NL
.
Artikelarchief
Een open brief aan Jochem Myjer
Over het verzoek van de cabaretier om niet te demonstreren tegen Zwarte Piet wegens gebeurtenissen in Parijs

Beste Jochem,

De treinreis naar Meppel was lang. Maar ik wilde er per se bij zijn, afgelopen zaterdag. Net als vorig jaar wilde ik de aankomst van de Sint en zijn Pieten niet missen. Want juist nu het debat over "zwarte Piet" in al zijn heftigheid voortwoedt, is het zaak om er op zulke momenten bij te zijn. Om te laten horen dat het zo niet langer kan. En om gezamenlijk een krachtig signaal af te geven. In de trein las ik de vele gruwelverhalen uit Parijs, geduid en becommentarieerd...

Denkles over Zwarte Piet
Dat iets automatisch goed of waar is wanneer een meerderheid dat vindt, is een populistische drogreden. Een verstandige samenleving vermijdt drogredenen en beslist op basis van rationele argumenten.

Dat iets automatisch goed of waar is wanneer een meerderheid dat vindt, is een populistische drogreden

Ik heb in de krantenbak veel argumenten gelezen dat Zwarte Piet onveranderd moet blijven en de meesten zijn drogredenen. Dit is slecht, immers een verstandige samenleving vermijdt drogredenen en beslist op basis van rationele argumenten. Hieronder zal ik eerst één van deze foute argumenten weerleggen en daarna aangeven hoe een rationeel debat zou kunnen gaan.
...

De niet zo blijde intrede van Zwarte Piet
Zwarte Piet blijft voor deining zorgen. Is de rechterhand van Sinterklaas een racistisch symbool? Moeten we de traditie bijsturen? Piet krijgt wel degelijk een make-over.

Zwarte Piet blijft voor deining zorgen. Is de rechterhand van Sinterklaas een racistisch symbool? Moeten we de traditie bijsturen? De Antwerpse N-VA-schepen Koen Kennis nodigde de Nederlanders uit om in de Scheldestad de blijde intrede van de Sint te komen volgen, 'want bij ons blijft hij gewoon zwart'. Dat blijkt niet te kloppen: Piet krijgt wel degelijk een make-over.

Knack ontrafelt de kwestie in vijf vragen.

1. Is Piet racistisch?
'Deze traditie ontmenselijkt...

Dieuwertje Blok: 'Van die zwarte kleur van Piet moeten we maar eens af'
Dieuwertje Blok wil zo langzamerhand af van de Zwarte Piet.

Dieuwertje Blok wil zo langzamerhand af van de Zwarte Piet. Dat zegt de presentatrice van het Sinterklaasjournaal zaterdag in Letter&Geest, het wekelijkse magazine van Trouw.

"De Pietendiscussie heeft mij de ogen wel geopend. Zelf heb ik Zwarte Piet nooit geassocieerd met donkere mensen, voor mij was hij een volkomen op zichzelf staande figuur, maar dat zegt niets over wat andere mensen hierbij voelen."

"Het Sinterklaasfeest staat of valt niet bij die zwarte kleur, ik begin...

Zwarte Sinterklaas wil oplossing bieden voor pieten-crisis in Nederland
De 43-jarige Amsterdamse acteur en boksinstructeur Patrick Mathurin wil de nieuwe sinterklaas worden.

De 43-jarige Amsterdamse acteur en boksinstructeur Patrick Mathurin wil de nieuwe sinterklaas worden. En ja, hij is zwart, of bruin, zoals hijzelf aangeeft. De nieuwe sint, die zonder knechten opereert, kan volgens hem de oplossing brengen voor het pietenprobleem waarmee Nederland al enkele jaren kampt.

Patrick Mathurin, helemaal in ornaat, maar zonder paard, verscheen maandagavond in het tv-programma Pauw waar de andere gasten positief op zijn intrede reageerden.

Ook gisteren...

Terug