suggestie wekt...
Protest tegen Zwarte Piet bij de landelijke intocht van Sinterklaas
2018-11-02
"Inclusief Sinterklaasfeest Zaanstad doet een beroep op iedereen om op zaterdag 17 november, tijdens de landelijke Sinterklaasintocht, naar de Zaanse Schans te komen om samen een statement te maken voor een inclusief Sinterklaasfeest én een samenleving zonder racisme. We schrijven geschiedenis! Dit jaar wordt de landelijke Sinterklaasintocht georganiseerd in Zaanstad, de beste man komt aan op...
Netflix gestopt met sintfilms vanwege Zwarte Piet
2018-11-02
Netflix heeft zijn hele collectie Sinterklaas-films geschrapt uit angst voor negatieve reacties op Zwarte Piet. Dat vermoeden gebruikers van de videodienst, meldt ((ex-)nazikrant) De Telegraaf. Waar het in voorgaande jaren nog bulkte van de Sinterklaas-films op Netflix, is er nu geen één meer te vinden. Netflix is een Amerikaans bedrijf en in Amerika ligt alles een...
Simion Blom heeft honderd procent gelijk
2018-11-01
Dat de VVD zich door neo-nazi's laat inspireren, bijvoorbeeld, dat mag je niet benoemen. De Amsterdamse GroenLinks-politicus Simion Blom deed het gewoon wél en nu wil de VVD excuses van Blom.

Ranzige rassentheorieën. Pardon? De VVD wil echt beweren dat Klaas Dijkhoffs plan om criminaliteit in achterstandswijken dubbel te bestraffen, om zo de integratie te bevorderen, géén...
De uitdaging van onze media in tijden van polarisering
2018-10-31
Alle media maken zich schuldig aan de vervorming van onze realiteit. Een vervorming waarin extreemrechts racisme even gevaarlijk wordt geacht als zogenaamd extreemlinks sociaal engagement. Media geven ook legitimiteit aan opiniemakers die zonder schroom leugens verspreiden, problemen reduceren tot minderheidsgroepen en minderheidsgroepen tot problemen.

Zowel in vaste columns als aan tafel...
Frank Zichem wint Oeuvreprijs. 'De eerste Surinaamse filmmaker' (hashtag)OnzeTori
2018-10-31
Op maandag 31 oktober 2018 vond het Black Achievement Awardsgala plaats, een afsluiting van een mooie maand die in het teken stond van de bijzondere prestaties en talenten van mensen uit de Afro-Surinaamse, Afro-Caribische en Afrikaanse diaspora in Nederland. Frank Zichem won een Oeuvreprijs (ofwel Life Time Achievement Award) als eerste Surinaamse filmmaker, maar wie is hij eigenlijk?
...
Feest voor Alle Kinderen
2018-10-30
In heel Nederland wordt op allerlei manieren een prachtig, inclusief Sinterklaasfeest gevierd, waar alle Nederlandse kinderen van kunnen genieten. Heb je daarvan een mooi voorbeeld gezien? Deel het met ons! Wij brengen al deze voorbeelden te samen om inspiratie te bieden voor een inclusieve viering.

Voorbeelden kunnen bijvoorbeeld zijn: een intocht met roetpieten, gekleurde pieten of een...
Terug