NL
.
Agent die racistisch schold krijgt boete van EUR 250 en gaat in hoger beroep betaald door politiekorps
Agent die racistisch schold krijgt boete van EUR 250 en gaat in hoger beroep betaald door politiekorps
Wat is er gebeurd
Op 5 december 2020 ging de politie naar een flat in Schiedam vanwege een melding van overlast. Daarbij kwamen de agenten in conflict met een dronken man. Die rende weg toen de politie hem wilde aanhouden. Volgens de politie hielp een gezin de dronken man en vielen ze daarbij de politie aan. Het hele gezin is uiteindelijk aangehouden.

Volgens de advocaat van de familie werd er veel geweld gebruikt door de politie. Agenten gebruikten pepperspray, deelden vuistslagen in het gezicht uit en pasten een wurggreep toe van anderhalve minuut. De vader en zoon (die een donkere huidskleur hebben) werden door agenten uitgemaakt voor 'kutngrs' en 'vieze ngrs', vertelden zij aan NRC. Het verhaal van de familie wordt ondersteund door camerabeelden en audio-opnames die van de aanhouding gemaakt zijn.

Rechtszaak
Het OM stelde een onderzoek in en deed aan een van de agenten het voorstel om een boete te betalen. De agent weigerde dat, waarna het OM tot vervolging overging. Tijdens de rechtszaak op 30 juni noemde de agent zijn uitspraken "heel vervelend", maar hij weigerde om excuses aan te bieden aan de familie. De rechter veroordeelde hem tot een boete van EUR 250,-. De agent is in beroep gegaan tegen de uitspraak. Volgens Marcel Haenen, journalist NRC, betaalt de politie deze rechtszaak omdat het gaat om een 'incident onder werktijd'. Het gedrag van de familie wordt nog onderzocht door het OM. De advocaat van de familie laat weten dat tijdens de zitting 30 juni 2021 is aangegeven dat het onderzoek jegens zijn cliënten nog loopt en dat er nog getuigen gehoord worden.

Reactie politie
De politie kan desgevraagd niet aangeven of de agent een disciplinaire maatregel heeft opgelegd gekregen. Volgens een woordvoerder betreft het "een interne aangelegenheid" waar zij "vanwege de privacy van de collega" geen informatie over kan geven.

Onze visie
Het gebeurt niet vaak, maar eindelijk stond er een keer een camera aan. De beelden tonen een racistische scheldpartij door een agent, onder diensttijd. Toch wordt er niet stevig opgetreden tegen de agent in kwestie. Het OM eiste geen tijdelijke ontzetting uit het ambt, de rechter gaf een boete van slechts EUR 250,- en de politie betaalt zelfs het hoger beroep dat de agent gaat instellen terwijl er geen duidelijkheid is of er wel of niet disciplinaire maatregelen zijn opgelegd.

Het is ongelofelijk dat er nu zoveel bewijs ligt en toch de keuze wordt gemaakt om niet stevig op te treden tegen racisme. Wat zegt dat bij gebeurtenissen waar racisme niet op camera staat?

De politie zou deze gebeurtenis moeten aangrijpen als startpunt voor een cultuuronderzoek: past de racistische scheldpartij van deze agent binnen een patroon? Deed hij eerder dit soort uitspraken? Zijn er in het verleden meerdere klachten tegen hem ingediend en waar gingen die over? Wat zeggen zijn collega's over hem? Hoe ligt hij in de groep? Welke opvattingen over diversiteit leven bij de collega's in zijn groep en in het team? Is dit incident besproken met de teamchef en zo ja, hoe reageerde deze erop? Afhankelijk van de uitkomsten moet de eenheidsleiding actie ondernemen. De actie kan gericht zijn op het individu, op het team en op de teamleiding. Met betrekking tot de agent: hij moet voor deze uitspraken een sanctie krijgen. Hoe zwaar de sanctie is, is afhankelijk van de uitkomst van het cultuuronderzoek binnen het team. Maar dat er intern ook opgetreden wordt lijkt ons evident.

Verder is het in onze beleving onacceptabel dat de politie niet mag mededelen of en zo ja welke sanctie deze agent heeft gekregen. Al jaren vragen we om het geven van rekenschap en elke keer lijkt dit niet te kunnen door 'regels'. Als regels zo strikt gevolgd worden stellen wij voor om een nieuwe regel vast te stellen waardoor hierover in de toekomst wél gecommuniceerd kan worden.
Terug