NL
.
Ziekenhuis in Kortrijk voert sterilisatie uit zonder toestemming
In het West-Vlaamse ziekenhuis AZ Groeninge werd in november Kahina Aksil met Algerijnse migratieachtergrond gesteriliseerd zonder haar toestemming of medeweten. Bij haar bevalling bleek een keizersnede nodig om haar baby ter wereld te brengen. Op de operatietafel werd haar gevraagd of ze later nog kinderen wilde waarop ze antwoordde dat dit voorlopig haar laatste was. Wat haar niet werd verteld door de dienstdoende gynaecoloog was dat hij bij de bevalling via keizersnede ook haar eileiders zou verwijderen zonder haar toestemming of medeweten. Kahina Aksil kan daardoor nooit meer zwanger worden.


Kahina Aksil met 2 kinderen uit een vorige relatie.

Op zich is het al zeer merkwaardig om een sterilisatievraag te stellen aan vrouwen tijdens een bevalling of die op de operatietafel liggen. Een zwangerschap is al een moeilijk traject waar heel wat stress, medicatie, en hormonen spelen waardoor je emotioneel bent. Op zo'n ogenblik gevraagd worden om een beslissing te nemen voor de rest van je leven is perfide. En hoewel de vrouw weigerde nadat haar de vraag werd gesteld is de sterilisatie toch uitgevoerd.

Na de aanslagen van 2016 werd Kahina Aksil om wille van haar migratieachtergrond in de kijker gezet en veroordeelde ze de terreurdaad: "We moeten elkaar helpen in plaats van haat te zaaien, want het is net de bedoeling van Islamitische Staat (IS) om gemeenschappen uit elkaar te trekken. We mogen dat niet laten gebeuren. Ik ga ook niet akkoord met racisme, dat nu vooral een opstoot kent op sociale media. Sommige mensen zouden beter twee keer nadenken vooraleer ze iets op Facebook zetten. Het is niet omdat iemand gesluierd is of een andere huidskleur heeft, dat die persoon anders is dan ons.". Nadat haar verhaal van sterilisatie deze week bekend bekend raakte kreeg de advocaat van Kahina Aksil een hele resem getuigenissen te horen van vrouwen die iets gelijkaardigs hadden meegemaakt in het Kortrijks ziekenhuis AZ Groeninge.

De belangrijkste vraag is of er sprake is van een verborgen sterilisatiebeleid. De artikels van DPG Media en VRT sluiten af met een noot waarin wat gebeurd is met de mantel der liefde wordt toegedekt. Een gynaecoloog die aan het woord wordt gelaten maakt de volgende onsamenhangende zinsnede: "Een keizersnede is wel een goed moment om de sterilisatie uit te voeren. Want die zorgt telkens voor een litteken op de baarmoeder. Het risico dat die bij een volgende bevalling scheurt of de moederkoek abnormaal inplant, stijgt." Hoe de voorzitter van de vereniging van Vlaamse gynaecologen "sterilisatie" en "volgende bevalling" aaneengeknoopt krijgt is op zijn minst merkwaardig.

De gebeurtenis doet denken aan buitenlandse geforceerde sterilisatieprogramma's vaak gefinancierd door bekende "filantropische" organisaties en personen zoals de Bill & Melinda Gates Foundation, Marie Stopes International, Artsen Zonder Grenzen, De Wereldbank, US AID, the Nippon Foundation, the United Nations Population Fund, Swedish International Development Authority, ... . In de jaren 60 en 70 tijdens de dekolonisatieperiode raakten de geprivilegeerden in het Westen geobsedeerd met een nieuw gevaar: "overbevolking". Daaruit sproten een heel reeks eugenetische programma's voort die tot op de dag van vandaag worden uitgevoerd terwijl deze zelden het nieuws halen.

In India werd in de jaren 70 een sterilisatieprogramma opgezet waarbij in 2013 en 2014 alleen al 4 miljoen sterilisaties werden uitgevoerd op voornamelijk minder bedeelden. In Kenia werd het sterilisatieprogramma uitgevoerd door onder meer Marie Stopes International/Artsen Zonder Grenzen. In Peru werd sinds de jaren 90 een programma opgezet om de inheemse bevolking zoveel als mogelijk te steriliseren. In Canada werd een gelijkaardig programma opgezet. In Brazilië tijdens de dictatuur was een gelijkaardig sterilisatieprogramma operationeel dat zich richtte op de zwarte bevolking met miljoenen sterilisaties. Ook in Oeganda, Zuid-Afrika en een aantal andere Afrikaanse landen zijn of waren er sterilisatieprogramma's gefinancierd door grote "filantropische" organisaties.
Terug