NL
.
Nieuwsoverzicht
We zijn allemaal Floyd Mayweather
2016-04-18
Op social media doet een foto de ronde van Floyd Mayweather in een hijab.

De wereldkampioen bokser zou zich gestoken hebben in het karakteristieke hoofddeksel dat Islamitische vrouwen dragen en daarmee een politieke bijeenkomst van Donald Trump zijn binnengewandeld.

Hij liep er enkele minuten uitdagend rond, nodigde ook echt een ieder uit hem als oud vrouwtje aan te vallen en...
Simone Weimans ergert zich aan witte bril media
2016-04-07
NOS-presentatrice Simone Weimans vindt dat de Nederlandse media onderwerpen te vaak belichten met een 'witte' bril op. Dat vertelt de presentatrice in de Vriendin. Weimans ziet te weinig donkere mensen terug op tv. "Dat stoort me wel. Je ziet dat bepaalde onderwerpen niet aan bod komen, of vanuit een witte invalshoek. In reportages op tv over vluchtelingen bijvoorbeeld, komen de vluchtelingen...
Alexis Deswaef na zijn arrestatie: 'Als eerste aangehouden om een voorbeeld te stellen'
2016-04-04
De Brusselse politie heeft zaterdagmiddag aan de Brusselse Beurs verschillende mensen gearresteerd die wilden deelnemen aan een antiracisme-betoging. Tientallen personen zijn in de boeien geslagen, onder hen ook de voorzitter van de Ligue des Droits de l'Homme Alexis Deswaef. Hij geeft uitleg bij zijn arrestatie in Brussel Vandaag.

"Het was geen betoging: ik was nog maar net aangekomen...
'Nieuwkomersverklaring versterkt negatieve beeldvorming over vreemdelingen'
2016-03-31

De verklaring die nieuwkomers in ons land moeten ondertekenen, is een eenzijdig instrument van de regering om de publieke opinie te sussen en legitimeert allerlei vooroordelen die over vreemdelingen heersen. Dat zegt Didier Vanderslycke, directeur van Orbit vzw. "Integratie is een wisselwerking."

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft een tekst klaar...

2 juni, Den Haag: rechtszaak tegen anti-Zwarte Piet activist Jerry Afriyie
2016-03-29
Kno'Ledge Cesare werd in Gouda keihard aangepakt door de politie.

Op 2 juni moet de anti-Zwarte Piet activist Jerry Afriyie, ook wel bekend als Kno'Ledge Cesare, voor de Haagse rechtbank verschijnen. Hij is aangeklaagd wegens "wederspannigheid en mishandeling van een agent" tijdens de nationale intocht van Sinterklaas op 15 november 2014 in Gouda.

Dat is de omgekeerde...
Zet de Kinderombudsman met een digitaal 'signaal' onder druk om stelling te nemen tegen Zwarte Piet
2016-03-29
Aanstaande vrijdag treedt de nieuwe Kinderombudsman aan. Op die dag organiseert het comité 'Neem stelling tegen Zwarte Piet' een actie waarmee de Kinderombudsman wordt opgeroepen om zich eindelijk eens uit te spreken tegen de racistische karikatuur. Voorafgaand aan de actie kunnen tegenstanders van de Zwarte Piet-figuur via dit contactformulier alvast het "signaal" afgeven dat het Zwarte...
Extreemrechtse hooligans viseren rouwenden van de aanslagen met buitenlandse roots op Beursplein
2016-03-27
Extreemrechtse voetbalhooligans van verschillende voetbalclubs uit eerste klasse verzamelden deze namiddag op twee locaties in Vilvoorde om de trein naar Brussel te nemen. Ze vormden twee groepen en waren samen met 450 leden. Dat bevestigt Hans Bonte (sp.a), burgemeester van Vilvoorde.
 
De hooligans kwamen samen op twee plaatsen: op de Grote Markt en aan het station. "De lokale...
GroenLinks: geen Zwarte Pieten meer op Nederlandse ambassades
2016-03-24
GroenLinks wil dat er op Nederlandse ambassades in het buitenland voortaan geen Zwarte Pieten meer figureren bij sinterklaasfeesten.

De partij deed dit voorstel woensdagmorgen bij monde van Kamerlid Voortman in de Tweede Kamer tijdens een commissievergadering over anti-discriminatiebeleid.

GroenLinks vindt niet dat de overheid burgers de kleur van Zwarte Piet mag voorschrijven,...
1 April, actie tegen Kinderombudsman wegens weigering om stelling te nemen tegen Zwarte Piet
2016-03-22
Op 1 april organiseert het comité "Neem stelling tegen Zwarte Piet", waar ook Doorbraak aan meedoet, een actie die de Kinderombudsman ertoe moet bewegen om zich uit te spreken tegen de Zwarte Piet-figuur. Wie opkomt voor de rechten van kinderen, zoals de Kinderombudsman, moet zien te voorkomen dat zwarte en witte kinderen in het onderwijs en elders worden geconfronteerd met het Zwarte Piet-racisme....
21 Maart: Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie
2016-03-21
Deze dag is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationale Dag ter Bestrijding van Racisme en Discriminatie.

Op 21 maart 1960 verzamelde zich in Sharpeville, een zwarte township in Oranje Vrijstaat-Zuid-Afrika een menigte om vreedzaam te demonstreren tegen de zogenaamde pasjeswetten. De politie opende het vuur op de menigte.

Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie...
Facebook is een moderne kolonisator
2016-03-21
Facebook maakt het sociale gedrag van mensen ondergeschikt aan efficiëntie en winstgevendheid. Dat stelt Rob Heyman van de Vrije Universiteit Brussel in de dissertatie Facebook & users: who is using whom?

Facebook begon ooit als een studentenproject zonder businessmodel en inkomstenbron. Vandaag is het een alomtegenwoordig sociaal medium dat dagelijks door ruim een miljard mensen wordt...
Veel animo voor betoging tegen racisme in Amsterdam
2016-03-19
In Amsterdam hebben rond de 1.500 mensen zaterdagmiddag meegelopen in een protestmars tegen racisme en discriminatie.

Dat heeft de organisatie Comité 21 Maart laten weten. De optocht ging van het Beursplein naar het Museumplein. Onderweg sloten veel mensen zich aan.

De betogers droegen spandoeken met teksten als 'Vluchtelingen welkom, racisme niet!' en 'All...
Lancering van ENAR's 2014-15 Schaduwrapport over Afrofobie in de Europese Unie
2016-03-16
Het Europees Netwerk Tegen Racisme (European Network Against Racism (ENAR)) lanceert haar Schaduwrapport over Afrofobie in Europa op 22 Maart 2016 in het Europees Parlement in Brussel.
 
De 2014/2015 editie bekijkt specifiek de situatie van mensen van Afrikaanse afkomst/Zwarte Europeanen in de Europese Unie.
 
Afrofobie refereert specifiek naar de vorm...
Men zegt te snel: 'Het zal zo erg niet zijn'
2016-03-14
We hoeven er niet van achterover te vallen dat jongeren meestal in het onderwijs en hun vrije tijdsbeleving in contact komen met racisme, maar dat wil niet zeggen dat we dit normaal moeten vinden. Het Kinderrechtencommissariaat staat in voor bemiddelingen in het belang van minderjarigen in talloze zaken waarin het gaat om kinderrechten die worden geschonden. Daarnaast trachten ze structurele problemen...
Noirauds: Neen! Geen excuses voor blackface en racisme
2016-03-11
Elk jaar tijdens de carnavalsperiode doorkruisen de leden van de vzw "Conservatoire Africain - Koninklijk Werk Wiegjes Prinses Paola", ook de "Noirauds" genoemd, het centrum van Brussel. Met een zwart geschminkt gelaat en rode lippen, gekleed in een bont kostuum met witte kraag zamelen de Noirauds geld in voor goede doeleinden bij Brusselse restaurants.

Racistisch, denkt u? Discriminerend?...
FNV-hoorzitting over racisme op en rond het werk
2016-03-08
Op 17 maart organiseert de FNV in Rotterdam een hoorzitting over racisme op en rond het werk met onder andere Quinsy Gario en Abulkasim Al-Jaberi. Er zal gepraat worden over ervaringen met racisme op de werkvloer, en er zullen aanbevelingen worden gedaan aan kaderleden, bestuurders en medewerkers van de FNV. In december vorig jaar organiseerde de bond een vergelijkbare hoorzitting in Amsterdam....
Terug