NL
.
Facebook faciliteert haatzaaien en oproepen tot geweld
Facebook faciliteert haatzaaien en oproepen tot geweld
Twee weken nadat Facebook-gebruikers groen licht kregen om de openlijk neo-nazistische militaire eenheid van Oekraïne, het Azov Batallion, te prijzen, zal Meta, voorheen bekend als Facebook, berichten op Facebook en Instagram toestaan uit een handvol landen waarin wordt opgeroepen tot geweld tegen "Russen en Russische soldaten" bij het bespreken van de invasie in Oekraïne volgens Reuters dat gelekte interne e-mails kon inkijken.

In een tijdelijke wijziging van zijn haatzaai-beleid, zal Facebook mensen toestaan die in Rusland, Oekraïne en Polen wonen om op te roepen tot het doden van staatshoofden van Rusland en Wit-Rusland.

De maatregel kwam er te midden van een golf van gelijkaardige beperkingen bij grote socialemediabedrijven, waaronder Twitter.

Vorige maand meldde The Intercept dat Facebook een verbod op 'Gevaarlijke individuen en organisaties' voor het Azov Batallion (neonazistische organisatie in Oekraïne) had teruggedraaid.

Met deze maatregel van Facebook is een nieuw grens overschreden. Eerder hadden anti-racismeactivisten het soms moeilijk om content te plaatsen omdat deze door de moderatoren verkeerdelijke werden gemarkeerd als haatspraak. Nu krijgen de Facebook-moderatoren van bepaalde landen blijkbaar de opdracht om haatzaaien jegens Russen te gedogen en zelfs het oproepen tot geweld tegen hen toe te laten.
Terug