NL
.
Betogingen tegen racisme in 15 centrumsteden
Bron: www.vrt.be
Betogingen tegen racisme in 15 centrumsteden
In 15 centrumsteden over het hele land hebben betogingen plaatsgevonden tegen racisme en discriminatie. Dat gebeurde aan de vooravond van de internationale actiedag op 21 maart. Het gaat om een initiatief van meer dan 150 kleinere en grotere middenveldorganisaties die zich hebben verenigd in "Platform 21/03". De focus lag op de thema's wonen, werk, onderwijs en publieke ruimte.

In Antwerpen trok een stoet van naar schatting 800 mensen van het Operaplein door de binnenstad richting Spoor Oost. "Aan het eindpunt brengen we getuigenissen rond racisme en discriminatie in de vier domeinen waarrond de actie draait", zegt Mohamed El Majjoudi van buurtwerkorganisatie SAAMO. "Tussendoor is er een muzikaal programma dat ook draait rond racisme, discriminatie en uitsluiting. We zijn hier aanwezig vanuit tal van sectoren: jeugdwerk, maatschappelijk opbouwwerk, vakbonden, welzijnsorganisaties... Er is een grote verbondenheid om samen een vuist te maken tegen racisme en discriminatie."
Thema's dicht bij de mensen

Een nationale actie naar aanleiding van Antiracismedag is sinds 2018 een jaarlijkse traditie. "Tijdens de coronacrisis hebben we noodgedwongen lokale initiatieven georganiseerd in plaats van één grote nationale betoging, en ook vandaag is dat nog zo", zegt Sarah Scheepers van "Platform 21/03". "We hebben daarom gekozen voor thema's die dicht bij de lokale organisaties en bij de mensen liggen. Het hebben van een goede job, van een betaalbare fatsoenlijke woning, goed onderwijs voor je kinderen waar ze geen uitsluiting ervaren, publieke ruimte die vrij toegankelijk is... Dat zijn de eisen die we vandaag vooropstellen."

De betogingen vonden plaats in onder meer Antwerpen, Brussel, Gent, Kortrijk, Brugge, Ieper, Oostende, Leuven, Genk, Halle, Luik, Charleroi, Bergen en Bertrix.
Terug