NL
.
Facebook bant foto's van Zwarte Piet in Scherpenheuvel-Zichem: 'Alleen Roetpiet mag worden afgebeeld'
Bron: vrt.be
Afgelopen zaterdag was Sinterklaas te gast in Scherpenheuvel-Zichem. Omdat huisbezoeken in deze coronacrisis niet mogen, koos de heilige man voor een rondrit op een praalwagen, samen met zijn helpers. Maar de foto's van die stoet, waarop Zwarte Pieten te zien waren, zijn door Facebook weggehaald. Reden: ze zijn te zwart. Volgens Facebook mogen alleen Roetpieten worden afgebeeld.

Traditie
De stoet was een initiatief van de KWB van Schoonderbuken, de carnavalsvereniging Bekke Plezier en van vrijwilliger Kurt Staels. De organisatie kreeg de steun van de stad.  De organisatoren organiseren al  15 jaar bezoeken van de Sint en zijn Pieten aan huis. De stoet deed meer dan 90 straten aan.  De rondrit lokte veel positieve reacties uit op  de Facebookpagina 'Ge zaa van Scherpenheuvel'. In totaal reageerden meer dan 600 mensen, ook met foto's die ze maakten.

Dreiging Facebook
Maar zondag greep Facebook in. Organisator Kurt Staels: "Wij hebben Zwarte Piet uitgebeeld zoals we dat altijd al gedaan hebben. Maar de foto's die achteraf zijn verschenen op de pagina 'Ge zaa van Scherpenheuvel' vielen niet in goeie aarde bij Facebook. Facebook dreigde zelfs om de hele pagina offline te halen als de foto's met de Zwarte Pieten zouden blijven staan."

Roetpiet
Wat nu? "In de Facebookgroep wordt de zaak druk besproken", weet Kurt. "Het gaat om een onschuldig kinderfeest. Wij maken ons zwart opdat de kinderen ons niet meteen zouden herkennen. Als we vanaf volgend jaar als Roetpieten moeten rondgaan, dan hoeft het voor mij niet meer", stelt Kurt. "De mensen waren heel tevreden. We hebben de kinderen dit jaar nog een mooie stoet kunnen geven. Het zou spijtig zijn als dit allemaal zou moeten verdwijnen."
ZPIR: En nu haalt Kurt een doos met zielige afgezaagde excuses tevoorschijn om toch maar te kunnen blijven vasthouden aan de racistische karikatuur terwijl er genoeg mogelijkheden zijn.

MIJN HUID, MIJN HAAR, ZIJN GEEN KOSTUUM!
Terug