NL
.
Fundraiser Jihad Van Puymbroeck
Fundraiser Jihad Van Puymbroeck
Beste vrienden, bondgenoten en kennissen,

Wij spreken jullie vanuit Kif Kif vzw en Hand in Hand tegen Racisme aan met de vraag om jullie steun en solidariteit in de juridische strijd die onze collega en co-voorzitter Jihad van Puymbroeck momenteel voert tegen Dries van Langenhove en Schild en Vrienden.

In januari 2018 ging Jihad Van Puymbroeck als jonge vrouw met migratieachtergrond aan de slag bij VRT NWS. Het was een moment dat ze had moeten vieren, waar ze fier op haar zelf kon zijn. Maar het werd haar afgenomen, en zelfs meer dan dat. Na de onthullende Pano-reportage is Jihad Van Puymbroeck betrokken bij de rechtszaak tegen Dries Van Langenhove. Ze stelt haar burgerlijke partij. Waarom? Voor de psychologische terreur die ze de voorbije jaren via sociale media heeft moeten doorstaan om wie ze is: een vrouw, een moslima, van Marokkaanse en Belgische origine, geëngageerd en ambitieus. Kennelijk de grootste nachtmerrie voor extreemrechts, voor Schild & Vrienden en voor Dries Van Langenhove.

De inzage van het onderzoeksdossier als burgerlijke partij was onthutsend en maakte duidelijk dat er tegen Jihad Van Puymbroeck een heimelijke en doelbewuste aanval gevoerd werd. Er bestaat een 200 pagina's tellende map met chatberichten over haar: ellenlange gesprekken waar een heimelijke en doelbewuste aanval gepland werd tegen Jihad, gericht op haar gender, religie en afkomst.

Ondertussen zijn we enkele jaren verder. Het Hof van Beroep volgt haar verzoek niet om de parlementaire onschendbaarheid van Van Langenhove op te heffen naar aanleiding van haar persoonlijke klacht. Daarom moet ze dus verschillende rechtsplegingsvergoedingen betalen, voor een totaal van 8.100 euro.

Dat bedrag is heel aanzienlijk, zeker voor een jong iemand die aan het begin van haar carrière staat. Het komt ook bovenop het eerdere leed en kosten die veroorzaakt werd door Van Langenhove: trauma, kosten voor psychologische ondersteuning, energie en tijd die in de rechtszaak kruipen. Nochtans is de burgerlijke partijstelling een keuze die Jihad niet enkel maakt om haar persoonlijke situatie recht te zetten, maar ook een manier om extreem rechts te bestrijden en aan te tonen dat onze rechtsstaat nog steeds een dijk is tegen haat, racisme, misogynie en islamofobie. Kortom, Jihad voert deze strijd voor ons allen, en niet alleen voor zichzelf. Nu Van Langenhove afgetreden is als parlementslid en zijn haatzaaierij verder zet als 'activist' is hij nog gevaarlijker, en is een veroordeling voor de rechtbank nog belangrijker. De prijs die Jihad daarvoor betaald is ondertussen, letterlijk en figuurlijk, erg hoog. Daarvoor vragen wij uw financiële steun.

Er is ook goed nieuws: Jihad zal zich na al die jaren dan uiteindelijk toch, na veel juridische omwegen, burgerlijke partij kunnen stellen tegen Van Langenhove voor de correctionele rechtbank. Hier zijn de tenlasteleggingen tegen Van Langenhove als volgt: "aanzetten tot discriminatie, segregatie, haat of geweld jegens een groep, een gemeenschap of de leden ervan, wegens nationaliteit, een zogenaamd ras, huidskleur, afkomst, of nationale of etnische afstamming en dat op basis van bepaalde door racisme en xenofobie ingegeven daden." Jihad stuurde deze week hierover een statement rond.

Uw bijdrage, klein of groot, mag gestort worden via GoFundMe. Wij, en Jihad natuurlijk ook, zijn jullie daarvoor heel dankbaar. Samen met haar zullen wij de komende jaren het gevecht verder zetten. Mocht er meer ingezameld worden dan het vooropgestelde bedrag zal dit geld gaan naar de kosten voor haar psycholoog.

In zijn reactie op het arrest laat Van Langenhove weten dat hij blij is dat 'blij is dat Jihad van Puymbroeck en haar bende nu moeten opdraaien voor de rechtsplegingskosten'. Vandaar onze oproep: laten we tonen aan Van Langenhove dat Jihad inderdaad een bende achter zich heeft staan!
Solidaire en strijdbare groeten,

De bende van Jihad:
Lieven Kandolo - co-voorzitter Hand in Hand
Marius Dekeyser- coördinator Hand in Hand vzw
Sarah El Massaoudi - voorzitter Kif Kif vzw
Nina Henkens - coördinator Kif Kif vzw
Terug