NL
.
Artikelarchief
Overheid moet anti-ZP-demonstranten schadevergoeding betalen
Laat dit een heel duidelijke les zijn aan de overheid: de overheids taak is om demonstranten te beschermen, niet om ze zonder reden op te pakken

"Ik ben super blij voor mijn medestrijders, broeders en zusters, van alle kleuren en komaf," schrijft anti-zwarte piet demonstrant Jerry 'Kno'Ledge' Afriyie vandaag op zijn Facebook pagina.

Het was in reactie op een besluit van de rechtbank in Den Haag dat 49 van de anti-zwarte piet-demonstranten die in november 2014 massaal werden opgepakt bij de landelijke Sinterklaasintocht, hun advocaatkosten terugkrijgen. De demonstranten hadden daartoe verzoek ingediend.

Bij...
Schoorsteenpiet is niet de oplossing
Een schoorsteenpiet die zwart geschminkt blijft, compleet met page pak en zwarte krullende pruik, blijft Zwarte Piet: een racistische karikatuur

In 2015 introduceerden de intochtcomités van vijf grote steden schoorsteenpiet. Het was een stap weg van Zwarte Piet, en richting een inclusief sinterklaasfeest. Althans, zo luidde de belofte. Stichting Nederland Wordt Beter en Stichting Overlegorgaan Caribische Nederlanders gaven hieraan beide hun zegen. Maar wat aanvankelijk een goed idee leek te zijn, bleek achteraf slechts een minimale cosmetische verandering: de uitvoering van schoorsteenpiet leed aan ernstige tekortkomingen.
...
Racistische agent vrijgesproken
Interfederaal Gelijkekansencentrum: 'wij hameren erop dat de politie een ijkpunt is voor de burgers.'

'Zoek de verschillen... die apen kan je nog iets aanleren ... die zwarten uit de jungle niet.' Dat en nog een reeks andere racistische teksten zette de Gentse agent Hans Verleysen op zijn Facebook-pagina. Voor de Gentse korpschef Filip Rasschaert konden de uitspraken 'niet door de beugel'. Het Interfederaal Gelijkekansencentrum, dat zich burgerlijke partij had gesteld tegen de agent, en het Gentse parket wilde Hans Verleysen vervolgen voor racisme en xenofobie. Rechter Caroline Blomme...
Waarom Francken best ontslag neemt
'Ga tegen de wet in, het spijt me maar het kan me niet schelen of je ze verdrinkt, ik wil dat je ze terugduwt'

De Griekse minister van Migratie Ioannis Mouzalas deed een opmerkelijke uitspraak in het BBC-programma "Newsnight". Hij citeert staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Die zou gezegd hebben dat Griekenland de vluchtelingen terug in de zee moet duwen en dat het hem niet kan schelen dat ze daarbij verdrinken. Francken ontkent, maar heeft zijn reputatie als slechte communicator tegen. Een overzichtje van Franckens palmares.

We zijn intussen nog geen anderhalf...
Jerry ‘Kno’Ledge’ Afriyie gaat keihard door in 2016
Als activist is hij de afgelopen jaren meerdere keren gearresteerd tijdens demonstraties tegen zwarte piet. Zijn bevoegdheid om als beveiligingsambtenaar te werken werd ingetrokken en hij kreeg rechtzaken naar zijn hoofd geslingerd.

Jerry Afriyie is een kwartier te laat, maar met reden. "Sorry," appte hij. "De oppas kwam niet op tijd." De vader van twee, die zielsveel van zijn gezin houdt, zou graag meer tijd met ze doorbrengen, maar ze zullen zijn streven om Nederland beter te laten worden niet in de weg staan.

De 34-jarige Amsterdammer uit Zuidoost werd wel eens afgeschilderd als een boze zwarte piet demonstrant die witte mensen hun plezier wil ontnemen. Hij heeft zich steeds meer ontpopt als een mensenrechtenactivist...
Het meel in de ogen als het over wit seksisme gaat
Als het over seksisme door witte mensen gaat, hebben de media en commentatoren geen meel in de mond maar in de ogen

'We' durven niet te schrijven over seksueel geweld als er mensen van een andere origine bij betrokken zijn. Dat schrijft de hoofdredactrice van Het Nieuwsblad in een drukgelezen editoriaal. Hoe komt het dan dat de aanrandingen in Keulen al dagen voorpaginanieuws zijn en er over gelijkaardige feiten op het jaarlijkse Oktoberfest met geen woord gerept wordt?

Het begint een ritueel te worden. Mensen – hoofdzakelijk uit linkse hoek – slaan een mea culpa. Ze verontschuldigen...

Sylvana Simons: Ik leef niet voor m'n imago
Waarom Zwarte Piet niet kan: Het is hetzelfde als iemand me bij mijn borsten grijpt en ik moet bewijzen dat ik aangerand ben. Want: 'hij bedoelde het toch lief'?

"niemand wil in Nederland een racist genoemd worden, maar ja, we willen wel met 5 december een kwetsend feestje vieren."

Haar vader was het, die haar al in de puberteit uitlegde dat zij een andere positie dan witte mensen had. "Hij zei: jij zal als zwarte vrouw altijd een tandje harder moeten werken dan de rest. You don't have the same privilege to fail. Je hebt niet hetzelfde recht te mislukken. Mensen met een donkere huid krijgen minder snel een goede opleiding, minder snel een...
NPO's kerstpromo: alleen voor blije blanke blozende burgers
Het gevoel van uitsluiting, dat veel Nederlanders met buitenlandse roots ervaren, bevestigd. Wie 'samen' zo duidelijk definieert, propageert een tweedeling in onze samenleving op basis van afkomst: Wij en Zij.

De kerstpromo van dit jaar bestaat uit een collage van fragmenten uit de programma’s die de verschillende omroepen speciaal voor de feestdagen op hun meest bekeken zender gaan uitzenden en eindigt met de slagzin ‘Kerst vieren we samen’.

Een cynischer motto is nauwelijks denkbaar als je de parade van alleen maar witte, Noord-Europees ogende presentatoren, kandidaten, artiesten en publiek ziet. Dat ‘samen’, zo moet je concluderen, is bij de NPO beperkt tot...

Sylvana Simons, witte empathie en dekolonisering
Zowel voor- als tegenstanders hebben diepgewortelde emotionele herinneringen aan de traditie

Toen Quinsy Gario in oktober 2013 voor het eerst optrad bij het duo Pauw & Witteman ontplofte niet alleen tafelgast Henk Westbroek maar ook social media uit verontwaardiging en boosheid over deze 'zeurpiet' die het lef had de oer-Hollandse traditie aan te vallen. Hoe komt het dat vele witte mensen ondanks de rationele én emotionele argumenten en voorbeelden die vele donkere mensen nu al jaren hebben gedeeld toch nog steeds ongevoelig blijven?

Het gebrek aan empathie en...

Eindredacteur Sinterklaasjournaal dreigt met wegsturen Dieuwertje Blok
Dictator: kritiek op racistische blackface verboden voor Ajé Boschhuizen (eindredacteur Sinterklaasjournaal)

In een interview met het AD dreigt de eindredacteur van het Sinterklaasjournaal Ajé Boschhuizen (53) dat de populaire presentatrice Dieuwertje Blok mogelijk moet vertrekken omdat ze zich heeft uitgesproken tegen het gebruik van blackface bij het vormgeven van Zwarte Piet.

Het lijkt een cliffhanger uit het Sinterklaasjournaal zelf, net nu de laatste aflevering voorbij is en er geen enkele nieuwe verandering is doorgevoerd, dreigt de eindredacteur en bedenker van het programma...

Terug