NL
.
Wiens brood men eet, diens woord men spreekt: Nederland Wordt Beter neemt afstand van fondsen ter beschikking gesteld door het kabinet
Wiens brood men eet, diens woord men spreekt: Nederland Wordt Beter neemt afstand van fondsen ter beschikking gesteld door het kabinet
Van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 wordt, met name in Nederland en Caribisch Nederland, extra aandacht besteed aan de 150-jarige afschaffing van de Nederlandse slavernij. De slavernij werd op papier in 1863 afgeschaft maar in de praktijk duurde dit tot 1973, omdat tot slaaf gemaakten in Suriname nog 10 jaar gedwongen door moesten werken.

"Het kabinet stelt 2 miljoen euro beschikbaar voor de organisatie van activiteiten tijdens het Herdenkingsjaar door bijvoorbeeld maatschappelijke organisaties en culturele instellingen. Met dit geld kunnen zowel grotere instellingen als kleine lokale initiatieven of individuen budget aanvragen om maatschappelijke en/of culturele activiteiten te organiseren. De uitvoering verloopt via twee cultuurfondsen." Naast het kabinet trekken verschillende steden ook de portemonnee om bij te dragen aan een gedenkwaardig herdenkingsjaar.

Het Mondriaan Fonds
Er kan vanaf € 5.000 tot € 75.000 worden aangevraagd voor projecten. Klik op deze link voor meer informatie en/of als je een bedrag wil aanvragen bij het Mondriaan Fonds.
Bekijk hier Infosessie Herdenkingsjaar Slavernijverleden (5 januari 2023)

Fonds voor Cultuurparticipatie
De volgende bedragen kunnen aangevraagd worden: €1.000-€5.000, €5.000 - €25.000, €25.000-50.000. Klik op deze link voor meer informatie en/of als je een bedrag wil aanvragen bij Het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Gemeente Amsterdam
Herdenkingsjaar Slavernijverleden
De volgende bedragen kunnen aangevraagd worden: €2.500 - €5.000 en €5.000 - €25.000. Klik op deze link voor meer informatie en/of als je een bedrag wil aanvragen bij gemeente Amsterdam.

Gemeente Den Haag
Subsidie koloniaal en slavernijverleden
Er kan maximaal €25.000 aangevraagd worden.
Klik op deze link voor meer informatie en/of als je een bedrag wil aanvragen bij gemeente Den Haag.

Gemeente Rotterdam
Subsidie ons koloniaal en slavernijverleden en de stad van nu
Er kan maximaal €25.000 (actieve individuen) en €50.000 (organisaties) aangevraagd worden. Klik op deze link voor meer informatie en/of als je een bedrag wil aanvragen bij gemeente Rotterdam.

Standpunt Nederland Wordt Beter
Mensenrechtenorganisatie Nederland Wordt Beter verwelkomt deze inspanningen om het nog altijd onderbelichte gezamenlijke Nederlandse verleden in dit bijzondere jaar extra aandacht te geven. Wij maken ons echter ook zorgen over een mogelijke herhaling van eerdere processen.

Als stichting zijn wij van mening dat het op deze manier distribueren van gelden kan leiden tot een ratrace (verdeel en heers, botsingen, teleurstellingen) in de gemeenschap, zoals we in het verleden vaker hebben gezien en meegemaakt. Bijvoorbeeld toen er in 2014 een half miljoen beschikbaar werd gesteld in het kader van het door de Verenigde Naties uitgeroepen 'Decennium voor mensen van Afrikaanse komaf (2014-2024). Het bedrag dat tot 'positieverbetering' moest leiden voor de Zwarte gemeenschappen werd verdeeld over 10 organisaties, waarvan 8 witte organisaties en 1 zwarte organisatie. Wij doen een dringende oproep aan witte organisaties om het dit keer beter te doen. We vragen hen om de Zwarte gemeenschap zelf, met name de gemeenschap van nazaten, te centraliseren en te assisteren met professionele ervaringen en middelen die bijdragen aan positieverbeteringen in plaats van positieverzwakking. Wees een ally die de Zwarte gemeenschap werkelijk vooruit helpt en niet een die profiteert van Zwarte pijn.

Ter transparantie naar de Zwarte gemeenschap en onze volgers willen wij meegeven dat stichting Nederland Wordt Beter en onze campagnes en projecten (denk hierbij aan KOZP / Zwarte Piet is Racisme-campagne, Dag van Empathie, Feest voor alle Kinderen en onze lespakketten) geen aanvraag of beroep zullen doen op de beschikbare gelden. Als organisatie zien we onszelf als aanjager en niet als uitvoerder. Onze bijdrage is en blijft kansen creëren en/of deuren openen om de weg vrij te maken voor Zwarte instituten, organisaties en individuen in de Zwarte gemeenschappen om aan de slag te gaan voor het welzijn van de Zwarte gemeenschappen. Ondanks dat we op alle punten in aanmerking komen om gelden aan te vragen en te ontvangen zien wij hier van af. Dit standpunt geldt ook voor het bewustwordingsfonds van 200 miljoen dat het kabinet n.a.v. de excuses voor het Nederlands Slavernijverleden opricht.

Inkomsten Nederland Wordt Beter
Geld is zeker nodig en we kunnen ons voorstellen dat je je misschien afvraagt hoe wij onszelf financieren. Onze grootste inkomstenbron komt voort uit het feit dat we een vrijwilligersorganisatie zijn zonder medewerkers. Elke vrijwilliger pakt een of meerdere taken onbetaald op, met uitzondering van consumptie en vervoerkosten. We werken waar van toepassing met schappelijke vergoedingen, als intern extra dingen opgepakt moeten worden. Hierdoor besparen wij veel geld dat wij kunnen weer inzetten voor de projecten en campagnes. Aangevuld met de donaties die we ontvangen van medestanders en betrokkenen opereren we al bijna 13 jaar onafhankelijk en strijdbaar voor onze gestelde doelen. We maken minimaal gebruik subsidies (alleen voor de Dag van Empathie) en fondsen voor kleinere specifieke projecten. Wil je meer weten over onze organisatie, missie en hoe je kan bijdragen aan Nederland Wordt Beter om onze doelen te behalen en de weg vrij te maken voor Zwarte emancipatie? Kijk dan op onze website: www.nederlandwordtbeter.nl

Meer informatie over het Herdenkingsjaar vind je hier.

Strijdbare groet,
Nederland Wordt Beter
Terug