NL
.
Communisten herdenken Anton de Kom: 'strijd tegen racisme en kapitalisme'
Communisten herdenken Anton de Kom: 'strijd tegen racisme en kapitalisme'
Op 24 april herdenken en vieren de Communistische Jongerenbeweging (CJB) en de Nieuwe Communistische Partij van Nederland (NCPN) de Surinamer, verzetsstrijder en communist Anton de Kom bij zijn standbeeld in Amsterdam Zuid-Oost.

Op deze dag is het 76 jaar geleden dat hij overleed tijdens een dodenmars vanuit concentratiekamp Neuengamme. Ook protesteren de jonge communisten tegen het Nederlandse beleid jegens de overgebleven koloniën.

De organisaties schrijven in een persbericht dat er op die dag ter ere van Anton de Kom, toespraken zullen worden gehouden vanuit de CJB . CJB-woordvoerder Tycho:

    We zullen een rode vlag wikkelen om het ontblootte bovenlijf van Anton de Kom. Hij lijkt nu namelijk op een naakte slaaf terwijl hij een formeel geklede, gedisciplineerde communist was die vocht voor de bevrijding van zijn land, Suriname."

De Kom speelde in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog een grote rol in de strijd tegen het Nederlandse koloniale regime. Zijn boek "Wij slaven van Suriname" is inmiddels een standaardwerk geworden in de geschiedschrijving van Suriname en het koloniale bewind van Nederland.

Afgelopen jaar is de Kom toegevoegd aan de Nederlandse canon voor de geschiedenis; een gestandaardiseerde samenvatting van de Nederlandse historie. Vooral in de antiracisme beweging is de Kom alom bekend.

Terecht, zeggen de jonge communisten in hun persbericht: "De Kom liet al vroeg zien dat het kapitalisme en het racisme innig met elkaar verbonden zijn; dat we het kapitalisme moeten verslaan om racisme te overwinnen. Toch wordt de strijd van Anton de Kom voor het socialisme vaak verzwegen."

Ze schrijven dat Anton de Kom samen met de Communistische Partij van Nederland in de jaren '30 de leus ontwikkelde: "Indië, Suriname en Curaçao los nu!" Indonesië en Suriname zijn na veel strijd onafhankelijk geworden. Curaçao, Aruba, Bonaire, Sint Maarten, Sint-Eustatius en Saba behoren nog steeds tot het Nederlandse Koninkrijk.

"De Nederlandse regering legt onder het mom van financiële steun steeds zwaardere maatregelen op aan de bevolking van de Caribische eilanden. Wij zijn solidair met de bevolking en de arbeidersbeweging die zich hiertegen verzet en spreken ons uit tegen de politiek van de Nederlandse regering en eisen de onafhankelijkheid van de eilanden!" schrijft CJB-woordvoerder Tycho.

De CJB roept in haar persbericht "iedereen op die zich wil verzetten tegen racisme, uitsluiting en kapitalisme op om aan te sluiten bij de actie voor het volledig eerherstel voor Anton de Kom!"
Terug