NL
.
Maastricht kan het, feest voor ieder kind
Bron: KOZP
Maastricht kan het, feest voor ieder kind
Wie zien we vandaag om 14:00 op de Vrijthof in Maastricht? Kan je niet aanwezig zijn, post dan uit solidariteit iets met de hashtag #2020zwartepietvrij

Deze zomer is er over de hele wereld gedemonstreerd tegen institutioneel racisme, politiegeweld en ongelijke behandeling. Het is mooi om te zien hoeveel mensen ook in allerlei plaatsen in Nederland solidair zijn en de straat op gaan.

Institutioneel racisme is een veelkoppig monster met vele zichtbare en onzichtbare uitwerkingen: het gaat bijvoorbeeld om achterstelling op de woning- en arbeidsmarkt, om onder advisering in het onderwijs en om de recente zaak omtrent de toeslagen van de Belastingdienst. In Nederland is een van de meest zichtbare vormen van institutioneel racisme zwarte piet, de jaarlijks terugkerende karikatuur van zwarte mensen, die stamt uit de tijd waarin de slavernij in Nederland nog niet was afgeschaft.

De figuur die ervoor zorgt dat vele zwarte mensen zich tijdens de Sinterklaasperiode niet veilig voelen en het hele jaar rond voor 'zwarte piet' worden uitgescholden. De figuur waardoor bij witte mensen, jong en oud, jaar in jaar uit schadelijke beeldvorming verder inslijt. De figuur waardoor zwarte kinderen in november en december niet naar school kunnen gaan zonder daar een karikatuur van zichzelf aan te treffen.

Kom daarom dit jaar samen met Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in actie voor de afschaffing van de racistische karikatuur zwarte piet!

Vandaag om 14:00cuur in Maastricht, georganiseerd door @blm.parkstad
Terug