NL
.
Er komt een Sinterklaasintocht met roetveegpieten in Rijswijk
Er komt een Sinterklaasintocht met roetveegpieten in Rijswijk
Voor het eerst sinds 2019 wordt er weer een officiële Sinterklaasintocht in Rijswijk georganiseerd. Dat is vanavond besloten door de gemeenteraad. ChristenUnie diende hier, gesteund door VVD, D66, PG&R, GroenLinks en PvdA, dinsdagavond 18 april opnieuw een motie voor in.

Tijdens de vorige raadsvergadering kon de motie niet worden aangenomen, omdat er een raadslid afwezig was. Hierdoor waren er evenveel stemmen vóór als tegen. Dinsdagavond was er een meerderheid voor de invoering van een algemene, feestelijke sinterklaasintocht.
Zwarte Pieten-discussie

Sinds 2019 wordt er geen algemene feestelijke Sinterklaasintocht meer georganiseerd in de gemeente Rijswijk waarin de burgemeester een rol heeft in het ontvangen van Sinterklaas en zijn pieten. Hierin speelde de discussie over de kleur van de pieten een rol. In voorgaande jaren kwam het zelfs een keer tot ongeregeldheden door een confrontatie tussen mensen die anti-Zwarte Piet en pro-Zwarte Piet waren. In 2019 werd Sinterklaas voor het laatst ontvangen door een Rijswijkse burgemeester. Dat de pieten in Rijswijk toen geheel zwart waren, kon toen rekenen op stevige kritiek uit sommige hoeken. De Sinterklaasintocht die in november 2022 werd georganiseerd door Marc Weterings, als burgerinitiatief, kwam landelijk in het nieuws vanwege de aanwezigheid van 'ouderwetse' Zwarte Pieten, naast enkele roetveegpieten en creatief geschminkte. Van tevoren had de organisatie hun uiterlijk vaag gehouden.  
Sinterklaasjournaal leidende rol

Met de motie pleitten ChristenUnie en de andere partijen voor de terugkeer van een algemene Sinterklaasintocht zónder Zwarte Pieten. Zij constateren dat het Sinterklaasjournaal van de NTR een leidende rol heeft in het uiterlijk van de pieten bij de meeste lokale sinterklaasintochten in Nederland, en dat die Sinterklaasintochten in een plezierige sfeer zijn verlopen. Ook merken ze behoefte bij inwoners en vooral de kinderen van Rijswijk aan weer een feestelijke Sinterklaasintocht.

Met winkeliersverenigingen

Het aannemen van de motie betekent dat er dit jaar weer een Sinterklaasintocht wordt georganiseerd in Rijswijk. De organisatie zal aanvankelijk in handen liggen van de gemeente Rijswijk, in nauwe samenwerking met de winkeliersverenigingen inclusief een officiële ontvangst door de burgemeester, met roetveegpieten. Op termijn zal de intocht weer een maatschappelijk initiatief worden waar de gemeente minder direct bij betrokken is.
'Iedereen gewoon welkom'

In een reactie laat ChristenUnie Rijswijk weten "blij" te zijn "dat de motie voor een Sinterklaasintocht voor alle Rijswijkse kinderen, dus met alleen roetveegpieten, is aangenomen in de raad. We hopen dat deze motie veel Rijswijkers enthousiast gaat maken om samen mee te werken aan een gezellige Sinterklaas intocht. En wij willen benadrukken dat wie moeite heeft met de afwezigheid van zwarte pieten, gewoon welkom is om het feest mee te vieren en mee te werken, met behoud van gevoelens. Laten we er samen een mooi feestje van maken voor alle kinderen."
'Voor alle kinderen'

Ook D66 Rijswijk is verheugd over het feit dat de motie is aangenomen: "Het Sinterklaasfeest is er voor alle kinderen. We zijn hartstikke blij dat vandaag de motie voor een inclusieve evenementenbeleid in Rijswijk is aangenomen."
Terug