NL
.
Nieuwsoverzicht
Open brief: ‘Uitsluiting en racisme in middenveldorganisaties, de keerzijde van goede intenties’
2020-06-19
Tijdens mijn eerste twee maanden moest ik aan verschillende organisaties uitleggen dat het n-woord niet meer kan en dat een evenement met de woorden 'urban' en 'hiphop' in de beschrijving niet automatisch personen van kleur aantrekt. Nog schrijnender vond ik de Dag van de Diversiteit in het jeugdwerk waarop bijna iedereen wit was, twee witte mannen mij uitlegden wat racisme is...
BLM-betoging in Brussel in beeld
2020-06-19
De protestactie tegen racisme en politiegeweld in Brussel zondag 7 juni werd met meer dan 10.000 deelnemers één van de grootste, mooiste en krachtigste betogingen tegen racisme en politiegeweld sinds mensenheugenis. Een fotoreportage.
Gent haalt controversieel standbeeld Leopold II weg: 'Zijn criminele acties verdienen geen eerbetoon, integendeel'
2020-06-18
De stad Gent zal op 30 juni een buste van koning Leopold II weghalen uit het Zuidpark. Het standbeeld werd begin juni - en meermaals in het verleden - gevandaliseerd. Door de toenemende bewustwording rond het kolonialisme in België heeft Gent sneller dan verwacht de knoop doorgehakt: het beeld wordt opgeborgen in een depot, in afwachting van een nieuwe bestemming.

Sinds de dood van...
Einde nabij voor Zwarte Piet intocht Leeuwarden
2020-06-17
Nog een belangrijke overwinning, #zwartepiet lijkt te verdwijnen in Leeuwarden Friesland na de protesten van #KOZP @leeuwardenkanhet en #BlackLivesMatterNL.

"Kick Out Zwarte Piet heeft de politieke agenda bepaald. Daar kun je niet om heen", vervolgt de voorzitter van de stichting die al jaren de intocht organiseert."

Shout out naar allen die zich hebben ingezet in Friesland en...
Colorisme wordt vaak beschreven als een hiërarchie van huidskleur
2020-06-17
Voor mijn documentaire heb ik gesproken met wetenschappers die me uitlegden dat colorisme verschilt per regio en gemeenschap, maar in de regel hebben we het dus over een hiërarchie die zegt: hoe dichter bij wit, hoe beter, mooier en waardevoller. Colorisme en racisme zijn dus nauw verweven; in wezen gaat het om dezelfde mechanismen. Bij allebei gaat het om groepen en om de vraag: wie is de betere?...
Teken onze petitie: 9 oplossingen om racisme en buitenproportioneel politiegeweld aan te pakken.
2020-06-17
We vragen de Minister van Justitie en Veiligheid om actie te ondernemen: stop racisme, verminder politiegeweld en hervorm het systeem van de politie. TEKEN HIER DE PETITIE

TOELICHTING
Stop racisme

    Verbied het gebruik van risicoprofielen
    Er is al beleid tegen risicoprofielen, maar in de praktijk gebeurt het nog steeds. Implementeer...
Met het omtrekken van beelden maak je de geschiedenis weer vrij
2020-06-17
Wis je de geschiedenis als je een beeld van Columbus omver trekt? Ik denk het tegenovergestelde: je haalt een stoplap weg waardoor we worden overstroomd door de geschiedenis, meer geschiedenis dan je je kunt wensen, meer geschiedenis dan de machthebbers zich wensen, en de Telegraaf-redactie, en de troglodieten die de beelden van al die kolonisators en slavenhouders menen te moeten beschermen, getooid...
Hoe media de nasleep van George Floyds dood framen
2020-06-17
‘Honderden Utrecht-supporters nemen op indrukwekkende manier afscheid van Jacky Vermeulen (22)’, schreef het AD op 1 juni, de dag dat ook duizenden antiracismedemonstranten op de Dam samenkwamen. Een dag later: ‘Massabijeenkomst wekt ergernis bij kenners en politici: ‘Klap in het gezicht van zorgverleners’’.

Een typisch geval van framing, zegt...
Minder dan de helft nog voor het behoud van Zwarte Piet
2020-06-16
Als je nu nog pro-piet bent behoor je tot een minderheidsgroep @eenvandaag doet al jarenlang onderzoek naar de mening van Nederlanders over de figuur zwarte piet. Tot nu toe was een grote meerderheid nog pro-Piet maar dit jaar lijkt het te zijn gekanteld en is slechts 47 voor het behoud van zwarte piet. Dat is nog een relatief hoog percentage maar een grote stap vooruit vergeleken met vorig jaar....
Zwarte Piet niet langer welkom in Wageningen: alleen nog witte of roetveegpieten
2020-06-16
Zwarte piet wordt verbannen uit Wageningen. Bij de sinterklaasintocht lopen straks alleen nog witte en roetveegpieten mee. ,,We nemen afscheid van de zwarte piet-traditie'', zegt centrummanager van Robert Frijlink.
Suzanne Huibers 15-06-20, 17:48 Laatste update: 21:09

76

Dat afscheid was eigenlijk al drie jaar geleden ingezet toen de eerste roetveegpieten meeliepen...
Black Lives Matter Den Haag, stop het legaliseren van politiegeweld! 20 Juni 2020, Malieveld, Den Haag
2020-06-16
We houden al weken de pleinen van Nederland bezet, en toch blijft de politiek onze boodschap negeren. Door het overhaast legaliseren van nog meer politiegeweld spuugt het kabinet en politiek opnieuw op gemeenschappen van kleur in NL. 20 juni demonstreren we weer op het Maliveld.

Wij eisen:
1) Breng alle agenten die betrokken waren bij de dood van mensen voor de rechter! Verplicht...
Racisme in Nederland: hoe is het zo ver gekomen en hoe moeten we verder?
2020-06-16
Duizenden mensen gingen de afgelopen weken de straat op om te demonstreren tegen racisme en discriminatie. Een directe aanleiding was de dood van de Afro-Amerikaanse George Floyd, die om het leven kwam door politiegeweld in de Amerikaanse stad Minneapolis. De moord op Floyd lijkt de laatste druppel te zijn in een emmer die al jaren overloopt.

Niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook...
Wie van de waarheid houdt, is voor praktijktesten
2020-06-16
Een overheid mag niet liegen tegen haar burgers, stelde minister van Wonen, Matthias Diependaele (N-VA) bij Terzake. Met dat argument worden praktijktesten in de strijd tegen discriminatie van tafel geveegd. Hij zal dat allicht vandaag herhalen in de commissie Wonen van het Vlaams Parlement waar opnieuw een resolutie geagendeerd staat pro praktijktesten.

Praktijktesten zijn...
Racisme in de (geboorte)zorg: 'Ben jij niet alleen voor de buitenlanders, dan?'
2020-06-16
Racisme in de (geboorte)zorg is iets dat vaak onder het tapijt wordt geschoven. Wetenschappelijke onderzoeken en statistieken hierover vinden is daarom erg lastig. Vandaar dit artikel over een deel van mijn ervaringen in de afgelopen zeven jaar als verloskundige (in opleiding).

In het eerste ziekenhuis waar ik stage liep, bevielen op één dag twee vrouwen van...
Politie gaat registreren hoeveel mensen overlijden tijdens of na een aanhouding
2020-06-16
In de Tweede Kamer zijn zojuist 5 relevante moties aangenomen. De twee belangrijkste bespreken we kort.

Motie 1: Transparantie cijfers vervolging agenten en aantal mensen die overlijden
Een van de aangenomen moties is de motie van DENK en GroenLinks. Zij vroegen de regering om jaarlijks in kaart te brengen hoeveel agenten vervolgd worden vanwege geweldsincidenten en hoeveel burgers...
Nog geen enkele praktijktest op Brusselse huurmarkt uitgevoerd
2020-06-16
Praktijktests zijn effectief om discriminatie op de huurmarkt tegen te gaan, blijkt uit nieuw onderzoek van de VUB. Dat klinkt als goed nieuws voor Brussel, waar zulke praktijktesten al bijna een jaar zijn toegelaten. Toch is nog geen enkel immokantoor of huisbaas gecontroleerd.

In Vlaanderen woedt het debat over het invoeren van praktijktesten op de huur en -arbeidsmarkt volop. Dat dergelijke...
Terug