NL
.
Nieuwsoverzicht
Nieuw ORBIT project over 20ste-eeuws discriminatoir zwerfgoed in Brussel gestart
2015-12-20
Met het project ‘De Andere verbeeld, verbeeld gevaar’ liet ORBIT je kennismaken met beeldvorming in de christelijke kunst. Eeuwenlang was deze oude kunst een populair én invloedrijk medium. Negatieve of stereotiepe voorstellingen van zwarten, Turken of Joden kleurden onze beeldvorming. Alles daarover is terug te vinden op www.deandereverbeeld.be

Met een nieuw project duikt...
Hoofdpiet denkt dat Zwarte Piet verdwijnt
2015-12-18
Zwarte Piet zoals we die kennen, bestaat over twintig jaar niet meer. Dat heeft Hoofdpiet Erik van Muiswinkel gezegd in het programma Pauw. Hij vindt dat Piet best kan veranderen als zo veel mensen in de samenleving zich aan Zwarte Piet ergeren.

Van Muiswinkel vindt liefhebbers van Zwarte Piet geen racisten, maar noemt Zwarte Piet wel "een racistisch icoon uit een tijd die racistisch was"....
Geen eerbeton aan massamoordernaar Leopold II in Brussel: een kleine overwinning
2015-12-16
Na de druk van Movement X en vele andere partners, heeft stad Brussel besloten om de hommage die gepland was voor Leopold II te annuleren.
Eerder had de stad de geplande openbare hulde aan het standbeeld van de genocidale despoot geannuleerd na dat Movement X was begonnen mobiliseren voor een tegenactie op dezelfde locatie. De conferentie in het stadhuis werd behouden. Movement X besloot dan om...
Stad annuleert hommage aan Leopold II
2015-12-15
De Stad Brussel annuleert haar hommage aan koning Leopold II die normaal donderdagavond had moeten doorgaan aan het standbeeld. Tegen het evenement was protest gekomen vanwege de bedenkelijke reputatie van de vorst in het koloniale Congo.

Dat laat bevoegd schepen Geoffroy Coomans de Brachène (MR) weten. Volgens Coomans werd de bijeenkomst "slecht gezien" door een aantal organisaties....
Rijksmuseum neemt afscheid van negers, eskimo's en indianen
2015-12-09
Voor racistische omschrijvingen van kunstobjecten is geen plaats meer. Het Rijksmuseum schrapt negers, hottentotten en eskimo's uit de omschrijving van de collectie. In de aanduiding van kunstobjecten zullen de kwetsende etnische aanduidingen worden vervangen door neutrale termen.

Dat meldt Het Parool woensdag. Het museum is het project gestart naar aanleiding van een groeiend gevoel...
Sven 'Zwarte Piet' Gatz moet zich verdedigen tegen storm van kritiek
2015-12-07
Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) is in het oog van de storm terecht gekomen na een opvallende tweet. Gatz postte zondag een foto van zichzelf, verkleed als Zwarte Piet op de sociale media en dat werd lang niet overal geapprecieerd.

De figuur van Zwarte Piet ligt onder vuur sinds een VN-werkgroep de figuur van hulpje van de Sint als racistisch bestempelt. Na lange...
Ik ben de oplossing, zegt de nieuwe, zwarte Sint
2015-12-05
Zwarte Sint was gisterochtend op het Binnenhof, om rozen uit te delen aan politici, op een wit paard. Acteur Patrick Mathurin, die de Zwarte Sint speelt, hoopte in Den Haag premier Rutte te treffen. "Ik wilde tegen hem zeggen: 'Sint Nicolaas is bruin. En daar kunt u niets aan veranderen."
Patrick Mathurin deelt rozen uit op het Haagse Binnenhof. De in Haïti geboren Amsterdammer noemt...
Gekleurde knechten van de buis: 'Piet bij RTL toch zwart'
2015-12-05
RTL heeft besloten om gekleurde pieten uit de speciale Sinterklaas-uitzending van het programma Ik hou van Holland van de buis te halen. "Het standpunt van RTL is dat we dit jaar hebben gekozen om het uiterlijk van onze pieten niet aan te passen." In promo's van het programma waren de gekleurde Pieten de afgelopen dagen wel te zien.

"Er is miscommunicatie geweest rondom het officiële...
Politie extra alert bij Utrechtse school met Minions op Sintfeest
2015-12-04
De politie is vrijdag extra alert rond de Prinses Margrietschool in Utrecht. De school laat Sinterklaas vrijdag begeleiden door Minions in plaats van Zwarte Pieten.

Uit voorzorg liet de politie twee wagens langs de school rijden, maar die zijn doorgereden toen de sfeer gemoedelijk bleek, meldt een woordvoerder aan NU.nl. Ook was een wijkagent tijdens de viering aanwezig, die meerdere mensen...
Een op tien Nederlanders boycot Sinterklaas door zwartepietdiscussie
2015-12-01
Een op de tien Nederlanders overweegt als gevolg van de zwartepietendiscussie geen cadeaus meer te kopen voor Sinterklaas, maar alleen nog voor Kerstmis.

Dat concludeert Kortingscode.nl uit eigen onderzoek onder ruim duizend Nederlanders.

Ook geeft 7 procent van de Nederlanders aan geen sinterklaasproducten meer aan te schaffen waarop Zwarte Piet staat afgebeeld.

De...
Regisseur CNN-documentaire Blackface ontving doodsbedreigingen
2015-12-01

Roger Williams, de man die voor CNN de korte documentaire Blackface over Zwarte Piet maakte, heeft doodsbedreigingen ontvangen.

Dat vertelde hij maandag in RTL Late Night.

"Ik ben overdonderd door alle reacties" vertelde hij. "Ik kreeg hatemail en ik werd bedreigd met de dood. Ik heb duidelijk een open zenuw geraakt."  In brieven die de regisseur ontving werd hij onder...

Humberto Tan: 'Luister naar argumenten Blackface-documentairemaker'
2015-11-30
'We kunnen wegkijken en hem bij voorbaat wegzetten als 'zeurpiet' of we kunnen proberen te luisteren naar zijn verhaal en argumenten'

Roger Williams, de maker van de CNN-documentaire Blackface over Zwarte Piet, schuift vanavond aan bij Humberto Tan in RTL Late Night. Tot grote woede van Zwarte Piet-fans, die honderden boze reacties plaatsten op de Facebookpagina van RTL Late...
Utrechtse scholen dumpen Piet helemaal
2015-11-27
Een oude man die een jonge man of vrouw als knecht, slaaf of wat dan ook heeft, is gewoon geen goed idee. Met zo'n ouderwets verhaal moet je de kinderen niet langer opzadelen. Daarom hebben de openbare scholen van de Stichting Openbaar Primair Onderwijs (SPO) Utrecht de hele Piet-figuur uit het Sinterklaasverhaal verwijderd. De radicale aanpak moet de feestvreugde weer terugbrengen in de...
CNN-docu over Zwarte Piet kan grote gevolgen hebben
2015-11-26
Hij komt, hij komt. De nu al omstreden korte documentaire Blackface van de Amerikaanse documentairemaker Roger Ross Williams is vanaf zondag op de website van CNN te zien. De trailer maakt duidelijk dat er niets aan de verbeelding over wordt gelaten. "Nederland heeft een kort geheugen als het op hun rol in de slavenhistorie aankomt."

Het smerige, kleine geheim van Nederland, zo noemt de...
Hema-personeel bedreigd om weghalen Zwarte Pieten-poppen
2015-11-24
De Zwarte Pieten-discussie dringt niet alleen door tot de winkels, maar ook tot het personeel. Het overkwam werknemers van de Hema. Zij werden dit weekend bedreigd, omdat alle Zwarte Pieten-poppen zijn vervangen voor roetveeg-pieten. De directie heeft aangifte gedaan bij de politie.

In alle Hema-filialen in Nederland zijn de Zwarte Pieten-poppen weggehaald en hebben plaatsgemaakt voor de...
Kick Out Zwarte Piet doet aangifte wegens racisme
2015-11-15

Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) doet aangifte tegen een grote groep mensen die zich racistisch hebben uitgelaten onder een foto op Facebook.

De foto werd gemaakt in een van de bussen onderweg vanaf de landelijke intocht van Sinterklaas in Meppel. De reacties onder de foto zijn stuitend.

 


En in Amsterdam gelijk op het vliegtuig stappen en terug
...

Terug