NL
.
Nieuwsoverzicht
Den Haag subsidieert geen evenementen meer waar Zwarte Piet aan meedoet
2020-09-30
De gemeente Den Haag zal geen evenementen meer financieren waar Zwarte Piet aan meedoet. Dat laat het college weten in een brief aan de gemeenteraad naar aanleiding van een motie die raadslid Mikal Tseggai (PvdA) indiende om Zwarte Piet definitief vaarwel te zeggen.

Het college van burgemeester en wethouders laat weten dat hun standpunt steeds geweest is dat in Den Haag de lijn van...
Geautomatiseerde risicoprofilering... biased by design
2020-09-29
Het eerste hoofdstuk beschrijft hoe de 'proeftuin' in Roermond werkt: met verschillende camera's monitort de politie alle inkomende auto's. Er wordt gekeken naar het kenteken, de kleur van de auto, of een huurauto is en het aantal inzittenden. Als er een hit is, kan dat leiden tot een controle. Dat leidt weer tot meer hits (en dus controles) in de toekomst.

De...
Monitor Etnisch profileren
2020-09-29
Controle Alt Delete voerde een onderzoek in Amsterdam uit naar indicatoren die inzicht geven in de omvang van etnisch profileren.

In dit dossier leggen we uit:

    waarom het belangrijk is om te weten hoe vaak etnisch profileren voorkomt
    hoe wij proberen om de omvang van etnisch profileren in kaart te brengen
    welke...
Hoe wijdverbreid is institutioneel racisme in Nederland en wat valt ertegen te doen?
2020-09-28
Vaker staande gehouden worden door de politie. Eerder afgewezen worden bij sollicitaties. Minder kans op een woning in een mooie buurt. Meer controles door de sociale dienst. Een grotere kans op boetes van de Belastingdienst.

Het is een greep uit uiteenlopende vormen van discriminatie op basis van etnische afkomst in Nederland. De praktijken worden al jaren uitvoerig en gedetailleerd...
Daders aanslag KOZP gaan vrijuit, KOZP maakt zich zorgen om veiligheid anti-racisme demonstranten!
2020-09-27
Op 8 november 2019 vond er een gewelddadige aanslag plaats op een vergadering van Kick Out Zwarte Piet in Den Haag. De aanslagplaats vormde ook een aanslag op de democratie waarbij het gebruik van geweld, wapens en vuurwerk niet werd geschuwd. Op 25 september jl. werd bekend gemaakt dat het OM heeft besloten om de zaak te seponeren vanwege "gebrek aan bewijs". KOZP is diep teleurgesteld in dit besluit...
Zwarte piet komt er niet meer in op Zwolse basisscholen: ‘Een sterk signaal’
2020-09-25
Op geen enkele Zwolse basisschool komt dit jaar nog een zwart geschminkte piet op bezoek. Dat hebben de gezamenlijke schoolbesturen met elkaar afgesproken. Scholen zijn wel vrij om pieten in andere verschijningsvormen uit te nodigen.

De afspraak geldt voor de scholen van onderwijsbesturen Catent, Florion, Vivente en OOZ in Zwolle, plus de Jenapleinschool en de Vrije School Zwolle. Florion...
Iedereen heeft belang bij strijd tegen onrecht
2020-09-25
Alledaags racisme. Het soort waarbij je als zwart persoon in een strafzaak tegen racistische online haat zo in de schijnwerpers wordt geplaatst dat het bijna is alsof jij degene bent die terechtstaat. Het is pijnlijk eraan herinnerd te worden dat het systeem niet altijd voor jou werkt. En je, zelfs als je alle regels volgt, nog steeds 1-0 achterstaat.

Deze week ontving ik weer talloze haatreacties....
Wakanda!
2020-09-25
Soré  Brama had tijdens het interview met Mwazulu zondag niet veel gezegd. Hij had me een elleboogboks gegeven, maar koos er verder voor om vriendelijk maar stoïcijns naast me te zitten terwijl ik in gesprek was met de charismatische Congolees die zich onbevreesd liet filmen toen hij een historisch stuk ging terugpakken uit het Afrika Museum. Soré was er ook bij geweest en was...
Omroep ZWART
2020-09-25
Een omroep gebouwd op oprechte interesse in anderen. ZWART slaat bruggen. Tussen wat je kent, en wat je nog niet kende. Tussen jou, en een ander. Iemand die anders kijkt. Anders denkt. Anders doet. Waarover je je kunt verbazen, of zelfs verwonderen. Die verwondering is welkom en onmisbaar op TV. Wij brengen een nieuw geluid dat nieuwsgierig maakt en waar je meer van wil horen.

ZWART begint...
Baart de Interministeriële conferentie racismebestrijding een muis?
2020-09-25
Het antiracistisch middenveld verwacht doorzetting en politieke moed op Interministeriële Conferentie Racismebestrijding en in federale regeringsonderhandelingen.

In 2001 engageerde België zich in Durban om een nationaal actieplan tegen racisme uit te werken. Negentien jaar later laat het plan nog steeds op zich wachten. België loopt daarmee hopeloos achter op andere Europese...
Extreem-rechtse hooligans die auto's vernielden en brand stichtten op anti-Zwarte Piet-bijeenkomst worden niet vervolgd door O.M.
2020-09-24
Het OM ziet niet voldoende bewijs voor vervolging. Vijf verdachten die waren aangehouden voor openlijke geweldpleging en poging tot brandstichting bij een bijeenkomst van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in Den Haag vorig jaar, worden niet vervolgd. Een groep verstoorde met vuurwerk de bijeenkomst en er werd brand gesticht. Ook werden de ruiten vernield van het pand waar de...
Gemeenteraad R’dam in gesprek over racistische apps bij politie
2020-09-24
Aboutaleb zegt in de brief dat hij geschrokken is en dat hij de uitspraken afwijst. Hij informeert de Raad echter ook dat hij, als burgemeester, er niet over gaat. Volgens Aboutaleb is er sprake is van een "personeelsaangelegenheid" en heeft hij "geen formele verantwoordelijkheid voor het beheer van de politie". Dat betekent (volgens de burgemeester) dat degene die kritische vragen heeft zich...
Akwasi kondigt oprichting Omroep Zwart aan
2020-09-22
Akwasi heeft op Instagram de oprichting van Omroep Zwart aangekondigd. De rapper en andere BN'ers roepen mensen op om lid te worden.

Op de website van de omroep staat dat het gaat om een omroep "waar iedereen wordt gehoord, en iedereen wordt gezien". "Wij zijn omroep Zwart. Een klapper van een omroep", valt te lezen.

"Hoe snel hebben we een nieuwe omroep gestart?"
...
Politie bevestigt: geen aparte registratie van moslimdiscriminatie meer
2020-09-22
In april signaleerden we op Republiek Allochtonië dat de politie geen cijfers meer geeft over moslimdiscriminatie. Vervolgens stelden de Amsterdamse PvdA en DENK dit in de Amsterdamse raad aan de orde. Uit de antwoorden van het Amsterdamse college blijkt dat de politie inderdaad gestopt is met registratie van moslimdiscriminatie.
Interessant wordt nu wat de reactie van de Amsterdamse raad...
Geen Sinterklaasviering meer op Curaçao
2020-09-20
Het doek lijkt nu definitief gevallen voor de nationale sinterklaasviering op Curaçao. De overheid in Willemstad heeft besloten niet langer subsidie te verstrekken aan eventueel nieuwe organisatoren van het kinderfeest. In april had de vaste organisator al laten weten geen intocht meer te organiseren.
In ieder geval kan de Curaçaose overheid het sinterklaasfeest in de huidige vorm...
Jerry Afriyie: ‘Geduld bij slachtoffers van racisme is niet oneindig’
2020-09-17
De strijd die Akwasi aan het voeren is, komt mensenrechtenactivist Jerry Afriyie bekend voor. In dit stuk legt hij uit waar de pijn vandaan komt en hoe zelfs een vreedzame mens als Akwasi uit de bocht kan vliegen.

Op vrijdag 11 september heeft mijn broeder Akwasi een statement uitgebracht naar aanleiding van zijn uitspraken op 1 juni tijdens onze demonstratie op de Dam. Deze werden ten onrechte...
Terug