NL
.
Nieuwsoverzicht
'Facebook moet stoppen met advertenties op basis van ras'
2016-11-04
Opmerkelijk is dat 'Caucasian' niet kan worden aangevinkt om uit een advertentiedoelgroep te verwijderen. Burgerrechtenadvocaat John Relman noemde de advertentieopties 'verschrikkelijk' en 'volkomen illegaal'. 'Dit is zo ongeveer de meest schaamteloze overtreding van de federale Fair Housing Act die je kunt vinden', zei hij tegen ProPublica.
Ook dit jaar brengt de zwarte Sint een positieve boodschap
2016-11-03
De Nieuwe Sint zet zaterdag, een week voordat de 'echte' Sint in Nederland arriveert, opnieuw voet aan wal in Amsterdam.

Net als vorig jaar houdt ook dit jaar de zwarte Sint, oftewel acteur Patrick Mathurin, een intocht in Amsterdam. Mathurin wordt daarbij niet begeleid door Pieten, maar door sintjes. "Ik ben een Sinterklaas zonder knecht."

De Nieuwe Sint arriveert zaterdag...
Sylvana Simons had geen zin om met Giel Beelen over 'apengrap' te praten
2016-11-03
Volgens Simons bedoelde hij hiermee echter te zeggen: "Ik wil wel over racisme praten maar ik wil er niks aan doen."

Ook de opmerking "de oorzaak was hoe ik radio maak" had volgens haar een heel andere betekenis, namelijk:  "De oorzaak was mijn gevoel van witte superioriteit." Volgens de presentatrice heeft Beelen vooral het gevoel dat "zijn fragiele witte ego is gekrenkt" en "begrijpt...
Unia wil discriminatie op huurmarkt blootleggen
2016-11-03
Daarom heeft Unia een instrument uitgewerkt waarbij zo'n vorm van discriminatie kan worden aangetoond.

"Het zijn scenario's waarbij wij de huurder stap voor stap uitleggen hoe hij als kandidaat-huurder contact kan opnemen met een immokantoor" legt Els Keytsman van Unia uit.

"Er zijn ook scenario's uitgewerkt om vrij kort daarna een testpersoon met een gelijkaardig...
Vertrouwelijk onderzoek: eenvijfde wil andere Zwarte Piet
2016-11-03
Het ministerie van Sociale Zaken liet de afgelopen drie jaar onderzoeken hoe Nederlanders denken over Zwarte Piet. De resultaten werden niet openbaar gemaakt.

Van de Nederlanders is 21 procent vóór het veranderen van het uiterlijk van Zwarte Piet. Dat blijkt uit opinieonderzoek dat het ministerie van Sociale Zaken dit jaar heeft laten uitvoeren. De resultaten daarvan zijn niet...
Zwarte Pieten Strijd
2016-11-03
Zelden heb ik meegemaakt hoe één persoon zo ontzettend wordt neergesabeld als deze vrouw. Omdat zij voor afschaffing van zwarte piet is, en dan ook nog eens toegetreden is tot partij Denk. De vrijheid van meningsuiting geldt dus niet voor haar, maar de eenzijdige en abjecte uitingen van ongenoegen als collectieve meningsuiting gaan veel te ver.
Termen als ‘zeur- of zielepiet’...
Ronald Plasterk (PvdA NL) weigert Giel Beelen uit antidiscriminatiespotje te knippen
2016-11-02
Radiopresentator Giel Beelen zal niet uit de antidiscriminatiespotjes van het ministerie van Binnenlandse Zaken geschrapt worden.

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken laat weten dat de 'apengrap' van de 3FM-dj geen reden is om de spotjes aan te passen, omdat de antidiscriminatiecampagne voorbij is en de filmpjes niet meer op tv te zien zijn....
Racist Giel Beelen moet eruit
2016-11-01
Regisseur Krijn van Noordwijk vindt dat Giel Beelen niet meer past in het filmpje dat hij heeft gemaakt voor de campagne Zet een streep door discriminatie. Voor zijn Facebook-pagina heeft hij een versie gemaakt waarop het hoofd van de 3FM-dj is geblokt. In een open brief aan minister van Binnenlandse Zaken Plasterk legt hij uit waarom hij vindt dat Beelen uit het filmpje moet.
Schoorsteenpieten in RTL-serie van diverse afkomst
2016-11-01
RTL maakt niet alleen een einde aan de racistische blackfacetraditie door Zwarte Pieten te vervangen door Schoorsteenpieten, de omroep rekent direct ook af met een andere traditie: namelijk dat de Pieten vooral door witte acteurs worden gespeeld. De nieuwe sinterklaasserie van RTL heeft pieten van Surinaamse, Turkse en Marokaanse afkomst.

‘Sint heeft bij het aannemen van de Pieten...
DONEER NU: Tot Hier & Niet Verder! Landelijke Protesten tegen Zwarte Piet
2016-10-31
Donaties gaan naar onkosten zoals promotiemateriaal, vervoerskosten en de organisatie van bijeenkomsten ter voorbereiding en ondersteuning van protesten. Het grootste protest vindt plaats bij de Sinterklaasintocht in Maassluis, op zaterdag 12 november. Hier laten we onze stem horen voor een Sinterklaasfeest voor iedereen.

Onder de donateurs verloten we het boek 'White Innocence'...
Zondag met Lubach en de tranen van Halbe Zijlstra om de Schoorsteenpiet
2016-10-31
Nu RTL wél het lef heeft gehad Zwarte Piet te vervangen door een Schoorsteenpiet, zijn veel mensen boos. Heel boos. Maar weinig mensen lijken zo boos, teleurgesteld en/of verdrietig als Halbe Zijlstra. De VVD-fractievoorzitter kwam direct na het nieuws met een filmpje dat zo afkomstig leek van Lucky TV waarin hij vertelde dat RTL het sinterklaasfeest vermoordde.

Voor Zijlstra gaat...
Giel Beelen, Sylvana en de kleurrijke lijst: hoe 'onschuldige grapjes' en woorden racisme institutionaliseert
2016-10-31
De Sint en zijn blackface pieten zijn nog niet eens in het land of men werd afgelopen week alweer dagelijks met racistische uitingen geconfronteerd. Sylvana Simons, die sinds ze zich bij DENK aansloot kop van jut is geworden waarop boze witte mannen hun woede en arrogantie kunnen uiten, was weer eens het mikpunt van racistische en seksistische uitlatingen.

Na een stap in de goede richting...
NRC checkt: De Telegraaf - 'Onderzoek Piet is flut'
2016-10-31
De geciteerde wetenschapper Casper Albers was met het artikel niet zo blij. Behalve dat hij de Utrechtse onderwijzer Walenkamp met anekdotisch bewijs (ervaringen in de klas) zag aantonen dat het anekdotisch bewijs van de Kinderombudsman niet wetenschappelijk is, zag ook hij zijn eigen woorden "uit de context gehaald". De journalist vroeg hem "is veertig kinderen niet wat weinig?"
DENK roept Plasterk op tot schrappen Giel Beelen uit filmpje na 'apengrap'
2016-10-31
Giel Beelen zei "Rustig Sylvana", nadat hij apengeluiden liet horen op de publieke omroep, op 3FM. Beelen die opduikt in een campagnefilmpje om een 'streep door discriminatie' te trekken. Eigenlijk zou een streep getrokken moeten worden door het gedrag van Giel Beelen. Wij zullen daarom minister Plasterk vragen om Giel Beelen weg te knippen uit het campagnefilmpje tegen discriminatie van de...
De 'witte' verdringt de 'blanke' in de krant
2016-10-30
'Blank' is net als 'neger' besmet met het koloniale verleden, vindt een groep die 'wit' prefereert. Welke term verdient de voorkeur?

Zwarte Piet zal vroeg of laat zijn traditionele bijvoeglijke naamwoord verliezen, maar hoe zit het eigenlijk met de kleur van Sinterklaas? Is hij blank of is hij wit? Tot niet zo lang geleden - zeg tien jaar terug - zou hij in de krant...
Peter R. de Vries
2016-10-29
Misdaadverslaggever en televisiepresentator Peter R. de Vries is het afgelopen jaar opgevallen op het gebied van diversiteit en verbinding.

"Ik zie vandaag de dag te veel mensen die geen enkel blad voor de mond nemen en daarnaast een grote groep die juist helemaal niets meer durft te zeggen. Dat is in dubbel opzicht een verkeerde ontwikkeling", stelt Peter R. de Vries.

Volgens...
Terug