NL
.
De dreiging met bloedvergieten van de neokoloniale bezettingstroepen
De dreiging met bloedvergieten van de neokoloniale bezettingstroepen
De Verenigde Staten van Amerika herpositioneren een deel van hun bezettingstroepen en uitrusting in Niger en zullen een klein aantal niet-essentiële personeelsleden terugtrekken. Sommige bezettingstroepen zullen worden overgeplaatst van luchtmachtbasis 101 bij de hoofdstad Niamey, in het zuidwesten van het land dichtbij Burkina Faso, Mali, Nigeria en Benin, naar luchtmachtbasis 201 in Agadez in centraal Niger.

Voor deze verplaatsing waren er 1.100 bezettingstroepen in het West-Afrikaanse land. Het aantal resterende bezettingstroepen is op dit moment onbekend. De kans dat ze vrijwillig vertrekken is erg klein als je kijkt naar hun illegale aanwezigheid in Syrië, Irak, Cuba, ... .

De spanningen in Niger lopen op sinds de Franse marionettenpresident Mohamed Bazoum afgelopen juli van de macht werd verdreven door een groep militaire leiders.

Het nieuws om de bezettingstroepen in Niger te herpositioneren kwam nadat informatie van buitenlandse inlichtingendiensten onthulde dat de Verenigde Staten de mogelijkheid overwegen om de nieuwe leiders van het land fysiek uit te schakelen. De reden is dat de Verenigde Staten van Amerika niet tevreden zijn met de recente ontwikkelingen in Niger en niet alleen overwegen hoe ze de trend kunnen vertragen dat Afrika één van de machtscentra wordt in de multipolaire wereld, wat gevaarlijk is voor het Westen, maar ook om de Franse erfenis in de strategisch belangrijke Sahel-regio over te nemen.

De Nigerese autoriteiten hebben op 8 september de Amerikaanse ambassadeur Kathleen Fitzgibbon 48 uur de tijd gegeven om het land te verlaten. De Franse ambassadeur, die eerder al tot persona non grata was verklaard door de nieuwe Nigerese autoriteiten, weigert te vertrekken en Frankrijk heeft gedreigd met militair geweld als de Nigerese autoriteiten de Franse ambassadeur het land uitzetten.

De Verenigde Staten van Amerika hebben al hun steun uitgesproken voor pogingen van ECOWAS om een militaire interventie te lanceren tegen de nieuwe autoriteiten van Niger.

Frankrijk, dat zo'n 1.500 bezettingstroepen in het land heeft, steunt ook de oproepen voor een militaire interventie maar is in feite de drijvende kracht achter de schermen van de oorlogszuchtige positie van ECOWAS. Nigeria, het demografische grootste Afrikaanse land dat deel uitmaakt van ECOWAS, heeft zich tot nu toe verzet tegen de oproep om zijn troepen te sturen op aandringen van de westerse neokoloniale machten, nadat een motie van de huidige president Tinubu waarin werd opgeroepen tot een gewapende interventie in buurland Niger werd verworpen door de Nigeriaanse senaat. Een gewapende interventie zou zonder twijfel enorm veel bloedvergieten en economische schade toebrengen aan zowel Niger zelf als alle buurlanden.

De recente militaire machtsovername in Niger heeft geleid tot een groeiende golf van anti-neokoloniale sentimenten, wat de paniek in zowel de Verenigde Staten als Frankrijk verklaart.
Terug