NL
.
Ibrahima stierf in politiekantoor: onderzoek tegen agenten geopend voor onvrijwillige doodslag
Bron: www.vrt.be
Ibrahima stierf in politiekantoor: onderzoek tegen agenten geopend voor onvrijwillige doodslag

Betoging voor 23-jarige die stierf na arrestatie in Brussel loopt helemaal uit de hand: politiekantoor vernield

De protestactie voor de 23-jarige Ibrahima aan het Brusselse noordstation is uit de hand gelopen. De actievoerders wilden gerechtigheid en opheldering over hoe de man vorig weekend om het leven kwam na zijn arrestatie. Rond halfvijf begonnen sommigen met projectielen te gooien naar de politie en brandjes te stichten. Het is nog onduidelijk of er een link is tussen de dood van Ibrahima en zijn arrestatie door de politie.

De oorspronkelijk rustige protestactie begon rond 3 uur vanmiddag aan het politiekantoor in de Brabantstraat, in de buurt van het noordstation. Op de borden van de enkele honderden actievoerders waren slogans zoals "Black Lives Matter" en "Justice pour Ibrahima" te lezen. Kort voor de demonstratie hield de familie een persconferentie. "Wij willen gerechtigheid", klonk het daar bij de zus en tante van Ibrahima.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Rond halfvijf was de manifestatie zo goed als afgelopen. Maar enkele mensen begonnen met projectielen te gooien naar de politie. Er werd ook vuurwerk afgestoken. De politie was massaal aanwezig en zette het waterkanon in om de menigte uit elkaar te drijven en enkele brandjes te blussen. De groep verplaatste zich naar de ruimere omgeving rond het Brusselse noordstation (en naar de tunnel eronder). Enkele relschoppers rukten op tot aan het Liedtsplein en vernielden een politiekantoor.

Bekijk hier ruwe beelden van betogers en de politie en lees voort onder de filmpjes:
Koning Filip

In de marge van deze rellen is de koninklijke Mercedes met nummerplaat 1 vanavond aan het Liedtsplein in vastgereden in het gewoel. Niemand minder dan koning Filip zat in de wagen. Die bleef altijd achter het politiekordon en is dus niet rechtstreeks in contact gekomen met de betogers.

De koning was op weg van het paleis in Brussel naar het kasteel in Laken, waar hij woont. Het oponthoud heeft niet lang geduurd. Het is niet duidelijk of de auto geraakt is met projectielen. Die zijn in elk geval niet gericht naar de dienstauto gegooid, want die was niet als zodanig herkenbaar vanaf het punt waar de betogers zich bevonden.
Ibrahima?

De aanleiding voor het oorspronkelijk rustige protest is de dood van Ibrahima. In een eerder persbericht liet het Brusselse parket weten dat agenten op zaterdagavond 9 januari, rond iets voor 19u, een groepje mensen wilde controleren aan het Noordplein, vlak aan het Brusselse noordstation. De 23-jarige Ibrahima was bij die controle aanwezig maar probeerde te vluchten.

De politie kon Ibrahima inrekenen, wilde hem verhoren en nam hem mee naar het politiebureau in de Brabantstraat even verderop (waar het protest vandaag begon). Bij aankomst op het bureau verloor de jongeman het bewustzijn, staat er in het persbericht. Een ambulance kwam ter plaatse en bracht Ibrahima over naar het ziekenhuis, waar hij om 20u22 uur overleed. Meer informatie kan het parket niet geven.

(Lees verder onder de foto)
De protestactie rond 3 uur vanmiddag: actievoerders leggen de link met andere overlijdens na een politieinterventie.
De protestactie rond 3 uur vanmiddag: actievoerders leggen de link met andere overlijdens na een politieinterventie.
Brussel
Man van 23 gestorven na arrestatie in Brussel
ma 11 jan 16:02
Onopzettelijke doodslag?

Het parket liet eerder vandaag weten dat ze een onderzoeksrechter gevorderd hebben voor onopzettelijke doodslag. "Op basis van de lezing van de feiten vragen we nu aan een onderzoeksrechter om het onderzoek over te nemen", verduidelijkt woordvoerster Stéphanie Lagasse. "Een onderzoeksrechter kan meer onderzoeksdaden stellen dan het parket. Als je die wil inschakelen, moet er een kwalificatie aanhangen", gaat ze verder. "Maar "onopzettelijke doodslag" is een neutrale vordering en wil niet zeggen dat we ervan uitgaan dat de politie iets fout heeft gedaan."

De advocaat van de familie, Alexis Deswaef, was bij het eerdere protest vanmiddag aanwezig en zei dat Ibrahima tijdens zijn verhoor onwel werd en van zijn stoel viel. Volgens hem zou de politie pas na enkele minuten gereageerd hebben. Deswaef meent dat dat de reden kan zijn waarom het parket nu een onderzoek voor onopzettelijke doodslag heeft gevorderd.

Bekijk de analyse van Anne Vanrenterghem uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:
Brussel
Onrust in Anderlecht na nieuwe manifestatie voor omgekomen Adil: auto in brand gestoken, 80 betogers opgepakt
Update vr 27 nov 2020 17:50
Ander protest

Enkele actievoerders aan het politiekantoor in de Brabantstraat hielden vanmiddag een protestbord omhoog met namen van andere mensen die overleden na een politieinterventie. Onder andere de namen "Mehdi" en "Adil" stonden er te lezen. Voor die laatste waren er in november vorig jaar nog protestacties omdat het parket besloot de betrokken politieagenten niet te vervolgen. De 19-jarige Adil kwam in april vorig jaar om het leven toen agenten hem aanreden op een scooter.

Ook in de zaak rond de 17-jarige Mehdi, die stierf in 2019 toen hij werd aangereden door een politiewagen, vervolgde het parket de agenten niet. De familie reageerde toen ontgoocheld. Op het protestbord was onder andere ook "Mawda" te lezen, verwijzend naar de peuter die om het leven kwam door een politiekogel.
Onduidelijk

Voor alle duidelijkheid: de precieze context en omstandigheden waaronder de 23-jarige Ibrahima is overleden, zijn nog niet opgehelderd. Het is onduidelijk of er een link is tussen de politieinterventie en zijn overlijden, en wat die mogelijke link dan zou zijn.

Het parket en het Comité P, dat toezicht houdt op de politiediensten, onderzoeken de zaak maar kunnen geen extra informatie geven. Het parket schakelde dus een onderzoeksrechter in en stelde eerder ook al een wetsgeneesheer aan om een autopsie uit te voeren. Er wordt ook een toxicologisch onderzoek gedaan. De camerabeelden van de bewuste avond worden geanalyseerd. Het parket zegt dat ze de familie van de overleden man hebben laten weten "alle middelen in te zetten om duidelijkheid te scheppen over wat er is gebeurd."
Terug