NL
.
Artikelarchief
Racistische agent vrijgesproken
Interfederaal Gelijkekansencentrum: 'wij hameren erop dat de politie een ijkpunt is voor de burgers.'

'Zoek de verschillen... die apen kan je nog iets aanleren ... die zwarten uit de jungle niet.' Dat en nog een reeks andere racistische teksten zette de Gentse agent Hans Verleysen op zijn Facebook-pagina. Voor de Gentse korpschef Filip Rasschaert konden de uitspraken 'niet door de beugel'. Het Interfederaal Gelijkekansencentrum, dat zich burgerlijke partij had gesteld tegen de agent, en het Gentse parket wilde Hans Verleysen vervolgen voor racisme en xenofobie. Rechter Caroline Blomme...
Waarom Francken best ontslag neemt
'Ga tegen de wet in, het spijt me maar het kan me niet schelen of je ze verdrinkt, ik wil dat je ze terugduwt'

De Griekse minister van Migratie Ioannis Mouzalas deed een opmerkelijke uitspraak in het BBC-programma "Newsnight". Hij citeert staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Die zou gezegd hebben dat Griekenland de vluchtelingen terug in de zee moet duwen en dat het hem niet kan schelen dat ze daarbij verdrinken. Francken ontkent, maar heeft zijn reputatie als slechte communicator tegen. Een overzichtje van Franckens palmares.

We zijn intussen nog geen anderhalf...
Jerry ‘Kno’Ledge’ Afriyie gaat keihard door in 2016
Als activist is hij de afgelopen jaren meerdere keren gearresteerd tijdens demonstraties tegen zwarte piet. Zijn bevoegdheid om als beveiligingsambtenaar te werken werd ingetrokken en hij kreeg rechtzaken naar zijn hoofd geslingerd.

Jerry Afriyie is een kwartier te laat, maar met reden. "Sorry," appte hij. "De oppas kwam niet op tijd." De vader van twee, die zielsveel van zijn gezin houdt, zou graag meer tijd met ze doorbrengen, maar ze zullen zijn streven om Nederland beter te laten worden niet in de weg staan.

De 34-jarige Amsterdammer uit Zuidoost werd wel eens afgeschilderd als een boze zwarte piet demonstrant die witte mensen hun plezier wil ontnemen. Hij heeft zich steeds meer ontpopt als een mensenrechtenactivist...
Het meel in de ogen als het over wit seksisme gaat
Als het over seksisme door witte mensen gaat, hebben de media en commentatoren geen meel in de mond maar in de ogen

'We' durven niet te schrijven over seksueel geweld als er mensen van een andere origine bij betrokken zijn. Dat schrijft de hoofdredactrice van Het Nieuwsblad in een drukgelezen editoriaal. Hoe komt het dan dat de aanrandingen in Keulen al dagen voorpaginanieuws zijn en er over gelijkaardige feiten op het jaarlijkse Oktoberfest met geen woord gerept wordt?

Het begint een ritueel te worden. Mensen – hoofdzakelijk uit linkse hoek – slaan een mea culpa. Ze verontschuldigen...

Sylvana Simons: Ik leef niet voor m'n imago
Waarom Zwarte Piet niet kan: Het is hetzelfde als iemand me bij mijn borsten grijpt en ik moet bewijzen dat ik aangerand ben. Want: 'hij bedoelde het toch lief'?

"niemand wil in Nederland een racist genoemd worden, maar ja, we willen wel met 5 december een kwetsend feestje vieren."

Haar vader was het, die haar al in de puberteit uitlegde dat zij een andere positie dan witte mensen had. "Hij zei: jij zal als zwarte vrouw altijd een tandje harder moeten werken dan de rest. You don't have the same privilege to fail. Je hebt niet hetzelfde recht te mislukken. Mensen met een donkere huid krijgen minder snel een goede opleiding, minder snel een...
NPO's kerstpromo: alleen voor blije blanke blozende burgers
Het gevoel van uitsluiting, dat veel Nederlanders met buitenlandse roots ervaren, bevestigd. Wie 'samen' zo duidelijk definieert, propageert een tweedeling in onze samenleving op basis van afkomst: Wij en Zij.

De kerstpromo van dit jaar bestaat uit een collage van fragmenten uit de programma’s die de verschillende omroepen speciaal voor de feestdagen op hun meest bekeken zender gaan uitzenden en eindigt met de slagzin ‘Kerst vieren we samen’.

Een cynischer motto is nauwelijks denkbaar als je de parade van alleen maar witte, Noord-Europees ogende presentatoren, kandidaten, artiesten en publiek ziet. Dat ‘samen’, zo moet je concluderen, is bij de NPO beperkt tot...

Sylvana Simons, witte empathie en dekolonisering
Zowel voor- als tegenstanders hebben diepgewortelde emotionele herinneringen aan de traditie

Toen Quinsy Gario in oktober 2013 voor het eerst optrad bij het duo Pauw & Witteman ontplofte niet alleen tafelgast Henk Westbroek maar ook social media uit verontwaardiging en boosheid over deze 'zeurpiet' die het lef had de oer-Hollandse traditie aan te vallen. Hoe komt het dat vele witte mensen ondanks de rationele én emotionele argumenten en voorbeelden die vele donkere mensen nu al jaren hebben gedeeld toch nog steeds ongevoelig blijven?

Het gebrek aan empathie en...

Eindredacteur Sinterklaasjournaal dreigt met wegsturen Dieuwertje Blok
Dictator: kritiek op racistische blackface verboden voor Ajé Boschhuizen (eindredacteur Sinterklaasjournaal)

In een interview met het AD dreigt de eindredacteur van het Sinterklaasjournaal Ajé Boschhuizen (53) dat de populaire presentatrice Dieuwertje Blok mogelijk moet vertrekken omdat ze zich heeft uitgesproken tegen het gebruik van blackface bij het vormgeven van Zwarte Piet.

Het lijkt een cliffhanger uit het Sinterklaasjournaal zelf, net nu de laatste aflevering voorbij is en er geen enkele nieuwe verandering is doorgevoerd, dreigt de eindredacteur en bedenker van het programma...

Natuurlijk is Zwarte Piet puur racisme
Regisseur Roger Ross Williams, die voor CNN een documentaire maakte over Zwarte Piet, over het sinterklaasfeest.

De eerste keer dat ik Zwarte Piet zag, werd ik een beetje misselijk. Ik had wel een ongemakkelijk lachje op mijn gezicht, maar van binnen deed het pijn. Het heeft iets ontmoedigends om zo’n vertoon van schaamteloos racisme te zien – waarbij iemand mijn uiterlijk als karikaturaal kostuum gebruikt. Je kunt niet geloven dat je in Nederland bent, een land dat verlicht en vooruitstrevend zou zijn.

De meeste Nederlanders vinden Zwarte Piet niet racistisch. Volgens hen is het gewoon...

10.000 racistische reacties op een selfie
Waar komt de agressie tegen pogingen de 'onschuldige traditie' van Zwarte Piet te veranderen vandaan?

Sprookje
"Maar het is een onschuldig kinderfeest!" "Zwarte Piet is zwart door de schoorsteen!" Dat zijn veelgehoorde drogredenen om het Sinterklaasfeest in haar huidige staat te behouden. Het schoorsteensprookje is zo vaak verteld dat volwassen mensen erin zijn gaan geloven en vol overtuiging vast houden aan het verhaal dat een persoon in een schoorsteen kan klimmen en er op magische wijze met een mooie Afro, dikke rode lippen, een mooi page pak én egaal zwarte huidskleur uit kan komen....

Terug